Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Fémesen suhogó, talán csapágyhangot hallok a motortérből

telefonáló férfi egy lerobbant kocsival szemben

Fémesen suhogó, talán csapágyhang a motortérből? Mi okozhatja a motortér felől érkező furcsa zajt? A motorral lehet gond, esetleg más probléma áll a háttérben? Mikor kell szakszervizbe vinni az autót? Utánajárunk a problémának, és megválaszoljuk a kérdéseket.

Előfordulhat, hogy az ékszíjjal van gond

Az indítózás, valamint a motor hangja természetes, szinte oda sem figyelünk rá. Azonban más a helyzet, ha valami szokatlan hangot hallunk a motortér felől. Például fémesen suhogó, talán csapágyhang hallatszik a motortérből. Ebben az esetben valamilyen meghibásodásról van szó, szóval érdemes mihamarabb tervbe venni az autószerviz meglátogatását. Mutatjuk, hogy mi okozhatja az említett hangot. Ha fémesen suhogó, talán csapágyhang hallható a motortérből, előfordulhat, hogy az ékszíjjal van gond. Ha az ékszíj elöregedett vagy elromlott a feszítő, akkor jelentkezhet fémesen suhogó hang. Ilyen esetben egy alkatrészcsere megoldhatja a problémát. Továbbá a hidrotőkék meghibásodása is okozhat furcsa zajt. Ez akkor valószínű, ha a motor bemelegedése után jelentkezik. A hidrotőkék meghibásodását okozhatja a motorolaj járatok szennyeződése. Ha csupán a szennyeződés okoz problémát akár elegendő lehet a motor megfelelő tisztító adalékkal szervizben történő átmosása és egy olajcsere, hogy megszűnjön a baj. Amennyiben ez nem segít, kopásról van szó, és ilyen esetben cserére kell sort keríteni. Továbbá gond lehet a kiegészítő egységek meghajtásában, de a vezérmű meghibásodására is utalhat az említett hang. Fémesen suhogó hangot egy törött csapágy is eredményezhet.

Érdemes felkeresni egy szervizt, ahol a szakemberek megtalálják a hang forrását

A motorból érkező zaj hátterében a motorhoz kapcsolódó alkatrészek kopása is állhat. Például gond lehet a szelepvezérléssel, továbbá megnövekedhetnek a szelepszáraknál lévő hézagok. Ebben az esetben be kell állítani a szelepsort vagy pedig cserélni kell a megkopott alkatrészt. Mindemellett meg kell nézetni egy szervizben a vezérműtengely bütykeinek állapotát. Ezek mellett a túl korai gyújtás is eredményezhet motorból érkező zajt. Ez akkor fordul elő, ha a levegő-üzemanyag elegy a dugattyú forróbb részein gyullad be a rajtuk összegyűlt szén miatt. A tisztításhoz nem kell feltétlenül szakemberhez fordulni, kellő tapasztalattal otthon is elvégezhető. Azonban fontos, hogy a motor tisztításához erre a célra kifejlesztett adalékot kell használni, továbbá a tisztítás végeztével el kell végezni a motorolajcserét. A motortérből érkező zaj hátterében a felsoroltakon kívül a gyenge minőségű üzemanyag is állhat. Szóval az üzemanyag minőségén nem szabad spórolni. Gondot okozhat az is, ha eltömődik vagy tönkremegy a befecskendező, emiatt nem kerül megfelelő mennyiségű üzemanyag a motorba. A megnövekedett terhelés is eredményezheti a motortérből jelentkező furcsa hangokat, ekkor többnyire kopás áll a háttérben. A motorvezérlés meghibásodását mihamarabb javíttatni kell. Minden autó elromolhat idővel, szóval mindenféle furcsa hang jelentkezésekor érdemes felkeresni egy autószervizt, ahol az ott dolgozó szakemberek megtalálják a hang forrását, és megszüntetik azt. Rendkívül veszélyes helyzeteket eredményezhet, ha a meghibásodások nem kapnak kellő figyelmet, és nem kerül sor mihamarabb a javíttatásra. Például a csapágyak beragadása eredményezhet szíjszakadást, ami előbb-utóbb működésképtelenné teheti a kiegészítő berendezéseket. Szóval komolyan kell venni, ha valamilyen furcsa hang hallható a motortérből.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata