Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi lehet a következménye annak, ha a generátorszíj elszakad?

Generátort hajtó szíj

A generátorszíj segítségével kiváló hatásfokkal vihető át a nyomaték, hiszen teljes élettartamuk alatt megtartják a feszességüket. A generátorszíjak tökéletesen alkalmasak a generátorok meghajtására. Mi történik, ha a generátorszíj elszakad?

A generátorszíj kopóalkatrész

A generátorszíjak jelentősége nagyobb, mint azt sokan gondolják, feladatuk az áramtermelő generátor meghajtása. Rendkívül kopásálló anyagból készülnek, melynek köszönhetően maximálisan el tudják látni a feladatukat. Az autó egyik legjobban igénybevett alkatrésze. A generátorszíj kopóalkatrész, hiszen folyamatosan mozgásban van, számos környezeti hatásnak van kitéve. Ilyen hatás például a szennyeződés, a hőmérsékletingadozás és a por. Mindez öregedéshez, kopáshoz, illetve szakadáshoz vezethet. Emiatt érdemes fél évente ellenőriztetni az alkatrész állapotát. Mindig olyan változatot kell választani, mely alkalmas az adott járműhöz. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy a szíj feszessége megfeleljen az előírtaknak.

Az ellenőriztetést és a cserét mindenképpen érdemes szakszervizben elvégeztetni

Szélsőséges esetben a generátorszíj elszakadhat. Azonban kellő odafigyeléssel megelőzhető a felesleges kopás, elhasználódás és az esetlegesen előforduló szíjszakadással járó további alkatrészek költséges javíttatása. Ha szükségessé válik a csere, el kell végeztetni a megelőző átvizsgálásokat, a javításokat, valamint a segédberendezések megtisztítását. Ha elszakad a generátorszíj vagy nem megfelelő változat kerül az autóba, károsodhat a rendszer, nem lesz megfelelő a működése. Szóval nagy a baj, ha a generátorszíj elszakad, hiszen ebben az esetben nincs, ami meghajtsa az áramtermelő generátort. Annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő, rendszeresen ellenőriztetni kell a generátorszíj állapotát. Ellenőrizni kell, hogy nincs-e rajta kopás, repedés, szakadás, továbbá azt is, hogy kellően feszes-e. A korszerű generátorszíjak napjainkban akár 50-100 ezer kilométert is elfutnak. Fontos, hogy amennyiben elszakad a generátorszíj, azonnal le kell állítani a motort, hiszen leáll az akkumulátor töltése. Ellenkező esetben a motor akkumulátora lemerülhet és trélerre lesz szükség. Szóval a generátorszíj szakadása az egyik legrosszabb dolog, ami az autóval történhet, főleg, ha épp úton van. Hosszabb utazások előtt érdemes ellenőrizni a generátorszíj állapotát és feszességét. Minden esetben olyan generátorszíj kerüljön az autóba, mely az előírt típusnak és méretnek megfelel. Amennyiben a generátorszíj laza vagy csúszik, feltétlenül állítani kell rajta. A megfelelő feszesség elengedhetetlen a kifogástalan működés érdekében. A szakadás akár balesetveszélyes helyzetet is előidézhet. A szakadás esetén a generátornál megszűnik a töltés, így csak addig haladhat a jármű, ameddig annak akkumulátora bírja töltöttséggel. Azért is fontos a rendszeres ellenőrzés, mert a generátorszíj önmagában nem nagy tétel, azonban a szakadásából adódó alkatrészkárosodások jóval nagyobb költséget jelenthetnek. Például az elszakadt szíj hozzácsapódhat más alkatrészekhez, illetve fel is tekeredhet rájuk. Jelezheti, hogy gond van a generátorszíjjal, ha korábban nem észlelt zaj hallható, amit a meglazult vagy megkopott szíj okoz. Nem érdemes otthon próbálkozni a cserével, hiszen balesetveszélyes lehet, ráadásul speciális szerszámok szükségesek hozzá, melyek nem feltétlenül találhatóak meg otthon. Mindemellett megfelelő szaktudás is kell hozzá, szóval az ellenőriztetést és a cserét mindenképpen érdemes szakszervizben elvégeztetni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata