Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi történik, ha tönkremegy a hardy tárcsa?

hardy tárcsa helye

Ha laikusként szeretnénk megismerni az autónkat, akkor mindig találkozhatunk olyan új alkatrésszel, amelyről azelőtt még csak nem is hallottunk. Ilyen elem lehet az úgynevezett hardy tárcsa. Mire jó ez az alkatrész? Megtalálható-e a mi autónkban is? Ha a válasz igen, akkor honnan tudhatom, hogy probléma van vele?

Mire való a hardy tárcsa?

A hardy tárcsa, vagy, más néven a juboflex tengelykapcsoló feladata a minimális szögeltérések kompenzálása az autó hajtás technikájában. A hátsókerék meghajtású autókban alkalmazzák. A sebességváltó és a hajtótengely valamint hajtástengely és a differenciálmű közötti eltéréseket próbálja kiegyenlíteni. A kormányoszlop és a kormánymű között is helyezkedhet el ilyen alkatrész. Két fém agyrész közé erősített gumi elem alkotja, amely miatt rendkívül rugalmas, így a lökésszerű erőhatásokat is jelentősen csillapítja, lecsökkenti. E két tulajdonságának köszönhetően megvédi az autó alkatrészeit a nem kívánt rezgésektől, a kisebb-nagyobb ütésektől. Vulkanizált gumit tartalmaz, amely elég kemény ahhoz, hogy kibírja a rá nehezedő nyomást, a magas hőterhelést, ugyanakkor elég rugalmas, hogy elnyelje az út egyenetlensége és az autó által keltett rezgéseket. Sajnos azonban a gumi idővel elöregedhet, ami miatt egyre jobban veszít a jó tulajdonságaiból, az alkatrész pedig tönkremehet. Ez persze sérülés nélkül nem egyik pillanatról a másikra történik, vannak bizonyos árulkodó jelek, amiket észlelve gondolhatunk a juboflex tengelykapcsoló hibájára. Az sem kizárt, hogy egyéb alkatrészek hibájából a hardy tárcsát nedvesség vagy szennyeződés éri, ami jelentősen lecsökkenti az élettartamát. A folyamatos külső hatás miatt könnyedén megrepedhet az elem, ami miatt pedig veszélyessé válhat az autó használata is. Hogyan vehetjük észre, hogy baj van a hardy tárcsával?

A hardy tárcsa hibajelei

A hardy tárcsa meghibásodásának egyértelmű jelei lehetnek. A leginkább úgy vehetjük észre, hogy baj van, ha hirtelen gyorsításkor vagy a gázpedál elengedésekor dübbenő hangot hallunk az alkatrész irányából. Ez azért fordulhat elő, mert az alkatrész gumibetétje már nem tudja maradéktalanul elvégezni a feladatát, túlzottan lággyá vagy túlzottan keménnyé vált a használat során az anyaga. Szintén a juboflex tengelykapcsoló lehet a ludas, ha addig a pillanatig nem tapasztalt vibrálást érzünk a kormányon. A hardy tárcsa esetében előre meghatározható csereintervallumot nem szokott megadni a gyártó, de egy legalább ötéves autónál már nem árt ellenőriztetnünk a minimum éves nagyszerviz alkalmával. Főleg, ha tapasztalni véljük a fent leírt problémák valamelyikét. Általánosságban elmondható, hogy a minőségi alkatrészek minimum ötvenezer kilométer megtételéig hibátlanul működnek, de sokszor ennek a három-négyszeresét is gond nélkül megtehetjük velük, emiatt nehéz tehát egy egyértelmű élettartamról beszélnünk. Ha mégis problémát tapasztalunk, a tárcsa javítását akkor se kezdjük el otthon, ugyanis komolyabb szerelési munkát igényel, ki kell emelni az alkatrészt a helyéről. Biztosat ugyanis csak akkor tudunk mondani a hardy tárcsa műszaki állapotával kapcsoltban, ha a saját szemünkkel ellenőrizzük. A legnagyobb hibát ráadásul nem is a szétszereléskor követhetjük el, hanem az összeszerelés közben: pontosnak, precíznek kell lennünk, a legkisebb pontatlanság is hatalmas hibákat okozhat, ráadásul az sem mindegy, hogy milyen rögzítő csavarokat használunk, az alkatrésznek az eredeti állapotába kell kerülnie a szerelési folyamat elvégzése után.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata