Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan zajlik egy lengéscsillapító mérés?

Használt első lengéscsillapító

A lengéscsillapító is idővel kopik, elhasználódik, akárcsak a többi gyakran igénybe vett autóalkatrész. A kopott lengéscsillapítók romló menetstabilitást eredményeznek, amit sokan nem is vesznek észre. Azt sem, ha átlépte az alkatrész a biztonsági határt, pláne, ha még csak közelíti. Optimális vezetési stílussal ugyan lehet valamelyest ellensúlyozni a lengéscsillapító kopottságát, ám ezzel kockáztatjuk, hogy csak egy hirtelen mozdulat folytán fogjuk észlelni, korábban kellett volna lengéscsillapító cserére vinni a kocsit.

Mikor van rá szükség?

Számos jele lehet annak, hogy eljárt a lengéscsillapítók felett az idő: például ha kanyarból kifelé haladva nehezebben irányítható, kifelé billeg a kocsi. Kopott lengéscsillapítókkal hullámos úton is nehezebb lesz a kormányozhatóság, kátyús aszfalton pedig hangos koppanásokat hallhatunk. Gyanús lehet, ha egy bukkanó vagy fekvő rendőr után nem hagyja abba az autó a billegést, utána is leng. Gázadás közben a kocsi első felének rázkódása, pattogása, fékezés közben pedig az oldalra húzás adhat aggodalomra okot. Szemrevételezéssel is találhatunk lengéscsillapító kopásra utaló nyomokat, ilyenek az alkatrész házán látható olajszivárgás vagy a gumiabroncsok egyenlőtlen, ún. kagylós kopása.

Az imént ismertetett jelenségek már tényleg csak olyankor jelentkeznek, amikor a lengéscsillapító állapota, hatékonysága jelentősen gyengült. A balesetveszélyt megelőzvén – pláne a magyar utak állapotát tekintve – erősen ajánlott legalább évente egyszer lengéscsillapító mérést végeztetni valamelyik szervizben.

A lengéscsillapító mérés folyamata

A lengéscsillapító mérés egy számítógépes ellenőrző padon zajlik, ahol az autód lengéscsillapítóinak hatásfokát, teljesítményét ellenőrizzük. A korszerű Bosch berendezés minden kereket külön-külön megmozgat, és megméri a csillapítás idejét, illetve kitérésének mértékét. A vizsgálat azt is megmutatja, rezonancia közben hány százaléka marad a kocsid tömegének az úton. Ha ez az arány a kormányzott kerekeknél 40% alá esik, a nem kormányzottaknál pedig 20% alá, akkor bizony lengéscsillapító cserére lesz szükség. Mondanunk sem kell, hogy a rossz állapotban lévő alkatrész jelentősen hosszabbítja a féktávolságot: egy alig 50 km/h-s sebességet tekintve akár több mint 2 méterről is beszélhetünk!

Mire kell figyelni lengéscsillapító ellenőrzésnél?

Nagyon fontos, hogy lengéscsillapító mérés során megfelelő nyomás (kb. 2,2 bar) uralkodjon a gumikban. Azért számít annyira, mert egy iszonyatosan leharcolt lengéscsillapítót is találhatunk jónak, ha valamennyi hiányzik az abroncsnyomásból. Ugyanúgy befolyásolható a mérés, csak az ellenkező irányba, ha túl keményre fújt gumiknál vizsgáljuk az autót. A kemény abroncsok miatt romlik a lengéscsillapítás, vagyis helytelen értéket fog mutatni a mérés, holott lehet, valójában semmi baja az alkatrésznek. Rendkívül fontos még, hogy a vizsgálat közben mindkét kerék pontosan a padon álljon, ugyanis ha valamelyik egy kicsit is a talapzaton áll, és nem teljesen a mérőpadon, az ismét helytelen méréshez vezethet. Ugyanígy figyeljünk arra is, hogy a padra állást követő 5-10 másodperces súlymérésnél teljesen a padon álljon a kocsi. Azért van ekkora jelentősége, mert a mért tömegből, valamint a lengések amplitúdójából értékel a berendezés.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata