Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mi lehet a következménye annak, ha a generátorszíj elszakad?

Generátort hajtó szíj

A generátorszíj segítségével kiváló hatásfokkal vihető át a nyomaték, hiszen teljes élettartamuk alatt megtartják a feszességüket. A generátorszíjak tökéletesen alkalmasak a generátorok meghajtására. Mi történik, ha a generátorszíj elszakad?

A generátorszíj kopóalkatrész

A generátorszíjak jelentősége nagyobb, mint azt sokan gondolják, feladatuk az áramtermelő generátor meghajtása. Rendkívül kopásálló anyagból készülnek, melynek köszönhetően maximálisan el tudják látni a feladatukat. Az autó egyik legjobban igénybevett alkatrésze. A generátorszíj kopóalkatrész, hiszen folyamatosan mozgásban van, számos környezeti hatásnak van kitéve. Ilyen hatás például a szennyeződés, a hőmérsékletingadozás és a por. Mindez öregedéshez, kopáshoz, illetve szakadáshoz vezethet. Emiatt érdemes fél évente ellenőriztetni az alkatrész állapotát. Mindig olyan változatot kell választani, mely alkalmas az adott járműhöz. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy a szíj feszessége megfeleljen az előírtaknak.

Az ellenőriztetést és a cserét mindenképpen érdemes szakszervizben elvégeztetni

Szélsőséges esetben a generátorszíj elszakadhat. Azonban kellő odafigyeléssel megelőzhető a felesleges kopás, elhasználódás és az esetlegesen előforduló szíjszakadással járó további alkatrészek költséges javíttatása. Ha szükségessé válik a csere, el kell végeztetni a megelőző átvizsgálásokat, a javításokat, valamint a segédberendezések megtisztítását. Ha elszakad a generátorszíj vagy nem megfelelő változat kerül az autóba, károsodhat a rendszer, nem lesz megfelelő a működése. Szóval nagy a baj, ha a generátorszíj elszakad, hiszen ebben az esetben nincs, ami meghajtsa az áramtermelő generátort. Annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő, rendszeresen ellenőriztetni kell a generátorszíj állapotát. Ellenőrizni kell, hogy nincs-e rajta kopás, repedés, szakadás, továbbá azt is, hogy kellően feszes-e. A korszerű generátorszíjak napjainkban akár 50-100 ezer kilométert is elfutnak. Fontos, hogy amennyiben elszakad a generátorszíj, azonnal le kell állítani a motort, hiszen leáll az akkumulátor töltése. Ellenkező esetben a motor akkumulátora lemerülhet és trélerre lesz szükség. Szóval a generátorszíj szakadása az egyik legrosszabb dolog, ami az autóval történhet, főleg, ha épp úton van. Hosszabb utazások előtt érdemes ellenőrizni a generátorszíj állapotát és feszességét. Minden esetben olyan generátorszíj kerüljön az autóba, mely az előírt típusnak és méretnek megfelel. Amennyiben a generátorszíj laza vagy csúszik, feltétlenül állítani kell rajta. A megfelelő feszesség elengedhetetlen a kifogástalan működés érdekében. A szakadás akár balesetveszélyes helyzetet is előidézhet. A szakadás esetén a generátornál megszűnik a töltés, így csak addig haladhat a jármű, ameddig annak akkumulátora bírja töltöttséggel. Azért is fontos a rendszeres ellenőrzés, mert a generátorszíj önmagában nem nagy tétel, azonban a szakadásából adódó alkatrészkárosodások jóval nagyobb költséget jelenthetnek. Például az elszakadt szíj hozzácsapódhat más alkatrészekhez, illetve fel is tekeredhet rájuk. Jelezheti, hogy gond van a generátorszíjjal, ha korábban nem észlelt zaj hallható, amit a meglazult vagy megkopott szíj okoz. Nem érdemes otthon próbálkozni a cserével, hiszen balesetveszélyes lehet, ráadásul speciális szerszámok szükségesek hozzá, melyek nem feltétlenül találhatóak meg otthon. Mindemellett megfelelő szaktudás is kell hozzá, szóval az ellenőriztetést és a cserét mindenképpen érdemes szakszervizben elvégeztetni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.