Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ilyen EGR rendszerek dolgozhatnak az autódban

EGR szelep a kocsiban

Mi a feladata az EGR rendszereknek? Hogy működnek? Mi okozza a meghibásodásukat? Az alábbiakban eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat az EGR rendszerekkel kapcsolatban.

Mire jó az EGR rendszer?

Az EGR (Exhaust Gas Recirculation), vagyis a kipufogógáz-visszavezető egy kisebb méretű elektromos vagy vákuumos berendezés, amely a benzin- és a gázolajüzemű autóknál egyaránt megtalálható. A szakmában AGR-ként (Abgasrückführung) is sokat emlegetik a német rövidítés miatt. Azonban a kétféle elnevezés ne zavarjon meg senkit, az EGR és az AGR ugyanazt jelenti. Az EGR feladata a környezetvédelem, vagyis azt biztosítja, hogy a gépjárművek teljesítsék a környezetvédelmi elvárásokat. Az EGR rendszer azt a gázt szűri ki, amely a legmérgezőbb a kipufogógázban. A motorszívó torka és a kipufogó torka között található. Milyen részekből áll? Elektromos rugóból, állítómotorból, visszanyomó rugóból és szelepülésből. Az EGR szelep nincs mindig nyitva és ha mégis, akkor sem mindig egyformán. A nyitás mértéke attól függ, hogy milyen terhelésen dolgozik a motor.

Milyen hibák jelentkezhetnek az EGR rendszereknél?

A benzinüzemű gépjárműveknél ritkábban mennek tönkre az EGR rendszerek, mivel kisebb a koromképződés. Amennyiben mégis meghibásodásra kerül sor, annak hátterében az elektromos EGR rendszernél a nagy hőtermelés vagy az elektronika meghibásodása áll. Az elektromos változatnál az elektronikus hibát a motorhibát jelző lámpa is mutatja. A vákuumos, mechanikus EGR rendszernél a membrán átszakadása is okozhatja a problémát. Utóbbi változatnál leggyakoribb jele az EGR rendszer meghibásodásának, ha a motor alapjáraton ingadozni, akadozni kezd, növekszik az üzemanyag-fogyasztás és kopogó hangok hallhatóak. A meghibásodott EGR rendszer a legtöbb esetben cserére szorul.

Mi a helyzet a gázolajüzemű gépjárművekkel? Esetükben a motor működése közben nagyobb a koromképződés, mint a benzines autóknál. A korom pedig lerakódik és szennyezi az EGR rendszert. A meghibásodást befolyásolja, hogy az autó csupán városban van használva, vagy rendszeresen hosszabb távon is. A városi ingázás nagyon hamar tönkreteheti az EGR rendszert, mivel ebben az esetben hamarabb tömődik el a szelep. A nem megfelelően működő EGR rendszert mindenképpen meg kell mutatni egy szakembernek, aki megállapítja, hogy elegendő-e a tisztítás vagy esetleg cserére lesz szükség. Utóbbi általában elég sokba kerül, szóval a hibás EGR-t érdemes minél hamarabb megmutatni egy szerelőnek, hogy a tisztítás elegendő legyen a probléma megoldásához.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó