Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezért ne próbálkozz házilag a szelepszár szimering cseréjével

Szelepszár

Sokan úgy vélik, hogy mindenhez értenek, bármit meg tudnak javítani szakértelem nélkül is. Nem kizárt, hogy néhány esetben szerencsével járnak és némi utánajárást követően orvosolni tudnak egy problémát. Azonban a szelepszár szimering cseréje nem tartozik ezek közé. Cikkünkben amellett, hogy eláruljuk mi a feladata a szelepszár szimeringnek, arról is szót ejtünk, hogy miért érdemes szakemberre bízni meghibásodás esetén a cseréjét.

Mi a feladata a szelepszár szimeringnek? Milyen jelei lehetnek a meghibásodásának?

Mielőtt a szelepszár szimering feladatát részleteznénk, lássuk, mi a feladata a szelepeknek. A szelepek az égéshez szükséges tüzelőanyag és levegő keverékét szabályozzák a hengerben. Ezen szelepek tetején találhatóak a szelepszár szimeringek, a kiegészítő alkatrészek feladata a szelepfedélben lévő motorolaj motorba való bekerülésének megakadályozása. A szelepszár szimeringek nagy szilárdságú gumiból készülnek. A szelepszár tetején találhatóak egy kis gallér belsejében. Ha a szelepszár szimering meghibásodik, az olaj az üzemanyaggal együtt elég. Milyen jelei lehetnek a szelepszár szimeringek meghibásodásának? Többek között a csökkenő teljesítmény, a kipufogóoldal kormosodása és a túlzott olajfogyasztás, hiszen a rossz tömítések jelentős olajveszteséget okozhatnak. Továbbá a meghibásodást jelezheti, ha a túlzott füst, a kék és fehér színű kipufogógáz az indítás és a gyorsulás után hosszabb ideig tart. Attól, hogy ez a jelenség a motor hosszabb járatásának hatására megszűnik, még jelzi a problémát.

Miért érdemes szakemberre bízni a cserét?

Az elhasználódott szelepszár szimeringet a motor hasznos élettartamára gyakorolt káros hatása miatt minél hamarabb cserélni kell. Bizonyos esetekben a szimeringek cserélhetőek a szelepfedél, illetve a tömítések speciális szerszámokkal való eltávolításával. Azonban az esetek többségében a hengerfejet és a szelepvezérlő mechanizmust is el kell távolítani a csere során. Lehetséges, hogy új hengerfejtömítésre és egyéb alkatrészekre is szükség lesz. Mindemellett a szelepvezetők ellenőrzése, a motor olajjal való feltöltése és a hűtőfolyadék pótlása is elengedhetetlen. Miért nem érdemes házilag próbálkozni a szelepszár szimeringek cseréjével? Mert az előbb említett részfeladatok mindegyikét helyesen kell végrehajtani a motor megfelelő működése érdekében. Emiatt minden esetben érdemes szakember segítségét igénybe venni, hiszen a rosszul elvégzett csere helyrehozása a későbbiekben sokkal többe kerülhet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata