Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Így érdemes vezetni a csúszós úton

Havas, jeges időben is gyakran kell autóba ülni, ami más vezetései technikát igényel, mintha száraz körülmények között kormányoznák a kocsit. Mire kell figyelni, ha ilyenkor volán mögé ülünk, hogyan csússzunk higgadtan? Ezeket szedtük össze egy fagyos csokorba.

Alacsony súrlódás, óvatos vezetés!

Ha hóban vezetünk, egészen másként kell kezelni a kuplungot, a gázt, de leginkább a féket. De miért is? A válasz a súrlódás: ez az a tulajdonság, ami a gumik tapadásáért felel. Ezen múlik a gyorsítás, a fékezés és az irányítás is. Télen a súrlódás jóval gyengébb, mint a száraz évszakokban. A jég és a hó miatt az út csúszóssá válik, az alacsony hőmérséklet pedig nincs jó hatással a gumikra. Éppen ezért érdemes kisebb gázfröccsöket adni, mert ez növeli az úthoz való tapadást. Ha nem muszáj, ne kapcsoljuk be a tempomatot. Legyünk rendkívül óvatosak, nem kell az elsőnek lennünk, nem kell feltétlenül előzgetni. Ha lassabban haladunk, a tapadás is biztosabb, a fékek is biztosabban fognak. A gyorsítás ilyenkor tényleg érzékeny téma: fokozatosan gyorsítsunk, mint száraz időben, a sebességet csak lassan növeljük, egyenletesen, kimérten vezessünk. Ha manuális sebváltós a járművünk, mindig kimérten, megfontoltan induljunk el, óvatosan kezeljük a kuplungot. A motor fordulatszáma legyen alacsony. Ezek a mozdulatok minimalizálják a megcsúszás valószínűséget. Ha viszont automata sebváltós kocsiba ülünk, esetleg négykerék-meghajtással van dolgunk, akkor természetesen másra is figyelni kell. A sebességváltón válasszuk a hópelyhet vagy az “L” betűt, ez alacsony arányt jelent. Ha találunk ilyet, mindenképpen használjuk, a sportos funkciót pedig felejtsük el!

Csak semmi hirtelen mozdulat

A hirtelen, gyors mozdulatok következtében sokat veszíthet a gumi a tapadásából, ami veszélyes. A kerék ugyanis megcsúszhat, kipöröghet az úton. Kerüljük tehát ezeket a mozdulatokat, a gyors, váratlan manővereket. Az éles kormányzás vagy az elkapkodott, indokolatlan fékezés könnyedén csúszáshoz vezethet. A követési távolság egyébként is fontos, de télen nyer igazán értelmet. Minimum kettő, de inkább három-négy autónyi távolságot tartsunk az előttünk haladó mögött, hogy legyen időnk fékezni, ha kell. Ha valamiért az előttünk haladó kocsi megállásra kényszerül, esetleg balesetet szenved, így megfelelően tudunk reagálni. Ha megtörténik a baj, azaz megcsúsztunk, ne essünk pánikba! Vegyük le a gázról a lábunkat, így a kocsi sebessége magától tud csökkenni. Várjuk meg, amíg vissza tudjuk nyerni az irányítást. Próbáljuk meg elkerülni a fék használatát, az ugyanis meghosszabbíthatja a csúszás útját. Ha elkezdődött a csúszás, igyekezzünk annak irányába kormányozni a járművűnket. Váltsunk üresbe, és maradjunk higgadtak. Amikor vége a csúszásnak, húzódjunk félre az első alkalmas helyen, szálljunk ki a kocsiból, és fújjuk ki magunkat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata