Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mennyi lehet egy hengerfejes autó javítási költsége?

Skoda Fabia hengerfeje

Hol található a hengerfej? Az ellenőrzés során minden esetben szét kell bontani a motort? Milyen jelek utalhatnak a hengerfej meghibásodásra? Érdemes bontott alkatrészt használni? Mennyi lehet a hengerfejes autó javítási költsége? Mutatjuk a válaszokat!

Minden esetben meg kell bontani a motort

A hengerfej a henger tetején található, a két egység között pedig a hengerfejtömítés helyezkedik el. A hengerfej anyaga többnyire alumínium ötvözete vagy acéllal, bronzzal, rézzel bélelt öntöttvas. Akkor mondjuk, hogy hengerfejes az autó, ha az égéstér és a víztér közötti szigetelés megszűnik. Ekkor a hengerekbe kerülő víz csökkenti a motor teljesítményét. A hengerfej megrepedhet, melynek oka lehet öntvényhiba vagy kevés hűtőfolyadékos járatás. Emellett a motor túlterhelése is eredményezhet akkora hőterhelést, amit az anyag már nem tud elviselni. A repedésen kívül jelentkezhet a hengerfejtömítés átégése is, mely hasonló jeleket mutat, mint a hengerfejrepedés. Annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy a tömítéssel van gond vagy repedés áll a probléma mögött, minden esetben meg kell bontani a motort. Amennyiben túlmelegszik a motor, égett olajszag érezhető és a hűtőfolyadékban olaj jelentkezik, valószínűleg repedésről van szó. Probléma esetén érdemes minél előtt szakemberhez fordulni, hiszen hosszabb távon további motorkárok jelentkezhetnek és teljesen üzemképtelenné válhat az autó. A szakember a motor szétbontása után ellenőrzi, hogy látható-e repedés a hengerfejen. Emellett ellenőrzi az égésterek, a hengerfejtömítés és a dugattyútetők állapotát.

A hengerfejes autó javítási költsége több százezer forint is lehet

Amennyiben kiderül, hogy a hengerfej megrepedt, bizonyos esetekben hegesztéssel orvosolható a probléma. Azonban az esetek többségében inkább a csere mellett döntenek. Ennek egyszerű oka van, hiszen a hegesztett alkatrész hamarabb tönkremegy, mint egy teljesen új változat. Bár teljesen új alkatrészt inkább a nagyobb értékű, fiatal autóknál alkalmaznak, az esetek többségében pedig bontott alkatrésszel pótolják a meghibásodott hengerfejet. Természetesen a bontott alkatrész nyomáspróbán esik át a beszerelés előtt. Mekkora javítási költséggel kell számolni? A hengerfej a drágább autóalkatrészek közé sorolható. A hengerfejes autó javítási költsége több százezer forint is lehet. Amennyiben későn kerül szervizbe az autó és a motor komoly mértékben károsodik, a javítás akár csillagászati összegbe is kerülhet. Szóval, ha gyanús, hogy az autó kezd hengerfejes lenni, érdemes minél előbb szervizbe vinni.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson