Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan váltson sebességet úgy, hogy ne tévessze össze őket?

A sebességváltás az autó vezetés alapja, viszont biztosan mindenkivel előfordult már, hogy a hármas fokozat helyett véletlenül az ötös fokozatba váltotta a sebességet. Az is sokszor előfordul, hogy csak nehézkesen tudjuk kettes fokozatba váltani a sebességet, és ha önnek is gondjai vannak a sebességváltással, akkor most megtudhat néhány tippet és szabályt, amivel ezentúl sokkal könnyebb lesz majd a sebességváltás és pillanatok alatt tud majd kettesből hármasba váltani anélkül, hogy véletlenül ötösbe váltana hirtelen.

A legegyszerűbb szabály

A sebességváltók különböznek minden autóban, vannak olyanok, amik könnyűek, rövidebbek, hosszabbak és olyanok is, amiket nehéz kezelni néha. Függetlenül attól, hogy milyen típusú sebességváltója van, megtörténhet, hogy elnézi a kívánt fokozatot és mellényúl, de ezekkel a tippekkel minimalizálódik ennek az esélye. Az első és második fokozat között érdemes oldalirányú nyomást alkalmazni a sebességváltó bal oldalára, majd felfelé aztán pedig lefelé. A harmadik és a negyedik fokozat között ne gyakoroljon oldalirányú nyomást a sebességváltóra, hanem hagyja, hogy a váltó középre kerüljön, majd húzza felfelé, aztán pedig lefelé. Az ötödik és a hatodik sebességi fokozat váltásakor helyezzen oldalirányú nyomást jobbra, majd húzza a kart felfelé aztán lefelé. Ahhoz, hogy megkönnyítse saját dolgát, ne fogja a váltókart az 1,2,5 illetve 6 fokozatoknál középen, hanem tegye a kezét rá úgy, mintha egy hógolyót tartana fejjel lefelé a kezében, és így természetes nyomást mérhet majd a sebességváltóra.

A sebességváltás mozdulatainak bővebb leírása

Az 1-es fokozatból 2-esbe való váltásnál tehát a hógolyó kézformát kell érvényesíteni és nyomást mérni a tenyerünk jobb oldalával. A kettesből hármas fokozatban való váltáskor szintén a jobb oldali nyomás lesz szükséges. Ha hármasból négyesbe vált, akkor nem kell a hógolyó formájú kéztartás, és nem kell oldalirányú nyomás sem, csak fentről lefelé tolni a sebességváltó kart. Ha négyesből szeretne visszaváltani hármasba, akkor a tenyerét és ujjait kényelmesen a váltó jobb felső oldalán tartsa, ahogy a kart egyenesen felfelé tolja, hogy visszatérjen a hármas fokozatba, és ilyenkor sem kell oldalirányú nyomást alkalmazni. Ezek tehát a sebességváltás legfontosabb tudnivalói, és ha ezeket a kézmozdulatokat betartja, akkor nem fog majd problémákba ütközni, vagy ha igen, akkor is csak ritkán.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!