Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi is pontosan az a résolaj?

résolaj

Ha dízelüzemű autó mellett tesszük le a voksunkat, akkor nem árt, ha megismerkedünk néhány olyan kifejezéssel, amivel ennél a típusnál találkozhatunk. Többek között ilyen lehet a résolaj, amely a dízeles autók sajátja. Miért van rá szükség, és mi történik, ha nem tudja elvégezni a feladatát?

A résolaj feladata

A dízel üzemű autók sem különböznek abban a benzines társaiktól, hogy több különböző folyadékot használnak fel az alkatrészek optimális működtetéséhez. Nem is gondolnánk, hogy mennyi feladatot látnak el az autóban ezek. A hűtőfolyadék a nevéből adódóan a hűtésért felel. A motorolaj elsősorban a motor fémes alkatrészeinek kenését hivatott elvégezni, mindemellett persze az erőforrás hőmérsékletszabályozásában is elévülhetetlen érdemei vannak, ugyanakkor a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően a korrózió ellen is védik az egyes elemeket. A fékfolyadék a fékrendszer működtetésében játszik fontos szerepet, a váltóolaj a sebességváltás folyamatát könnyíti meg, míg a szervoolaj a kormányrásegítés elengedhetetlen kiegészítője. Vajon hol, és miért használjuk a dízeles autóknál a résolajat? A válasz egyszerű: a dízelüzemű autókba szerelt injektorok hűtésében nyújt segítséget. Igencsak vakargatnánk a fejünket azonban, ha az autósbolt egyik polcánál állva résolajat keresgélnénk, ugyanis ezt nem ott tudjuk beszerezni. A résolaj ugyanis nem más, mint az üzemanyag alternatív, másodrendű felhasználása. A befecskendezéskor visszamaradt felesleges folyadékot a résolajcső segítségével visszavezetjük az üzemanyag adagoló rendszerbe, ez pedig út közben segíti az alkatrész hűtését. Mi történik, ha a résolaj nem tudja ellátni a feladatát?

A résolajveszteség következményei

Ha egy hétfő reggelen a dízel autó úgy dönt, hogy ma elmarad a kocsikázás, az sok alkatrész meghibásodására is utalhat. Elképzelhető, hogy lemerült az akkumulátor, lehet, hogy a gyújtással van gond, de az sem kizárt, hogy a résolajveszteség okozza a bajt. Ha nehezen indul a dízel üzemű jármű vagy egyáltalán nem, akkor lehet, hogy utóbbinál kell keresnünk a probléma forrását. Ha a nyomás túl nagy, vagyis túl sok a résolaj mennyisége, akkor az visszakerül a tankba, így pedig nem tudja elvégezni a rá szabott feladatot. Ennek a következménye lehet az, hogy problémás lehet az autó indítása, de az is előfordul, hogy menet közben nagyobb terhelés esetén dadog, vagy egyszerűen leáll a motor. Ez pedig mondanunk sem kell, mennyire balesetveszélyes helyzeteket teremthet az utakon. A hiba akkor is előjön, ha már egy injektornál megnő a résolajveszteség. Ha önállóan rájövünk, hogy miért vacakol az autónk, akkor mi magunk is megpróbálkozhatunk a javítással. A legtöbb esetben ugyanis a résolajcső cseréjével megoldódhat a probléma. Ehhez pedig mi is könnyedén hozzáférhetünk, ráadásul könnyen be is szerezhető alkatrészről beszélünk. Arra azért figyeljünk oda a vásárlásnál, hogy az autónk típusának megfelelő méretű résolajcsövet válasszunk. Ezeket ugyanis különböző méretben és átmérőben árulják, csak olyat vegyünk, amely tökéletesen illeszkedik a mi kocsinkba. Ha a cserét követően a probléma továbbra is fennáll, akkor viszont minél hamarabb keressük fel az autószerelőnket. Az sem kizárt, hogy nem voltunk elég körültekintőek a cserét illetően, de az is előfordulhat, hogy valahol máshol kell keresnünk a hibát. Elképzelhető ugyanis, hogy nem is a résolajveszteség okozza a bajt, hanem egyenesen az injektorok működése nem megfelelő, vagy valamilyen egyéb alkatrésszel van probléma.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.03.29-2024.04.01. között  ZÁRVA tart. 2024.04.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata