Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Tippek az autód tavaszi karbantartásához

Kabrió a tavaszi időben

Noha mostanság nem annyira kemények a telek, de azért autónk így is szenvedhet. A tavasz a megújulás időszaka, így autónk is igényli az újjászületést: jöjjön a nagytakarítás és az alkatrészek állapotának felmérése.

A teljes körű tisztítás alap

A tavaszi karbantartás első lépése a kocsi aprólékos, mindenre kiterjedő tisztítása, takarítása kell, legyen. Ha nincs kedvünk saját kezűleg nekiállni, bármely autómosóban készséggel segítenek nekünk. Ne hanyagold el a mosás elején a rongy- és kefementes alapos előmosást, a csak vízzel való lecsapatás azért fontos, hogy ne karistoljuk össze a fényezést a télen rárakódott piszokkal. Miután a karcoló szennyeződéseket lemostad, használj kefét vagy rongyot a még alaposabb átmosásra. A mosást követően ne felejtsd el átvizsgálni a kocsid karosszériáját, fényezését, nem-e kapott valami sebet a tél folyamán. Ha sokat autóztál a havazás miatt sózott utakon, akkor az alvázmosás sem maradhat ki a tavaszi karbantartásból. A sóval és nedvességgel keveredő kosz gyorsan szétmarhatja az alváz fémelemeit, ajánlott megelőzni. Egy alapos motormosás sem árthat a kocsinak, de ezt mindenképp szerelőre, szakemberre kell bízni. A kocsi külseje után az utastérről és a csomagtartóról is gondoskodni kell!

A gumicsere sem maradhat el

A tavasz beköszöntével elengedhetetlen művelet a téli gumik nyárira cserélése is. Nem ajánlott rajtahagyni őket, ugyanis a lamellák miatti belső súrlódás, valamint a melegebb úttest miatt túlmelegedhet a téli abroncs, ezáltal pedig idő előtt fog kopni. Nem is biztonságos fenn hagyni őket, mivel a téli gumik tapadása ilyen időjárási körülmények között nem ideális, nőni fog a fékút, kanyarodás közben bizonytalanabbá válik a kocsi. Mindemellett még a pénztárcánk is bánni fogja, hiszen a téli gumi nyáron való használata miatt nő az üzemanyag-fogyasztás. Még mielőtt felraknád, rakatnád a nyári szettet, mindenképp vizsgáld meg az új abroncsok állapotát, mintázatát, kopottságát, valamint a pótkereket is. A gumicsere során, után nem árt, ha ki is egyensúlyoztatod, azaz centíroztatod a kerekeket. Egy jó gumiszerviz minderről gondoskodik neked, sőt jobb helyeken még a téli gumik tárolását is megoldják helyetted.

A futómű is megsínyelheti a telet

A futómű a folyamatos behatások miatt egy érzékenynek számító alkatrész, bizony, ha télen nem veszünk észre egy-két kátyút, akkor gyorsan megsérülhet. Tavasszal érdemes lengéscsillapító vizsgálatra és beállításra vinni az autót – ez még mindig olcsóbb, mint ha a rosszul álló kerekek miatt tönkremegy az abroncs. Az ASR-rel, azaz kipörgésgátlóval ellátott kocsik tulajdonosainak ajánlott ellenőrizni a hajtott kerekek fékbetétjeinek állapotát is gumicserekor.

A gumik és futómű mellett érzékenyek a télre még a motortérben található gumicsövek. A tavasz beköszöntével ajánlott valamilyen ápolóanyaggal lefújni őket. Meg kell vizsgálni az állapotukat, a repedezett csöveket pedig cserélni. Senkinek sem hiányzik, hogy a kánikulában az autópályán kocsikázva eldurranjon egy hűtéscső. Vannak autótulajok, akik télen takarólapot tesznek a hűtő elé, ezt ne felejtsék el leszedni, hogy a hűtő maximális kapacitással üzemelhessen. Nem maradhat el a tavaszi karbantartásnál a tömítések állapotának, a folyadékok szintjének vizsgálata, szükség esetén cseréje sem. A téli ablakmosó folyadék kiürülésével váltsunk „nyári” változatra, vagyis olyanra, amelyek hatékonyabbak a szélvédőre repülő rovarokkal szemben.

Klímás autótulajdonosoknak nem árt a légkondicionáló rendszert sem átnézetni, ha kell, tisztíttatni. Ezzel egyidejűleg a pollenszűrő cserét is ajánlott megejteni, hogy felkészültek legyünk az allergiás szezonra. S ha már tavaszi karbantartás, sokan elfelejtenek rendet rakni a csomagtartóban, kivenni a téli autózáshoz elrakott szerszámokat (hólánc, takaró, hólapát stb.), holott ezzel csökkenthetjük az üzemanyag-fogyasztást, mivel könnyebb lesz a kocsi tömege. Ha már a csomagtérben jársz, vizsgáld meg a pótkerék levegőnyomását, a kötelező autós kiegészítők meglétét.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata