Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Több utas, nagyobb terhelés

Többen egy autóban

Bár jóval környezetkímélőbb, és sokkal kevésbé unalmas utasokkal vágni neki egy hosszabb útnak, vagy eljutni nap, mint nap a munkahelyre, számítsunk rá: az autó gyorsabban amortizálódik. Ennek megfelelően kell figyelni a szervizeltetésre, hiszen emberéletekért felelünk.

Kínos, ha megbüntet a rendőr az utasok előtt

Van, aki dolgozni menet veszi fel sorban az ismerősöket, hogy ne mindenki külön autóban menjen egyedül, van, aki sokat ingázik települések között, és telekocsizásra adja a fejét. Gazdaságosabb megosztani az üzemanyagot, kevésbé szennyezzük a környezetet, ha tele van az autó, és a plusz pénz is jól jön egy-egy fuvarért – viszont az időszakos szervizelésre nagyon oda kell figyelni, mert sok ember célba jutása múlik rajtunk. Mondhatjuk, hogy az életükért is felelős a sofőr, ezért alapvető, hogy rendszeres időközönként nézesse át szervizben az autót. A műszerfalon felvillanó hibajelzésekre reagáljon, cserélje le a különböző folyadékokat időben, a téli gumit nyárira, az elhasználódottat újra. Legyen meg minden kötelező felszerelés, működjenek a lámpák, mert elég kínos, ha megállít a rendőr a közúton, autópályán, és megbüntet az utasok szeme láttára. Arra is gondolni kell, hogy a nagyobb tömeg nagyobb terhelést ró az alkatrészekre is, és a fogyasztást is megnövelheti. Amikor az autós szaklapok nyaralásra indulóknak adnak tanácsot, szinte mindig megemlítik, hogy ne pakolják túl feleslegesen a kocsit, hiszen 100 kiló többletsúly 0,6 literrel több fogyasztást is jelenthet. Nem csak az emberekre mondják, hogy minél nehezebb, annál többet eszik.

Az alkatrészek jobban kopnak, a belső jobban koszolódik

Nagyobb tömeget lefékezni is nehezebb, a többletsúly jobban megterheli a fékrendszert. Egy felelősségteljes sofőr nem indul el kopott fékbetétekkel, féktárcsákkal, elhasználódott fékfolyadékkal, különösen akkor nem, ha utasokat is szállít. A lengéscsillapítók elhasználódása is függvénye a terhelésnek és a megtett kilométereknek – telekocsizásnál valószínű, hogy kilométerre is sokat megy az autó. Ha a lengéscsillapítók túlságosan elhasználódnak, csökken az úttartás, és láthatóan jobban kopnak a gumik is. Az utasokkal teli autó könnyebben lesodródik az útról. Az autóbelsőn is nyomot fog hagyni, hogy folyamatosan használják. A szőnyegek, üléshuzatok jobban kopnak, gyorsabban koszolódnak – bár egy kisgyerek vagy egy szőrhullató kutya után sokkal rosszabbul nézhetnek ki a textilek. Végezetül, bár úgyis tudják, de megemlítjük: vezessenek fokozott óvatossággal, mindig az útviszonyoknak és az időjárásnak megfelelően, hiszen emberéletekért felelnek. Lehet, hogy nem annyiért, mint egy buszsofőr, de egy élet is élet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.