fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Az autósok rémálma: hengerfejes autó

Leszerelt hengerfej

A legtöbb autós retteg, hogy egyszer az életben vele is megtörténik: hengerfejes lesz a kocsija. De mit is jelent ez pontosan, és miből észlelhetjük? Nos, a hengerfejesség legfőbb jele a hűtőfolyadék folyamatos fogyása. Ugyanígy hengerfej hibára, pontosabban annak repedésére utalhat, ha a motorból szürke, vízgőzös füst távozik, netán indítási problémába ütközöl, vagy az autó erőtlenedését észleled.

Fejétől bűzlik a hal

„Fejétől bűzlik a hal” – szokták mondani. Valóban, a hengernél is a hengerfej okozhatja a legtöbb problémát. A hengerfejet zömében alumíniumból gyártják, és a motor felső részéhez, a motorblokktól egy tömítéssel elválasztva és csavarokkal összekapcsolva szerelik be. Nélkülözhetetlen a motor megfelelő üzemeléséhez, mivel ebben találhatók a gyertyák és a szelepek, de még a vezérműtengely is. A hűtő és kenő funkciót ellátó motorolaj- és hűtővíz-vezető sok kis csatornáról pedig már ne is beszéljünk. Épp emiatt a hengerfejeket a nem gyárilag javasolt módon végzett hűtőfolyadék- és olajcsere is kicsinálhatja. A hidegüzemben való terhelés is ugyanígy tönkreteszi – erre sajnos nem sokan figyelnek. Mivel alumíniumból készül, ezért a hengerfej extrém módon érzékeny a terhelésre. Terhelés alatt pedig a hidegüzemben adott erős gázfröccsöket, valamint azt extrém nyomást értjük, mely a tökéletlen égés következtében alakulhat ki a hengerekben. Természetes, hogy először a hengerfej fog sérülni, és nem a masszív hengerfal.

Miből észlelhető a hengerfej hiba?

Ahogy már bevezetőnkben is említettük, a fehéres-szürkés kipufogófüst – pláne, ha meleg újraindításnál jelentkezik – a hengerfej meghibásodására utalhat. Ilyenkor vízgőz jut a kipufogó füstbe, a hűtőfolyadék égéstérbe kerülő víztartalma miatt, amely elpárolog. A motor üzemmeleg állapotában a hengerfej repedés kitágul a magasabb hő miatt, s így több hűtővíz megy a motorba, mint hidegüzemben. Ha ebben az állapotában leállítjuk, majd újraindítjuk a kocsit, a felesleges hűtőfolyadék gőzfelhőként, vagyis valójában nem is füstként távozik a motorból. Hengerfejes lehet az autó akkor is, ha csak nagyon nehezen, többszöri próbálkozásra indul csak be a motor, akkor is csak 2-3 hengerrel. Ahhoz, hogy az összes henger üzemeljen, több időre van szükség, mivel a túlzott hűtővíz mennyiség gátolja az érintett henger beindulását. Majd csak az égéstérben jelenlévő hűtővíz csökkenés után kezd el üzemelni.

Olyankor is hengerfejességre gyanakodhatsz, ha egymás után többször, túl gyakran meghibásodik a gyújtógyertya, pláne, ha mindig ugyanannál a hengernél. Ilyenkor hűtőfolyadék kerül a gyertyára, mely összezárja az alkatrész két pólusát, és tönkremegy az alkatrész.

Felforrt a hűtővíz, netán többször is egymás után? Ez esetben sem árt ellenőrizni a hengerfej állapotát, ugyanis, ha nem megfelelő a hűtés, és felforr a folyadék, akkor a közben felszabaduló magas hő megterheli az alkatrészt, deformálja azt. Ha nem észleljük időben a jelenséget, akár súlyosbodhat is a helyzet. A hűtőrendszerben uralkodó magas nyomás is utalhat hengerfej problémára, főleg, ha a kiegyenlítő tartályból távozó kipufogógáz szagot is érzel közben. Ennek oka, hogy a kipufogógáz valamelyik repedésen vagy a rosszul záró tömítés mellett bekerül a hűtőrendszerbe. Nem 100%-os megoldás ugyan, de rövidtávon segíthet, ha levesszük a hűtősapka gumitömítését, de vigyázzunk, mert ilyenkor már forrhat a hűtővíz! Ez azért segít, mert így nem tud nyomás kialakulni a hűtőrendszerben. Az olajbetöltő nyílását is ajánlott ilyenkor megvizsgálni; amennyiben cappuccino színű olajos habot látsz körülötte, akkor az olajtérbe kerülő vízgőz az olajpárával keveredve lecsapódik a sapkán. Nézz rá a nívópálcára is: barnás-fehéres, emulziós motorolajat látsz rajta? Ezzel is érdemes vigyázni, mivel a motorolajhoz ilyenkor hűtőfolyadék keveredik az olajtérben. A motorolaj szint emelkedése, a motorteljesítmény gyengülése is árulkodó lehet ez esetben. Bármelyik jelenséget is tapasztalod, menj azonnal szervizbe, ahogy csak tudsz! Persze, ha már felforrt a hűtőfolyadék, akkor inkább állj meg ott, ahol vagy! Jobban teszed, nehogy súlyosbíts a hengerfej hibán, és tönkre tedd vele a kapcsolódó alkatrészeket is. Könnyen kialakulhat ilyenkor főtengely csapágy beállás, dugattyúszorulás, szeleptörés – a teljesség igénye nélkül.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata