Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Meddig lehet otthon, műanyag kannában tárolni az üzemanyagot, hogy még használható legyen?

narancssárga üzemanyagkanna

Az átlag magyar ember ott spórol, ahol tud. Gyűjtögeti a párnahuzatban vagy az ágy alatt a lassan gyarapodó megtakarításait, hogy egy nem várt problémát el tudjon hárítani, vagy egy jó lehetőséget ki tudjon használni. Biztosan sokan gondolják, hogy a 2022 első felében érvényben lévő üzemanyagár-stop egy jó lehetőség, hogy alaposan feltöltsük az összes garázsban lévő kannát, felkészülve a drágább időszakra. Jól teszik? Mennyi üzemanyag tárolható otthon, és vajon meddig tartható el?

Mennyi üzemanyagot vihetünk haza?

Magyarországon a jelenlegi szabályozás szerint 2022 július elsejéig maximálisan négyszáznyolcvan forintért értékesíthető a benzin és a gázolaj is. A korábbiakhoz képest annyit szigorított a Kormány, hogy manapság már csak a magyar honosságú forgalmi engedéllyel rendelkező kocsikkal közlekedő autósok élhetnek a kedvezményes árak kínálta előnyökkel. 2022 május végén az üzemanyagok piaci ára egyébként a hétszáz forintos szint felé közelít, a gázolaj esetében néhol meg is haladja azt, és további emelkedés várható. Nyugat-európában már találunk olyan országot, ahol a kettő és fél eurót is eléri, ami a mai árfolyamon számolva, amikor a négyszáz forinthoz közelít a közös valuta, ez közel ezer forintos piaci árat jelent. Emiatt felmerül a leleményes magyar emberekben, hogy amíg lehet, addig kell bespájzolni a még olcsónak tekinthető folyadékokból. Azonban, mielőtt mindenki a benzinkutak felé venné az irány, érdemes néhány dologgal tisztában lennünk. Az üzemanyag vásárlásának és tárolásának vannak feltételei. A folyadékok szállításának is szigorú szabályai vannak. Emiatt a nem megfelelő képesítéssel és engedélyekkel rendelkező egyén egyszerre hatvan literes tartályokban maximum kettőszáznegyven liter üzemanyagot vihet magával. Az más kérdés, hogy az árstop miatt sok helyen száz literes felső határt húztak a hatósági áras üzemanyag vásárlási limitjének.

Mennyi ideig tárolhatjuk az üzemanyagot?

Ha meg is tudunk vásárolni két-három tanknyi üzemanyagot az autónkhoz, az még nem jelenti azt, hogy azt otthon legálisan tárolhatjuk. Az üzemanyagok ugyanis veszélyes anyagnak számítanak, emiatt pedig jogszabályhoz van kötve, hogy mennyire pakolhatjuk tele a garázst vagy a társasházat ezekkel a folyadékokkal. A gázolaj a kevésbé szigorított, így abból akár hatvan literrel is tarthatunk, azonban azt is csak megfelelő tartályban, mivel mérsékelten tűzveszélyes anyagnak tekinthető. Társasházban ennek a mennyiségek a fele, vagyis harminc liter a megengedett. A benzin viszont fokozottan tűz-, és robbanásveszélyes, emiatt ebből csak húsz liternyi a megengedett maximális mennyiség kertes házban, és itt is igaz, hogy a társasházban csak a fele tárolható. Ezeknél nagyobb mennyiséget raktározása viszont jogszabályba ütközik. Akit lefülelnek, pénzbüntetést kockáztat, amelynek mértéke a szabályszegés nagyságától függ. Ha pedig tűz üt ki az otthon tárolt üzemanyagok miatt, és kár keletkezik, akár a mi-, akár valaki más tulajdonában, azt is nekünk kell megfizetni. Ha ennek következtében meg is sérül valaki, akkor pedig a börtönbüntetést is kockáztatjuk. A fentebb leírtak fényében már talán másodlagos, hogy az otthon tárolt üzemanyagok meddig használhatóak fel minőségromlás nélkül. Azonban nem árt tudni, hogy a gázolaj esetében néhány hónap után már komoly minőségi romlás megy végbe, ezért azt nem is érdemes nagy mennyiségben tárolni. A benzin eltarthatósága évekre tehető, azonban ez is nagyban függ a tárolás minőségétől, például a megfelelő zárt tartálytól.