Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Másutt közúton, nálunk autópályán könnyebb meghalni

Óriási autós forgalom

A magyaroknál semmi sem úgy van, ahogy másutt: már megint találtunk valamit, amivel szembe megyünk a forgalommal. Mit gondol, az autópálya vagy a főút balesetveszélyesebb? Meg fog lepődni.

A legrövidebb a legkegyetlenebb

A Vezess autós szakportál minden évben közli Magyarország legveszélyesebb útjainak listáját. A lista összeállításához idén is kikérték a Központi Statisztikai Hivatal baleseti statisztikáit – a legfrissebb adatok, amelyekből dolgozhattak, 2017-re vonatkoznak. Ezekből az derül ki, hogy a balesetek száma egy év alatt 18 százalékkal nőtt az előző év óta. A még frissebb, 2018-as rendőrségi adatok újabb emelkedést mutatnak. A listát, mint már oly sokszor, most is a 4-es főút vezeti, itt 227 baleset történt, ebből 22 halálos volt, 55 súlyos. Utána azonban nem egy újabb főút következik a sorban, és ez az igazán meglepő: hanem egy autópálya. A második az M3, a harmadik az M1, a tizedik pedig az M5. Ha pedig az éves balesetszámot vetjük össze az autópálya hosszával, vagyis kilométereinek számával, rögtön két autópálya kerül az élre. A rekorder a legrövidebb autópályánk, az M0, utána az M1 következik. Láthatjuk, szinte minden autópályánk felkerült a halállistára, rajta van az M3, az M5 és az M7 is – pedig az Európai Unióban átlagban éppen az ellenkezőjét tapasztalják. Máshol a főutakon több a baleset, ahol nem választja el a szembeforgalmat szalagkorlát, és a sávok is keskenyebbek.

Amire nincs magyarázat, arra is próbálunk keresni

Az nem magyarázat, hogy a pályán nagyobb a forgalom: az autópályán valóban nagy a forgalom, nagy járműmennyiség biztonságos elvezetésére találták ki, ezért ennek megfelelően is alakították ki. Az egymással szemben haladó járműveket korlát választja el, hogy csökkentsék az ütközés és a személyi sérülés esélyét. A sávok szélesek, nincs kereszteződés, van ellenben leállósáv műszaki hiba esetére. A szemet viszont nemigen ragadja meg semmi – az elbágyadás, az elalvás is oka lehet annak, hogy olyan sokszor szalad szalagkorlátnak egy-egy kamion. Ezen segítenek majd a jövő eszközei, amelyek a sofőr viselkedését is figyelik, mikor fárad el túlságosan. Az autópályák mellett is el lehet helyezni figyelemfelkeltő képeket, plakátokat, erre már Magyarországon is láttunk jó példát. Talán az is belejátszik a statisztikákba, hogy nálunk kevesebb idejük volt még az embereknek megszokni az autópályákat. A közelmúltban szenvedett balesetet egy tatabányai férfi, aki rokonainál járva az Alföldön, rossz helyen hajtott fel az M5-pös autópályára az ismeretlen terepen. Szembement a forgalommal, 82 éves felesége nem élte túl.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson