Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mi okozhatja, hogy csak az egyik ajtót nyitja a központi zár?

központi zár nyitása

Amilyen pechesek vagyunk, biztos, hogy akkor nem tudunk elindulni az autóval, ha időre kell mennünk egy megbeszélésre, vagy egy állásinterjúra. Vannak olyan esetek, amiket kis odafigyeléssel el tudunk hárítani, mint az akkumulátor karbantartása, meg persze az, hogy figyelünk rá, hogy ne fogyjon ki az üzemanyag az autóban. Vannak viszont olyan szituációk, amelyekre nem lehet felkészülni, mert nem is gondoljuk, hogy baj lehet. Ilyen például az, ha beadja a kulcsot a központi zár, mi pedig állunk szomorúan az autó mellett a nyitó gombot nyomogatva, bízva a jó szerencsében…

A központi zár

Az autó központi zárja egy rendkívül áldásos találmány. Sokkal egyszerűbb biztonságban tudni a kocsiban hagyott értékeinket, ha csak az ajtózáró gombra koppintva meghalljuk, hogy halk jelzéssel kattan a zár. Sokszor már régen ott is hagyjuk a kocsit, és méterekről, oda sem figyelve végezzük el a műveletet. Sokkal egyszerűbb ez, mint a régi autók esetében, amikor kulccsal kellett a zárást elvégezni. Körbejárni az egész járművet, egyesével megvizsgálni, hogy bármelyik ajtót ki lehet-e nyitni. Sokan még vissza-vissza is fordultak az autóhoz, hogy újra leellenőrizzék, hogy rendesen zárva van-e. Ezt egyszerűsítette le a központi zárak elterjedése. Igen ám, de mit tegyünk, ha valami porszem kerül a gépezetbe? A legrosszabb eset, ha akkora a baj, hogy egyáltalán nem jutunk be az autóba. Hiába nyomkodjuk a gombot a távirányítón, nem reagál a központi zár, vagy csak erőltetett kattogást hallunk. Ilyenkor még nem kell azonnal a legrosszabbra gondolnunk, lehet, hogy csak az ajtónyitóban található elem merült le. Ezt egy egyszerű cserével orvosolhatjuk, bár az is igaz, hogy a legtöbben nem tartunk otthon semmilyen gombelemet hasonló esetekre. Van azonban olyan eshetőség is, amikor működik az ajtónyitó, ugyanakkor csak az egyik ajtót nyitja a központi zár. Mi lehet ennek az oka? Mit tegyünk, hogy ezt a problémát megszüntessük?

Javítási lehetőségek

A központi zárat egy vezérlőmodul irányítja, amely a távirányítótól fogad jelzéseket. Ha megfelelő a kód, akkor nyitja vagy zárja az ajtókat. Előfordulhat, hogy ez a szerkezet hibásodik meg, elkoptatta az idő vasfoga, vagy beázott, esetleg sérült. A fals működést egy kiégett biztosíték is okozhatja, de az sem kizárt, hogy egy kábel adta fel a szolgálatot. Sőt, az is lehetséges, hogy egy elektromotor nem tudja rendesen elvégezni a feladatát. Leggyakoribb, hogy a központi zár ajtóban lévő, zárat mozgató motorja leég. Sajnos sokszor azért nem nyílik egy ajtó, mert tisztességtelen emberek megpróbálták felfeszegetni azt, aminek következtében tönkreteszik a zárat. Ezt úgy védhetjük ki, ha nem hagyunk semmilyen látható értéket az autóban, ilyenkor ugyanis kisebb az esély, hogy pont a mi kocsinkat próbálják meg feltörni. Bármi legyen is az oka, hogy csak az egyik ajtót nyitja a központi zár, végső soron örülnünk kell neki, hogy legalább bejutottunk a gépjárműbe. Ha ugyanis problémát észlelünk, akkor könnyedén előfordulhat, hogy legközelebb az egyik ajtót sem nyitja ki a rendszer. A legjobb, amit tehetünk, hogy azonnal felkeressük az autószerelő műhelyt, ahol gyorsan megoldást találnak a problémánkra. Természetesen mi is megpróbálkozhatunk a javítással, a központi zárakhoz szükséges alkatrészek aránylag könnyen beszerezhetőek az autós boltokban, azonban ha nem figyelünk eléggé az átszerelés során, akkor súlyosabb kárt is okozhatunk, mint amivel eredetileg szembe kellett néznünk. A legjobb megoldás tehát, ha hagyjuk a szakembereknek, hogy megdolgozzanak a pénzükért.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata