Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan deríthető ki, hogy rossz az AC pumpa?

AC pumpa

Az autónak az elinduláshoz üzemanyagra van szüksége, amely ideális mennyiségben az üzemanyagpumpa segítségével jut a motorba a tankból. Ha nem jut megfelelő mennyiséghez a kocsi, akkor nem tud létrejönni az optimális üzemanyag–levegő keverék, így pedig sok probléma felmerülhet a teljesítménycsökkenésen, az üzemanyag-fogyasztás növekedésén át végül az autó leállásáig. Lehet, hogy az egész galibáért az AC pumpa meghibásodása a felelős?

Az AC pumpa története

Az AC rövidítés az üzemanyagpumpa nevében bizonyos Albert Champion francia úriemberre utal. Róla annyit érdemes tudni, hogy Párizsban született a XIX. század végén, majd az ezerkilencszázas évek elején, mint kerékpárversenyző szerzett nevet magának. A híres Paris-Roubaix verseny megnyerése után 1905-ben települt át az Egyesült Államokba, ahol megalapította a saját vállalatát Albert Champion Company néven, amely gyújtógyertyák gyártásával foglalkozott. A cég ma is létezik, évek óta a General Motors tulajdonában van, manapság AC-Delco néven működik, és gyárt autóalkatrészeket. Albert Champion viszont sajnos nagyon korán 1927-ben távozott az élők sorából. Nem élhette meg, hogy az AC Company két évvel később piacra dobta az első, de a későbbiekben rendkívül elterjedt tápszivattyút, amely a mai AC pumpa elődjének tekinthető. A ma is használt üzemanyagpumpák néhány apró átalakításon, fejlődésen átmentek ugyan, de lényegében Albert Championnak és az általa létrehozott vállalatnak köszönhető, hogy ma is használjuk az autókban. Nem véletlen tehát, hogy elnevezésében megemlékezünk az alapítóról. De mi is ez pontosan és honnan sejthetjük, ha valami probléma van vele?

Az AC pumpa meghibásodásának jelei

Az üzemanyagpumpa egy egyszerű szerkezet, amelyet vagy az üzemanyagtankba építenek, vagy a tankon kívül helyezkedik el. Feladata, hogy hozzájáruljon az optimális üzemanyag-levegő keverékarány fenntartásához, elősegítve a megfelelő fogyasztást, anélkül, hogy teljesítménycsökkenés lépjen fel. Egyszerűsége folytán kevés hibafaktorral rendelkezik, azonban, mint oly sok egyéb alkatrész ez is elöregedhet, elromolhat egy idő után. Jellemzően néhány előforduló hibalehetőséggel kell csak számolnunk az üzemanyagpumpa esetében. Az egyik, hogy szennyeződés kerül az üzemanyagtartályba, emiatt a pumpa eltömődhet, ennek eredményeképp pedig a motor nem tudja kellő mértékben adagolni a tüzelőanyagot. Emiatt először azt vehetjük észre, hogy kicsit megnő a fogyasztás. Ezzel párhuzamosan teljesítménycsökkenést is tapasztalhatunk. Ha nem vesszük figyelembe a jeleket, akkor a végeredmény várhatóan az lesz, hogy egyáltalán nem jut üzemanyag a motorba, az alkatrész motorja viszont végeláthatatlanul próbálkozik pumpálni a folyadékot, végül feladja a harcot, az autó pedig az üzemanyag utánpótlásának hiánya miatt megáll, és nem megy többé sehova, legalábbis a javításig. És még csak nem is ez a legrosszabb eset. A hibás üzemanyagpumpa miatt szivároghat a tüzelőanyag a kívülre szerelt elektromos szivattyú esetleges repedésein. Ez viszont fokozottan tűzveszélyes helyzeteket jelent. Ha azt tapasztaljuk, hogy üzemanyag cseppek vannak az AC pumpa mellett, vagy egyszerűen csak benzinszagot érzünk, akkor jó eséllyel valami gond van az alkatrésszel. Ne halogassuk a cserét, minél hamarabb keressük fel az autószerelőnket. Ezzel elkerüljük a bosszantó helyzetet, hiszen előfordulhat, hogy az otthonunktól távol adja be a kulcsot az üzemanyagpumpa, mi pedig ott ragadunk, amíg el nem készül a javítás. Arról nem is beszélve, hogy a benzin szivárgása miatti rizikót is így minimalizálhatjuk a legjobban.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata