Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mennyi lehet egy hengerfejes autó javítási költsége?

Skoda Fabia hengerfeje

Hol található a hengerfej? Az ellenőrzés során minden esetben szét kell bontani a motort? Milyen jelek utalhatnak a hengerfej meghibásodásra? Érdemes bontott alkatrészt használni? Mennyi lehet a hengerfejes autó javítási költsége? Mutatjuk a válaszokat!

Minden esetben meg kell bontani a motort

A hengerfej a henger tetején található, a két egység között pedig a hengerfejtömítés helyezkedik el. A hengerfej anyaga többnyire alumínium ötvözete vagy acéllal, bronzzal, rézzel bélelt öntöttvas. Akkor mondjuk, hogy hengerfejes az autó, ha az égéstér és a víztér közötti szigetelés megszűnik. Ekkor a hengerekbe kerülő víz csökkenti a motor teljesítményét. A hengerfej megrepedhet, melynek oka lehet öntvényhiba vagy kevés hűtőfolyadékos járatás. Emellett a motor túlterhelése is eredményezhet akkora hőterhelést, amit az anyag már nem tud elviselni. A repedésen kívül jelentkezhet a hengerfejtömítés átégése is, mely hasonló jeleket mutat, mint a hengerfejrepedés. Annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy a tömítéssel van gond vagy repedés áll a probléma mögött, minden esetben meg kell bontani a motort. Amennyiben túlmelegszik a motor, égett olajszag érezhető és a hűtőfolyadékban olaj jelentkezik, valószínűleg repedésről van szó. Probléma esetén érdemes minél előtt szakemberhez fordulni, hiszen hosszabb távon további motorkárok jelentkezhetnek és teljesen üzemképtelenné válhat az autó. A szakember a motor szétbontása után ellenőrzi, hogy látható-e repedés a hengerfejen. Emellett ellenőrzi az égésterek, a hengerfejtömítés és a dugattyútetők állapotát.

A hengerfejes autó javítási költsége több százezer forint is lehet

Amennyiben kiderül, hogy a hengerfej megrepedt, bizonyos esetekben hegesztéssel orvosolható a probléma. Azonban az esetek többségében inkább a csere mellett döntenek. Ennek egyszerű oka van, hiszen a hegesztett alkatrész hamarabb tönkremegy, mint egy teljesen új változat. Bár teljesen új alkatrészt inkább a nagyobb értékű, fiatal autóknál alkalmaznak, az esetek többségében pedig bontott alkatrésszel pótolják a meghibásodott hengerfejet. Természetesen a bontott alkatrész nyomáspróbán esik át a beszerelés előtt. Mekkora javítási költséggel kell számolni? A hengerfej a drágább autóalkatrészek közé sorolható. A hengerfejes autó javítási költsége több százezer forint is lehet. Amennyiben későn kerül szervizbe az autó és a motor komoly mértékben károsodik, a javítás akár csillagászati összegbe is kerülhet. Szóval, ha gyanús, hogy az autó kezd hengerfejes lenni, érdemes minél előbb szervizbe vinni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata