Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Az ablaktörlő megszületése

Amikor már javában automobilok döcögtek az utakon, az ablaktörlő még ismeretlen fogalom volt. Jelentősége tagadhatatlan és esőben mindig is nélkülözhetetlen volt, azonban 1903-ig kellett rá várni.

Az indulás nem volt problémamentes

A találmány egy Mary Anderson nevű hölgynek köszönhető. 1902 telén New York-i látogatása során meglepve tapasztalta, hogy az időjárás mennyire megnehezíti az autós közlekedést. Látva a hótól és latyaktól szenvedő sofőröket, jegyzetfüzetébe felskiccelt egy megoldást a problémára: egy, a szélvédő külsejére erősített gumitörlőt, amit a vezető belülről, egy kurblival tudott mozgatni. Bár ötletét szabadalmaztatta, abban az időben olyan kevesek birtokában volt automobil, hogy találmánya gyorsan feledésbe merült. Az ötletet felkínálta megvételre többek között egy kanadai gyárnak, de nem láttak benne üzletet.

Nélkülözhetetlen alkatrész

Ahhoz, hogy az ablaktörlő elinduljon világhódító útjára, egy drámaíró és egy szerencsés kimenetelű baleset kellett. John Oishei buffalói színháztulajdonos Ford T-modelljén kocsikázott 1916 egyik esős estéjén, amikor elütött egy kerékpárost. Oishei ekkor elhatározta, hogy megoldja a rossz időjárás okozta problémákat. Ötletelnie nem kellett, hiszen a kézzel hajtott gumiablaktörlő már adott volt, neki „mindössze” egy vállalatot kellett alapítania, hogy megkezdődhessen a gyártás. 1917-ben Charlotte Bridgwood szabadalmaztatta az automata tisztítót, amely azonban gyors lapátmozgásával nem volt elég felhasználóbarát. A hatvanas években Robert Kearns feltalálót is az zavarta, hogy a szemerkélő esőben a fel- le mozgó lapátok visítottak a szélvédőn. Az egyik szemére vak feltalálónak – a másikat korábban a saját esküvőjén lőtték ki egy pezsgősdugóval – ekkor jutott eszébe az emberi szemhéj, ami időről időre automatikusan letisztítja szemgolyót. Ő a „pislogást” egy folyamatosan feltöltődő és kisülő kondenzátorral oldotta meg.  Kearns történetét egyébként a 2008-ban megjelent, Isteni szikra című film dolgozza fel.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószervíz műhelyünk 2023.03.15.-én ZÁRVA tart. 2023.03.16-tól a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata