Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Melyik lámpa mit jelent a műszerfalon?

Az autóban számtalan alkatrész van, amelyek hibátlan működésével áll össze tökéletes egésszé a jármű. A vezérlő elektronika ugyanakkor folyamatosan figyeli ezeknek az elemeknek a megbízhatóságát, és ha valamilyen eltérést tapasztal, akkor egy felvillanó ikonnal jelzi, hogy ideje közelebbről is megvizsgálnunk az alkatrészt.

A legegyszerűbb, leggyakrabban használt jelzések

Ha beülünk a kocsiba és elfordítjuk a kulcsot, akkor felvillan néhány ikon, amelyek néhány pillanat múlva el is tűnnek. Ez arra utal, hogy minden rendben van az autóval. Elindulás után viszont mi magunk is felvillanthatunk pár jelzést. Ha elfelejtjük bekapcsolni a biztonsági övet, akkor a pirosan világító piktogram jelzi nekünk, hogy ideje figyelnünk a biztonságra. Ha nem eresztettük ki megfelelően a kéziféket, akkor azt vehetjük észre, hogy maradt egy piros körben lévő felkiáltójel a műszerfalon, amit mintha zárójelbe tettek volna a készítők. Ha bekapcsoljuk a világítást, akkor fokozattól, és időjárási körülményektől függően zöld, kék, vagy sárga jelzés jelenik meg a kijelzőn. A szélvédő fűtésének bekapcsolását egy ablakra hasonlító ikonba futó három nyilacska jelzi sárga színben. Menet közben is számos ikon villanhat fel a műszerfalon, amelytől nem kell megijednünk. Ha fogytán az üzemanyag, azt az üzemanyagkút ikonjának megjelenítésével jelzi a jármű. Ha megcsúszunk az úton és bekapcsol a kipörgés gátló, azt egy sárga ikon jelzi, amely a kocsi hátulját mutatja, amint jobbra-balra cikázik. Ha pedig nagyot kell fékeznünk, akkor az ABS felirat jelenhet meg a kijelzőn, amely azt mutatja, hogy működik a blokkolásgátló az autóban.

Nagyobb problémát jelentő jelzések

A fentebb felsorolt ikonok felvillanása mellett, gyakran találkozhatunk más jelzésekkel, amelyeket érdemes nagyon komolyan vennünk. Ha felvillan menet közben az olajszint-, olajnyomás jelző, amely leginkább az Aladdinból ismert csodalámpára hasonlít, és nem tűnik el, akkor valami gond van a motorolajjal. Ha egy piros Legora emlékeztető ikon jelenik meg, amin van egy mínusz-, és egy pluszjel, akkor az akkumulátorral van valami probléma. Ha pedig a motor jele világít a műszerfalon, akkor sajnos az erőforrással lesz valami galiba. Ezekben az esetekben a legjobb, amit tehetünk, ha minél hamarabb felkeressük az autószerelőnket. Az autó vezérlő rendszere persze mindenre figyel, és abban az esetben, ha valami fals működést érzékel, azt jelzi is a műszerfalon. Egy modern autóban akár több, mint hatvan különböző jelzés is előfordulhat. Külön ikonja van a katalizátornak, a fékfolyadéknak, a szervokormánynak. Különböző piktogramok villannak fel, ha gond van a motor hőmérsékletével, a sebességváltóval, a guminyomással vagy éppen a légszűrővel. Jelzi az autó, ha baj van a hajtóművel, de azt is, ha ideje a kötelező szerviz miatt felkeresnünk a szerelőt. Láthatjuk a műszerfalon, ha nyitva felejtettük a csomagtartót, vagy valamelyik ajtót, de arra is van egyedi jel, ha a tanksapka nincs megfelelően lezárva. Megtudhatjuk a különböző fénylő ikonokból, ha gond van valamelyik légzsákkal, vagy éppen azt, hogy rosszul rögzítettük a vonóhorgot. Ne felejtsük el azt sem, hogy az irányjelző használata is visszaköszön a műszerfalról, egy jobbra, vagy balra mutató villogó ikon formájában. A Start-Stop rendszer működésbe lépését szintén tudhatjuk a visszajelzésből, de azt is láthatjuk, ha bekapcsoljuk a tempomatot menet közben. Ha valamelyik lámpa felvillan, de hirtelen nem ismerjük fel, akkor a legjobb, ha félreállunk, elővesszük az autó kézikönyvét és megnézzük, hogy mi a teendő, hogy eltűnjön a jelzés. Ha szükséges, akkor pedig ne halogassuk a szerviz segítségét kérni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata