Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Meddig lehet otthon, műanyag kannában tárolni az üzemanyagot, hogy még használható legyen?

narancssárga üzemanyagkanna

Az átlag magyar ember ott spórol, ahol tud. Gyűjtögeti a párnahuzatban vagy az ágy alatt a lassan gyarapodó megtakarításait, hogy egy nem várt problémát el tudjon hárítani, vagy egy jó lehetőséget ki tudjon használni. Biztosan sokan gondolják, hogy a 2022 első felében érvényben lévő üzemanyagár-stop egy jó lehetőség, hogy alaposan feltöltsük az összes garázsban lévő kannát, felkészülve a drágább időszakra. Jól teszik? Mennyi üzemanyag tárolható otthon, és vajon meddig tartható el?

Mennyi üzemanyagot vihetünk haza?

Magyarországon a jelenlegi szabályozás szerint 2022 július elsejéig maximálisan négyszáznyolcvan forintért értékesíthető a benzin és a gázolaj is. A korábbiakhoz képest annyit szigorított a Kormány, hogy manapság már csak a magyar honosságú forgalmi engedéllyel rendelkező kocsikkal közlekedő autósok élhetnek a kedvezményes árak kínálta előnyökkel. 2022 május végén az üzemanyagok piaci ára egyébként a hétszáz forintos szint felé közelít, a gázolaj esetében néhol meg is haladja azt, és további emelkedés várható. Nyugat-európában már találunk olyan országot, ahol a kettő és fél eurót is eléri, ami a mai árfolyamon számolva, amikor a négyszáz forinthoz közelít a közös valuta, ez közel ezer forintos piaci árat jelent. Emiatt felmerül a leleményes magyar emberekben, hogy amíg lehet, addig kell bespájzolni a még olcsónak tekinthető folyadékokból. Azonban, mielőtt mindenki a benzinkutak felé venné az irány, érdemes néhány dologgal tisztában lennünk. Az üzemanyag vásárlásának és tárolásának vannak feltételei. A folyadékok szállításának is szigorú szabályai vannak. Emiatt a nem megfelelő képesítéssel és engedélyekkel rendelkező egyén egyszerre hatvan literes tartályokban maximum kettőszáznegyven liter üzemanyagot vihet magával. Az más kérdés, hogy az árstop miatt sok helyen száz literes felső határt húztak a hatósági áras üzemanyag vásárlási limitjének.

Mennyi ideig tárolhatjuk az üzemanyagot?

Ha meg is tudunk vásárolni két-három tanknyi üzemanyagot az autónkhoz, az még nem jelenti azt, hogy azt otthon legálisan tárolhatjuk. Az üzemanyagok ugyanis veszélyes anyagnak számítanak, emiatt pedig jogszabályhoz van kötve, hogy mennyire pakolhatjuk tele a garázst vagy a társasházat ezekkel a folyadékokkal. A gázolaj a kevésbé szigorított, így abból akár hatvan literrel is tarthatunk, azonban azt is csak megfelelő tartályban, mivel mérsékelten tűzveszélyes anyagnak tekinthető. Társasházban ennek a mennyiségek a fele, vagyis harminc liter a megengedett. A benzin viszont fokozottan tűz-, és robbanásveszélyes, emiatt ebből csak húsz liternyi a megengedett maximális mennyiség kertes házban, és itt is igaz, hogy a társasházban csak a fele tárolható. Ezeknél nagyobb mennyiséget raktározása viszont jogszabályba ütközik. Akit lefülelnek, pénzbüntetést kockáztat, amelynek mértéke a szabályszegés nagyságától függ. Ha pedig tűz üt ki az otthon tárolt üzemanyagok miatt, és kár keletkezik, akár a mi-, akár valaki más tulajdonában, azt is nekünk kell megfizetni. Ha ennek következtében meg is sérül valaki, akkor pedig a börtönbüntetést is kockáztatjuk. A fentebb leírtak fényében már talán másodlagos, hogy az otthon tárolt üzemanyagok meddig használhatóak fel minőségromlás nélkül. Azonban nem árt tudni, hogy a gázolaj esetében néhány hónap után már komoly minőségi romlás megy végbe, ezért azt nem is érdemes nagy mennyiségben tárolni. A benzin eltarthatósága évekre tehető, azonban ez is nagyban függ a tárolás minőségétől, például a megfelelő zárt tartálytól.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata