Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Lámpák rengetege – és mindegyiknek működnie kell

Féklámpák, irányjelzők, ködlámpák, tompított fényszórók, nappali világítás – ugye mind működik az autón? Le szokta ellenőrizni? Ha nem működnek fontos fények, a rendőr könyörtelenül büntet – és ez helyes, mert ilyen esetben nagyobb eséllyel okozhat balesetet.

Titokzatos fények a forgalomban

Mennyi fény! – sóhajtunk fel egy csodás éjszakai panoráma láttán, amikor a kivilágított várost csodáljuk. Így van ez olykor az autóval is, főleg ha még tapasztalatlanok vagyunk. Féklámpa, ködlámpa, irányjelző – és ez még nem minden, aminek működnie, azaz világítania kell szükség esetén. Létezik például nappali menetfény is, nem csak sötétben kell kivilágítani az autót. A KRESZ szabályai szerint nem vehet részt a forgalomban az az autó, amelynek nem működik az irányjelzője, a bal oldali első vagy hátsó helyzetjelzője, illetve egy féklámpája sem jó. Most ezeket vesszük sorra: mire figyeljünk, hogy ne büntessen meg a rendőr, és ne okozzunk balesetet? A forgalomban rájönni, hogy valamelyik nem engedelmeskedik, már késő. Meg kell előzni a bajt. Alapvető például tudni, hogy bizonyos körülmények között nem használhatjuk a távolsági fényszórót, köznépi nevén reflektort – de ha be kell világítani egy sötét utat, ugye mennyire hiányzik? A ködlámpára ugyanez érvényes olyan időben, amikor leszáll a tejfehér őszi köd, és az orrunkig sem látunk, mert ezeket csak ekkor szabad használni.

Nem baj, ha nem rohannak belénk

Nem jó vakon vezetni – ezt az is tudja, aki még nem próbálta. Attól még, hogy soha életünkben nem használtuk az autó ködlámpáját, működőképesnek kell lennie. A belső világítás is fontos, mert a közhiedelemmel ellentétben nem csak az autóban ülők kényelmét szolgálja. A forgalom többi résztvevője számára is láthatóbbá teszi a járművet, a sofőr szándékát is jobban láttatja. Az irányjelzők is fontos információkkal szolgálnak a többi közlekedő számára, elvégre jó, ha tudják, merre igyekszünk éppen. Ha nem jó minőségű az izzó, gyakran kiég – ez esetben legyen nálunk tartalék! Az index fénye sárga, nem fehér. Erre is gondolnunk kell. A féklámpa működését sem érdemes elbagatellizálni, az is fontos információnak számít – például a mögöttünk haladó sofőr számára, hogy éppen fékezünk valami miatt. Nem olyan nagy baj, ha nem rohannak belénk. Ha utólag szerelünk fel féklámpát, ügyeljünk rá, hogy a fénye ne tükröződjön az utastérbe, mert ez szabálytalan és zavaró, emiatt balesetveszélyes. Azt is ellenőrizzük, nem repedtek, töröttek-e a fényszórók burái, mert ha beázik a fényszóró, nagy eséllyel megtöri a fényt, elvakítja a forgalom résztvevőit.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata