Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Másutt közúton, nálunk autópályán könnyebb meghalni

Óriási autós forgalom

A magyaroknál semmi sem úgy van, ahogy másutt: már megint találtunk valamit, amivel szembe megyünk a forgalommal. Mit gondol, az autópálya vagy a főút balesetveszélyesebb? Meg fog lepődni.

A legrövidebb a legkegyetlenebb

A Vezess autós szakportál minden évben közli Magyarország legveszélyesebb útjainak listáját. A lista összeállításához idén is kikérték a Központi Statisztikai Hivatal baleseti statisztikáit – a legfrissebb adatok, amelyekből dolgozhattak, 2017-re vonatkoznak. Ezekből az derül ki, hogy a balesetek száma egy év alatt 18 százalékkal nőtt az előző év óta. A még frissebb, 2018-as rendőrségi adatok újabb emelkedést mutatnak. A listát, mint már oly sokszor, most is a 4-es főút vezeti, itt 227 baleset történt, ebből 22 halálos volt, 55 súlyos. Utána azonban nem egy újabb főút következik a sorban, és ez az igazán meglepő: hanem egy autópálya. A második az M3, a harmadik az M1, a tizedik pedig az M5. Ha pedig az éves balesetszámot vetjük össze az autópálya hosszával, vagyis kilométereinek számával, rögtön két autópálya kerül az élre. A rekorder a legrövidebb autópályánk, az M0, utána az M1 következik. Láthatjuk, szinte minden autópályánk felkerült a halállistára, rajta van az M3, az M5 és az M7 is – pedig az Európai Unióban átlagban éppen az ellenkezőjét tapasztalják. Máshol a főutakon több a baleset, ahol nem választja el a szembeforgalmat szalagkorlát, és a sávok is keskenyebbek.

Amire nincs magyarázat, arra is próbálunk keresni

Az nem magyarázat, hogy a pályán nagyobb a forgalom: az autópályán valóban nagy a forgalom, nagy járműmennyiség biztonságos elvezetésére találták ki, ezért ennek megfelelően is alakították ki. Az egymással szemben haladó járműveket korlát választja el, hogy csökkentsék az ütközés és a személyi sérülés esélyét. A sávok szélesek, nincs kereszteződés, van ellenben leállósáv műszaki hiba esetére. A szemet viszont nemigen ragadja meg semmi – az elbágyadás, az elalvás is oka lehet annak, hogy olyan sokszor szalad szalagkorlátnak egy-egy kamion. Ezen segítenek majd a jövő eszközei, amelyek a sofőr viselkedését is figyelik, mikor fárad el túlságosan. Az autópályák mellett is el lehet helyezni figyelemfelkeltő képeket, plakátokat, erre már Magyarországon is láttunk jó példát. Talán az is belejátszik a statisztikákba, hogy nálunk kevesebb idejük volt még az embereknek megszokni az autópályákat. A közelmúltban szenvedett balesetet egy tatabányai férfi, aki rokonainál járva az Alföldön, rossz helyen hajtott fel az M5-pös autópályára az ismeretlen terepen. Szembement a forgalommal, 82 éves felesége nem élte túl.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata