Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi a különbség a hibrid és a plug-in hibrid meghajtások között?

hibrid autó

Az autók károsanyag-kibocsátásának csökkentése minden környezetvédelmi konferencia központi témája lett az elmúlt évtizedekben. Emiatt az autógyártók folyamatosan újításokkal rukkolnak ki. Ezek segítségével egyre hatásosabb módszereket dolgoznak ki és dobnak piacra, amelyekkel kevesebb lesz a szennyező anyagok levegőbe jutásának lehetősége. Ezért jöttek létre a hibrid autók különböző változatai is.

Az elektromotoros autók

A robbanómotoros járművek valamilyen fűtőanyag elégetésével tudnak mozgásba lendülni. Legyen ez gázolaj vagy benzin, minden esetben a környezetet terheljük a levegőbe jutott káros anyagok kibocsátásával. Hiába fejlesztenek a mérnökök olyan alkatrészeket, mint például a részecskeszűrő vagy az EGR szelep, amelyekkel csökkenthető a szennyezés, teljes mértékben nem tudják megszüntetni azt. A tisztán elektromos motorral hajtott autók viszont működés közben nem juttatnak semmilyen káros anyagot a légtérbe, így ezt sokkal környezetbarátabb megoldásnak tekinthetjük. Azonban, a kétkedők szerint a gyártás során több a szennyeződés, mint a robbanómotoros kocsik esetében, így hiába segít használat közben, nem vagyunk sokkal előrébb a probléma megoldásához. Ebben a kérdésben most nem foglalnánk állást, az biztos, hogy ha adott egy elektromos vagy hibrid autó, és egy szimplán robbanómotoros, akkor a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele miatt az előbbiekre kell, hogy szavazzunk. Lényeges különbségek vannak ugyanakkor az elektromos autók között is. Mindegyik típus rendelkezik egy vagy több elektromos motorral, azonban egyes fajták még a robbanómotort használják fő erőforrásként. A köznyelvben könnyen összefonódnak a kifejezések, aki elektromos autót használ, azok viszont a tisztán villanymotoros kocsikat nevezik így, a hibrid járművek változatait nem.

Hibrid autók közötti különbségek

Megkülönböztetünk hibrid és plug-in hibrid négykerekűeket. Mindkét esetben igaz, hogy robbanómotor a fő erőforrás, viszont az ülés alatt vagy a csomagtartó egy eldugott részén már be van építve egy vagy több elektromotor is. Az egyszerű hibrid autók a gyakorlatban abban különböznek a szimplán normál benzines vagy dízeles kocsiktól, hogy a fékezéskor létrejövő energiát tárolni tudják egy erre a célra kialakított akkumulátorban, amelyet aztán az autó fel tud használni a gyorsításkor, így csökkentve az üzemanyag felhasználását, ezáltal pedig a káros anyagok kibocsátását. Ezekkel a járművekkel maximum néhány kilométert tudunk csak megtenni pusztán az elektromos motor segítségével, az erőforrás nem tölthető külső eszközzel. Ezzel szemben a plug-in hibrid járművek nagyobb kapacitású akkumulátorral vannak felszerelve, amelyek már kívülről feltölthetőek, ezzel pedig optimális esetben akár negyven-ötven kilométer is megtehető, a robbanómotor használata nélkül. Ez azonban nem biztos, hogy meg fog valósulni, ugyanis a klíma, vagy valamilyen nagyobb fogyasztó bekapcsolásakor azonnal vált a jármű a belső égésű motorra. Ezért, bár a városi használatra ideális választás lenne csak az elektromos üzem használata, ráadásul olcsóbb is, semmi nem kényszeríti arra az autóst, hogy valóban azt használja. Főleg, hogy naponta tölteni kell, ha minden nap ezzel közlekedünk. Nagyobb távolságok megtételéhez pedig mindenképpen szükség van a robbanómotoros üzemeltetésre. Mindezek ellenére valóban mérsékelheti valamelyest a káros anyagok kibocsátását. Ha meg szeretnénk vásárolni, nem árt tudnunk egy-két dolgot. Az üzemanyag fogyasztás csökken, így az erre fordítandó összeg is, ugyanakkor a hibrid autók több alkatrésszel rendelkezhetnek, amelyek el is romolhatnak. Ez ugyanakkor már nem igaz az elektromos autókra, amelyekbe a robbanómotor elhagyásával, sokkal kevesebb alkatrészt kell beépíteni. Cserébe azonban ezeknek a kocsiknak a vételára jelentősen magasabb.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata