Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Letiltható-e az automata zárás?

A legtöbb modern autó az elindulás után automatikusan zárja az ajtókat. Ez az alkalmazás biztonsági okokból került be a kocsikba. Milyen élethelyzetekben van rá szükség? Van-e olyan eset, amikor hátrányt jelent? Le lehet-e tiltani? Megpróbáltuk körbejárni a témát.

Az értékek védelme

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mi szükség van rá? Sokan töltenek hosszú időt az autóban minden nap: ingáznak a munkahely és az otthonuk között, viszik iskolába, edzésre a gyerekeket, utaznak el nyáron a közkedvelt nyaralóhelyek egyikére. Ezeken az utakon elkerülhetetlenül belefutnak egy-egy kisebb-nagyobb dugóba, ahol akár órákig kell araszolniuk, amíg beérnek dolgozni, vagy a tengerparton, amíg elérik a szálláshelyet. De nem is kell feltétlenül feltorlódott kocsisor, elegendő lehet egy hosszabb piros lámpa, és máris előfordulhatnak kellemetlen esetek. Ezekre az utakra ugyanis magunkkal visszük az értékeinket, a személyes iratainkkal teli pénztárcát, bankkártyát, készpénzt, nem ritkán egy laptopot vagy egy márkás sporttáskát. Ezeket sokszor a csomagtartóban utaztatjuk, vagy hanyagul a hátsó ülésre dobva tudjuk biztonságban, amíg mi a vezetésre figyelünk. A forgalom mellett azonban a hangos rádió elvonhatja a figyelmünket vagy akár az is, hogy ordít a gyerek a kocsiban. A szemfüles bűnözőknek nem is kell több, már nyitják is fel a csomagtartót, vagy ha nincs senki a hátsó ülésen, akkor már óvatosan tárják is fel a jobb hátsó ajtót, ahol nehezebben vesszük észre őket, és már viszik is, amit ott találnak. Ezt hivatott megakadályozni az automata zár, amely a kocsi elindulása után lehetetlenné teszi, hogy az autó bármelyik ajtaját kívülről ki lehessen nyitni.

Mi okunk lenne kiiktatni az automata zárást?

A berendezés hasznossága megkérdőjelezhetetlen, azonban előfordulhat olyan helyzet, amikor nem árt, ha kinyitható az autó kívülről, még akkor is, ha benne ülünk. A leghétköznapibb ezek közül, ha valakit be szeretnénk engedni a kocsiba. Mi sem egyszerűbb ennél, minden autó műszerfalán van egy gomb, amellyel szabadon ki-, és bekapcsolhatjuk a funkciót. Akár működik, akár nem az automata zár, a kocsi ajtajait belülről így is, úgy is ki lehet nyitni. Ha bármelyik ajtót kinyitjuk, akkor a legtöbb autóban ez sokszor eleve feloldja a jármű teljes zárását. Ahhoz, hogy a hátsó ülésen utazó gyermekek ne tudják ezt megtenni, egy másik eszközt, a gyerekzárat is a kocsikba építettek. Mi a helyzet akkor, ha nincs lehetőségünk ki-, vagy bekapcsolnunk a berendezést, de segítségre van szükségünk. Ez a helyzet akkor fordulhat elő, ha balesetet szenvedünk, és az autóban ragadunk. Éppen ezért az automata zárást úgy tervezték, hogy ütközés esetén a jármű azonnal feloldja a tiltást, és szabadon nyithatóvá váljanak az ajtók kívülről is. Ha tehetetlenek vagyunk, és magunktól nem tudjuk elhagyni a járművet, így van lehetősége a mentésre érkezőknek bejutni az autónkba. Ha rosszullét miatt állunk félre és nem volt időnk feloldani az automata zárást, akkor persze nem marad más megoldása a segítségünkre sietőknek, ha látják, hogy nagy a baj, mint betörni az autó egyik oldalsó ablakát. Erre az esetre felkészülve van lehetőségünk előre kiiktatnunk az automata zárást az autó beállításaiban keresgélve. Azonban szerencsére ez nagyon ritkán fordul elő, ráadásul az emberélet megmentése sokkal fontosabb, mint egy betört üveg, amelyet könnyen pótolhatunk. Ezért jobban járunk, ha hagyjuk dolgozni a berendezést, így elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket, és távol tarthatjuk a rossz szándékkal érkező embereket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata