Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Le lehet váltani a halogén fényszórókat más típusúra?

ezüst kocsi fényszórója

A biztonságos közlekedés elengedhetetlen feltétele, hogy minden körülmények között tökéletesen működő fényjelzésekkel legyen az autó ellátva. Ez egyrészt azért fontos, hogy időben tudjunk reagálni a váratlan helyzetekre azáltal, hogy azokat könnyebben észrevesszük, ha jól meg tudja a kocsi világítani. Másrészt pedig minket is hamarabb észlelnek a körülöttünk közlekedők. Mi a helyzet akkor, ha nem vagyunk megelégedve az autónk fényszóróival, és szeretnénk lecserélni egy másik fényforrásra?

Látni és látszani

A balesetveszélyes helyzeteket akkor tudjuk elkerülni, ha időben fel tudjuk mérni a bekövetkező forgalmi szituációkat. Sokszor csak tizedmásodpercnyi időnk van egy-egy döntés meghozni. Ez alatt kell kitalálnunk, hogy éppen gyorsítsunk vagy lassítsunk, hogy ne zavarjuk a többi forgalomban részt vevő autóst, megálljunk, ha azt érzékeljük, hogy valaki közeledik a gyalogátkelőhely felé, vagy hogyan kerüljük ki az útra került tárgyat, vagy az úton átszaladó vadat. Ahhoz, hogy ezekben a helyzetekben jó döntéseket hozzunk, szükséges, hogy a lehető leghamarabb észrevegyük őket. Ebben segít a hibátlanul működő és tökéletesen beállított világítás. Természetesen erre azért is szükség van, hogy a többi autós is könnyen észrevegyen minket, ha közeledünk az úton, irányt szeretnénk váltani, esetleg a tolatás mellett döntünk. A fényjelzésekhez használt izzók azonban nem örökéletűek, azok néha kiégnek, gyengülnek, sőt meghibásodhat a berendezés is. Ezekben az esetekben haladéktalanul javítanunk kell a problémát. A legtöbb autóban az egyszerűbb halogén izzók találhatóak, amelyek csereperiódusa valahol húsz-, és ötvenezer futott kilométer körött keresendőek. Ezzel szemben a nagyobb fényerőt biztosító xenon, vagy ledes égők élettartama akár a százezer futott kilométert is meghaladhatja. Miért ne cseréljük hát ki azokra? Ennek több oka is van.

Érdemes más típusú fényszórót alkalmazni?

Az első és legfontosabb indok arra, hogy ne cserélgessük az izzókat kedvünk szerint, az az, hogy minden autó úgy van kialakítva, hogy a gyárilag kitalált alkatrészekkel működik tökéletesen. Ezért, ha halogén égőt szereltek bele, akkor mi is tegyünk így, ha cserélni kell. Ha mégis ragaszkodunk a xenonhoz, akkor viszont vegyük figyelembe, hogy zsebbenyúlós lesz a történet. Itt nem arra gondolunk elsősorban, hogy maga az alkatrész kerül többe, mint a halogén változat: ezt a várható hosszabb élettartam kompenzálni fogja, hanem arra, hogy váltás esetén az egész szettet ki kell cseréltetnünk. Be kell építeni az autóba a megfelelő elektronikát, ráadásul xenon izzó használatának feltétele, hogy fényszórómagasság-állító és lámpamosó berendezéssel is rendelkeznie kell a kocsinak. A rosszul beszerelt alkatrész könnyen bajt okozhat, elvakíthatja a szembe jövő autókat, amely mondanunk sem kell: rendkívül balesetveszélyes. Ezért ezt a műveletet engedélyeztetni kell, amely változtatás a gépjármű forgalmi engedélyébe is be kell, hogy kerüljön. Nyilván lehet kapni innen-onnan, főleg a távol-keletről, beszerelhető, és működő alkatrészeket, azonban ez egy ellenőrzés közben könnyen kiderülhet, ami büntetéssel és visszaalakítással járhat együtt. Az egyébként sem olcsó mulatság így pedig főleg nem tűnik kifizetődőnek. A ledes megoldásokra hasonló szabályok vonatkoznak. Ha mégis ragaszkodunk a xenon világítás által kibocsátott fehér fényhez, akkor alternatív megoldásban is gondolkodhatunk. Létezik ugyanis úgynevezett xenon-hatású izzó, amely amellett, hogy bármiféle átépítést kellene tennünk, hasonló érzetet biztosít, mint az eredeti xenon égők. Ennek hátránya azonban, hogy még kevésbé világítanak, mint a sárgás halogén izzók, a kisebb fényerő mellett pedig nem biztos, hogy érdemes ezt az utat követnünk, ugyanis a xenon izzók legnagyobb előnye éppen a magasabb fényerőben rejlik.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata