Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Meddig bírja egy elektromos autó akkumulátora?

elektromos autó akkumulátor töltése

Az utakon egyre többször találkozhatunk elektromos autókkal. Folyamatosan nő a vásárlások száma, egyre nagyobb szeletet szakítanak ki maguknak az autópiac tortájából az e-járművek. Azt azonban kevesen tudják, hogy meddig használható egy ilyen típusú kocsi. Meddig bírja az akkumulátor?

Az elektromos autók térnyerése

A környezetvédelmi törekvések felerősödésével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan autók, amelyeknek használat közben minimális a károsanyag kibocsátása, vagy egyáltalán nincs is. Az autógyártók a robbanómotoros járműveket is felszerelik olyan eszközökkel, amelyekkel csökkenthető a szennyeződés: a katalizátor, a részecskeszűrő ilyenek például. Erre azért is szükség van, mivel az Európai Unió célul tűzte ki, hogy radikálisan lecsökkenti a gépjárművek további környezetszennyezését, ennek pedig folyamatosan szigorodó szabályok kiadásával eleget is tesz. A megoldást az elektromos autók használata jelentheti, amelyek használat közben semmilyen egészségre káros anyagot nem engednek a levegőbe. A kereslet pedig ezek után a négykerekűek után egyre nagyobb, bár ehhez nyilván az is hozzájárul, hogy minden nagy autógyártónál elérhető lett egy vagy több modell. Legelőszőr a hibrid hajtású kocsik jelentek meg, amelyek még csak rásegítést jelentettek a belső égésű motoroknak. Kívülről nem lehet ugyanis tölteni ezeket az elektromotorokat, csak a megmaradt robbanómotornak nyújtanak segítséget a gyorsításban, azzal, hogy felhasználják a fékezéskor keletkezett, és eltárolt energiát. Ezzel a módszerrel viszont kevesebb üzemanyag fogy, következésképpen kevesebb káros anyag jut a levegőbe is. Ezután érkezett meg a piacra a plug-in hibrid típusú autó, amely már kívülről is tölthető, és a normál hibriddel ellentétben, amely csak néhány kilométer megtételére képes pusztán az elektromotor használatával, már optimális esetben akár harminc-ötven kilométert is használható. Hosszabb távokra pedig ott van még mindig a belső égésű motor.

Az akkumulátor élettartama

A hibrid autók mellett megjelentek a villanyautók is, amelyből eltűnt a robbanómotor, és tisztán csak az elektromotoros hajtással közlekedhetünk velük. Természetesen külső töltést igényelnek, sokszor órákig, akár egy-másfél napig is töltenünk, kell, ha az akkumulátor megengedett maximumát akarjuk elérni. Cserébe viszont akár négy-hatszáz kilométert is el tudunk velük menni, újabb töltés nélkül. Az akkumulátort ráadásul nem is kell mindig maximumig tölteni, ha meg kell állnunk, akkor bárhol rátölthetünk a kijelölt helyeken. Amíg mi beszaladunk a kútra inni egy kávét vagy használni a mosdót, addig az autó akár ötven-száz kilométernyi utazásra elég plusz töltöttséget is fel tud venni, már persze ha alkalmas rá a töltő és a kocsi akkumulátora. Ez mind jól hangzik, de ha elektromos autót akarunk vásárolni, akkor meddig fogja bírni az akkumulátor? Hány évig használhatjuk a kocsit anélkül, hogy le kelljen cserélni? Az akkumulátorok kapacitása természetes módon csökken. Típustól függően, évente átlagosan kettő-négy százalék között veszít a használhatóságából. Néhány egyéb szempont is befolyásolhatja: meleg éghajlaton például felgyorsulhat a folyamat, ezzel szemben a nagyobb pufferrel rendelkező akkumulátorok lassabban romlanak. Egy idősebb, használt autónál ezért már számolhatunk azzal, hogy valamelyest kevesebbet tudunk vele utazni, mielőtt újra fel kell töltenünk: egy tíz év körüli kocsi akkumulátorát várhatóan csak nyolcvan százalék körüli értékre lehet felhúzni. Attól viszont nem kell félnünk, hogy tönkremegy, a kutatások azt mutatják, hogy az elektromos autók legnagyobb hányadában az akkumulátor várhatóan tovább lesz használható, mint maga a gépjármű. A gyártók is bíznak a termékeikben, az akkumulátorokra általában nem sajnálják a nyolc-tíz év garanciát sem megadni.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata