Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Fémesen suhogó, talán csapágyhangot hallok a motortérből

telefonáló férfi egy lerobbant kocsival szemben

Fémesen suhogó, talán csapágyhang a motortérből? Mi okozhatja a motortér felől érkező furcsa zajt? A motorral lehet gond, esetleg más probléma áll a háttérben? Mikor kell szakszervizbe vinni az autót? Utánajárunk a problémának, és megválaszoljuk a kérdéseket.

Előfordulhat, hogy az ékszíjjal van gond

Az indítózás, valamint a motor hangja természetes, szinte oda sem figyelünk rá. Azonban más a helyzet, ha valami szokatlan hangot hallunk a motortér felől. Például fémesen suhogó, talán csapágyhang hallatszik a motortérből. Ebben az esetben valamilyen meghibásodásról van szó, szóval érdemes mihamarabb tervbe venni az autószerviz meglátogatását. Mutatjuk, hogy mi okozhatja az említett hangot. Ha fémesen suhogó, talán csapágyhang hallható a motortérből, előfordulhat, hogy az ékszíjjal van gond. Ha az ékszíj elöregedett vagy elromlott a feszítő, akkor jelentkezhet fémesen suhogó hang. Ilyen esetben egy alkatrészcsere megoldhatja a problémát. Továbbá a hidrotőkék meghibásodása is okozhat furcsa zajt. Ez akkor valószínű, ha a motor bemelegedése után jelentkezik. A hidrotőkék meghibásodását okozhatja a motorolaj járatok szennyeződése. Ha csupán a szennyeződés okoz problémát akár elegendő lehet a motor megfelelő tisztító adalékkal szervizben történő átmosása és egy olajcsere, hogy megszűnjön a baj. Amennyiben ez nem segít, kopásról van szó, és ilyen esetben cserére kell sort keríteni. Továbbá gond lehet a kiegészítő egységek meghajtásában, de a vezérmű meghibásodására is utalhat az említett hang. Fémesen suhogó hangot egy törött csapágy is eredményezhet.

Érdemes felkeresni egy szervizt, ahol a szakemberek megtalálják a hang forrását

A motorból érkező zaj hátterében a motorhoz kapcsolódó alkatrészek kopása is állhat. Például gond lehet a szelepvezérléssel, továbbá megnövekedhetnek a szelepszáraknál lévő hézagok. Ebben az esetben be kell állítani a szelepsort vagy pedig cserélni kell a megkopott alkatrészt. Mindemellett meg kell nézetni egy szervizben a vezérműtengely bütykeinek állapotát. Ezek mellett a túl korai gyújtás is eredményezhet motorból érkező zajt. Ez akkor fordul elő, ha a levegő-üzemanyag elegy a dugattyú forróbb részein gyullad be a rajtuk összegyűlt szén miatt. A tisztításhoz nem kell feltétlenül szakemberhez fordulni, kellő tapasztalattal otthon is elvégezhető. Azonban fontos, hogy a motor tisztításához erre a célra kifejlesztett adalékot kell használni, továbbá a tisztítás végeztével el kell végezni a motorolajcserét. A motortérből érkező zaj hátterében a felsoroltakon kívül a gyenge minőségű üzemanyag is állhat. Szóval az üzemanyag minőségén nem szabad spórolni. Gondot okozhat az is, ha eltömődik vagy tönkremegy a befecskendező, emiatt nem kerül megfelelő mennyiségű üzemanyag a motorba. A megnövekedett terhelés is eredményezheti a motortérből jelentkező furcsa hangokat, ekkor többnyire kopás áll a háttérben. A motorvezérlés meghibásodását mihamarabb javíttatni kell. Minden autó elromolhat idővel, szóval mindenféle furcsa hang jelentkezésekor érdemes felkeresni egy autószervizt, ahol az ott dolgozó szakemberek megtalálják a hang forrását, és megszüntetik azt. Rendkívül veszélyes helyzeteket eredményezhet, ha a meghibásodások nem kapnak kellő figyelmet, és nem kerül sor mihamarabb a javíttatásra. Például a csapágyak beragadása eredményezhet szíjszakadást, ami előbb-utóbb működésképtelenné teheti a kiegészítő berendezéseket. Szóval komolyan kell venni, ha valamilyen furcsa hang hallható a motortérből.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a