Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hólánc vagy hózokni? Melyiket használd?

Az utóbbi években nem voltak túl hideg teleink, azonban így is előfordult néha komolyabb hóesés, főleg a hegyvidéki tájainkon. Ilyenkor nem árt, ha fel vagyunk rá készülve, hogy a havas, jeges utakon kell autóznunk. Milyen eszközök lehetnek a segítségünkre, hogy biztonságosan elérjük a hóban is az úticélunkhoz?

Nálunk nem kötelező

Mielőtt beköszönt a tél, készítsük fel az autót a hideg hónapokra: cseréljük le a kerekeket olyanra, amelyik az évszaknak megfelelő, ellenőrizzük a folyadékok fagyállóságát, vizsgáljuk át a világítást. Ha mindezekkel megvagyunk, akkor sem árt beszerezni még néhány dolgot. Jó, ha van a kocsi csomagtartójában jégoldó és jégkaparó, valamint az sem hátrány, ha mindig viszünk magunkkal hóláncot vagy legalább hózoknit. Utóbbiak arra szolgálnak, hogy abban az esetben, ha vastag hóréteg fedi az utakat, akkor is megpróbáljunk a legnagyobb tapadás elérésével közlekedni a kocsival. Ezek ugyan nem kötelezőek itthon, de hasznos lehet, ha hirtelen lezúdul több centi hó és az út takarítását nem győzik a hókotrók. Ha külföldre utazunk, akkor pedig főleg érdemes beruháznunk egy hóláncra, ugyanis néhány országban bizonyos időközönként a kötelező felszereltség része kell, hogy legyen. Ausztriában például komoly büntetés jár annak, aki nem tudja bemutatni az eszközt egy rendőri ellenőrzés során, ha pedig balesetet is okoz hólánc nélkül, pedig kötelező, akkor a lelki megpróbáltatások mellett a több ezer eurós büntetéssel is meg kell birkóznia. Ezekben az országokban ugyanakkor nem fogadják el a hózokni használatát hasonló esetekben, vagyis nem váltható ki a hólánc. Magyarországon viszont nincs megkötés, itthon szabadon dönthetünk bármelyik használata mellett. Melyik a jobb, melyiket mikor érdemes használni?

Zokni vagy lánc?

Mindkét eszköznek az a feladata, hogy az útra fagyott jég és a hirtelen lehulló nagyobb mennyiségű hó ellenére extra tapadást biztosítson a kerekeknek. A hózokni előnye, hogy olcsóbb, és könnyebb felrakni is az abroncsokra, mint a hóláncot. A hajtott kerekekre kell felhelyezni, összkerékhajtásnál mind a négy gumira fel kell húzni a hózoknit. Hiába raktuk azonban fel, vegyük figyelembe, hogy nem száraz körülmények között vezetünk, így fogjuk vissza a sebességünket. Maximum ötven kilométeres óránkénti sebességnél még biztonságosan közlekedhetünk a használatával, de az sem baj, ha ennél is lassabban megyünk. Ha átértünk a lefagyott úton, akkor azonnal távolítsuk el a zoknit a kerekekről, ugyanis könnyedén sérülhet, roncsolódhat az eszköz, mivel nem normál útviszonyokra lett kitalálva. A hólánc ezzel szemben nagyobb tapadást biztosíthat, extrémebb körülményekkel is megbirkózik, mint a hózokni. Persze csak abban az esetben, ha megfelelő minőségű darabot vásárolunk. Ezeknek az ára persze jóval borsosabb is, ugyanakkor komolyabb megpróbáltatásokat is kibírnak. Persze erre is igaz, hogy lassan járj, tovább érsz, vagyis válasszuk meg megfelelően sebességet, hiszen ezzel az eszközzel is csak a hóban, jégen közlekedhetünk. Ha pedig szerencsésen túljutottunk a nehézségeken, és hó-, és jégmentes szakaszra érünk, akkor azonnal álljunk félre, ugyanis az autón hagyott hólánc kárt tehet az útban, de még a saját járgányunkban is. Fontos mindkét kiegészítő esetében, hogy olyat válasszunk, amelyik az autó kerekeihez a megfelelő. Ne legyen, se túl nagy, se túl kicsi, ugyanis, vagy nem tudja biztosítani a megfelelő tapadást, vagy nem fogjuk tudni felhelyezni az abroncsokra. Soha nem árt, ha tartunk a csomagtartóban valamelyikből, nem tudhatjuk, mikor lesz rá szükségünk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata