Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan váltson sebességet úgy, hogy ne tévessze össze őket?

A sebességváltás az autó vezetés alapja, viszont biztosan mindenkivel előfordult már, hogy a hármas fokozat helyett véletlenül az ötös fokozatba váltotta a sebességet. Az is sokszor előfordul, hogy csak nehézkesen tudjuk kettes fokozatba váltani a sebességet, és ha önnek is gondjai vannak a sebességváltással, akkor most megtudhat néhány tippet és szabályt, amivel ezentúl sokkal könnyebb lesz majd a sebességváltás és pillanatok alatt tud majd kettesből hármasba váltani anélkül, hogy véletlenül ötösbe váltana hirtelen.

A legegyszerűbb szabály

A sebességváltók különböznek minden autóban, vannak olyanok, amik könnyűek, rövidebbek, hosszabbak és olyanok is, amiket nehéz kezelni néha. Függetlenül attól, hogy milyen típusú sebességváltója van, megtörténhet, hogy elnézi a kívánt fokozatot és mellényúl, de ezekkel a tippekkel minimalizálódik ennek az esélye. Az első és második fokozat között érdemes oldalirányú nyomást alkalmazni a sebességváltó bal oldalára, majd felfelé aztán pedig lefelé. A harmadik és a negyedik fokozat között ne gyakoroljon oldalirányú nyomást a sebességváltóra, hanem hagyja, hogy a váltó középre kerüljön, majd húzza felfelé, aztán pedig lefelé. Az ötödik és a hatodik sebességi fokozat váltásakor helyezzen oldalirányú nyomást jobbra, majd húzza a kart felfelé aztán lefelé. Ahhoz, hogy megkönnyítse saját dolgát, ne fogja a váltókart az 1,2,5 illetve 6 fokozatoknál középen, hanem tegye a kezét rá úgy, mintha egy hógolyót tartana fejjel lefelé a kezében, és így természetes nyomást mérhet majd a sebességváltóra.

A sebességváltás mozdulatainak bővebb leírása

Az 1-es fokozatból 2-esbe való váltásnál tehát a hógolyó kézformát kell érvényesíteni és nyomást mérni a tenyerünk jobb oldalával. A kettesből hármas fokozatban való váltáskor szintén a jobb oldali nyomás lesz szükséges. Ha hármasból négyesbe vált, akkor nem kell a hógolyó formájú kéztartás, és nem kell oldalirányú nyomás sem, csak fentről lefelé tolni a sebességváltó kart. Ha négyesből szeretne visszaváltani hármasba, akkor a tenyerét és ujjait kényelmesen a váltó jobb felső oldalán tartsa, ahogy a kart egyenesen felfelé tolja, hogy visszatérjen a hármas fokozatba, és ilyenkor sem kell oldalirányú nyomást alkalmazni. Ezek tehát a sebességváltás legfontosabb tudnivalói, és ha ezeket a kézmozdulatokat betartja, akkor nem fog majd problémákba ütközni, vagy ha igen, akkor is csak ritkán.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata