Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Közeleg az idő, amikor az autó vezet helyettünk

2050-re eltűnhetnek a halálos balesetek az utakról, ha létrejön az a koncepció, amely a Vision Zero nevet kapta. Az automatizált vezetésben még sok a kérdőjel, ám a jövő ebben rejlik.

Egyértelmű szabályok kellenek

Futurisztikus jövőt vázolt fel a vezető német autóipari konszern, a Continental AG. Előrejelzésük szerint közeleg a „zéró baleset, kényelmes vezetés, tiszta levegő” kora, azaz a jövő mobilitásában óriási lehetőségek rejlenek. Az autópályákon a nagymértékben automatizált vezetéssel a sofőr más tevékenységeket is végezhet majd, mialatt a kormány mögött ül, azonban a jelenlegi nemzetközi jogi szabályozás alapján ez a forgatókönyv még messze van. A vállalat szakértői egy megbízható hálózat kialakítását javasolják a járművek és az infrastruktúra közötti adatforgalom lebonyolítására, emellett fontosnak tartják az egyértelmű szabályok lefektetését, hogy a kihívásokkal teli közlekedési helyzetekben félreérthetetlen párbeszéd jöhessen létre az autók és a sofőrök között.

Közeleg a Vision Zero koncepció

A Vision Zero koncepció célja az, hogy 2050-re ne történhessen halálos baleset az utakon, ám a jelenlegi jogi környezet nem vesz figyelembe az intelligens járművek használatából adódó számos körülményt. A nagymértékben automatizált vezetés 2020-ra technikailag kivitelezhetővé válik. Ez az új technológia egy vonzó alternatívát jelent a közúti közlekedésben, és köszönhetően az úgynevezett swarm kapcsolódásnak, a szó szoros értelmében kiszélesítik a jármű látóterét. Hogy el tudjuk ezt képzelni: a többi autótól, illetve infrastrukturális rendszerektől érkező adatoknak köszönhetően a kanyarok és emelkedők mögött lévő, szemmel egyébként nem látható járművek időben észlelhetővé válnak. Az automatizált vezetésnél fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, ki, mikor és miért felelős. Amíg a jármű nem teljes mértékben önálló, és az embernek képesnek kell lennie átvenni az irányítást, addig azt is garantálni kell, hogy ez valóban kivitelezhető legyen. A jelenlegi állás alapján a teljesen automatizált vezetés 2025 után válhat kivitelezhető javaslattá.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrés