Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Lámpák rengetege – és mindegyiknek működnie kell

Féklámpák, irányjelzők, ködlámpák, tompított fényszórók, nappali világítás – ugye mind működik az autón? Le szokta ellenőrizni? Ha nem működnek fontos fények, a rendőr könyörtelenül büntet – és ez helyes, mert ilyen esetben nagyobb eséllyel okozhat balesetet.

Titokzatos fények a forgalomban

Mennyi fény! – sóhajtunk fel egy csodás éjszakai panoráma láttán, amikor a kivilágított várost csodáljuk. Így van ez olykor az autóval is, főleg ha még tapasztalatlanok vagyunk. Féklámpa, ködlámpa, irányjelző – és ez még nem minden, aminek működnie, azaz világítania kell szükség esetén. Létezik például nappali menetfény is, nem csak sötétben kell kivilágítani az autót. A KRESZ szabályai szerint nem vehet részt a forgalomban az az autó, amelynek nem működik az irányjelzője, a bal oldali első vagy hátsó helyzetjelzője, illetve egy féklámpája sem jó. Most ezeket vesszük sorra: mire figyeljünk, hogy ne büntessen meg a rendőr, és ne okozzunk balesetet? A forgalomban rájönni, hogy valamelyik nem engedelmeskedik, már késő. Meg kell előzni a bajt. Alapvető például tudni, hogy bizonyos körülmények között nem használhatjuk a távolsági fényszórót, köznépi nevén reflektort – de ha be kell világítani egy sötét utat, ugye mennyire hiányzik? A ködlámpára ugyanez érvényes olyan időben, amikor leszáll a tejfehér őszi köd, és az orrunkig sem látunk, mert ezeket csak ekkor szabad használni.

Nem baj, ha nem rohannak belénk

Nem jó vakon vezetni – ezt az is tudja, aki még nem próbálta. Attól még, hogy soha életünkben nem használtuk az autó ködlámpáját, működőképesnek kell lennie. A belső világítás is fontos, mert a közhiedelemmel ellentétben nem csak az autóban ülők kényelmét szolgálja. A forgalom többi résztvevője számára is láthatóbbá teszi a járművet, a sofőr szándékát is jobban láttatja. Az irányjelzők is fontos információkkal szolgálnak a többi közlekedő számára, elvégre jó, ha tudják, merre igyekszünk éppen. Ha nem jó minőségű az izzó, gyakran kiég – ez esetben legyen nálunk tartalék! Az index fénye sárga, nem fehér. Erre is gondolnunk kell. A féklámpa működését sem érdemes elbagatellizálni, az is fontos információnak számít – például a mögöttünk haladó sofőr számára, hogy éppen fékezünk valami miatt. Nem olyan nagy baj, ha nem rohannak belénk. Ha utólag szerelünk fel féklámpát, ügyeljünk rá, hogy a fénye ne tükröződjön az utastérbe, mert ez szabálytalan és zavaró, emiatt balesetveszélyes. Azt is ellenőrizzük, nem repedtek, töröttek-e a fényszórók burái, mert ha beázik a fényszóró, nagy eséllyel megtöri a fényt, elvakítja a forgalom résztvevőit.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.