Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan lehet ellenőrizni az olajnyomást? Házilag is van rá mód?

motorolaj ellenőrző pálca

Az autó legfontosabb alkatrésze a motor, amely nélkül nem tudjuk mozgásra késztetni a négykerekűt. A motor élettartamának megőrzéséért pedig elsősorban a motorolaj felel, és természetesen mi. Ugyanis minden autótulajdonosnak szigorúan figyelnie kell rá, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű motorolaj legyen a kocsiban. A folyadék szintjét és minőségét könnyen ellenőrizhetjük, de honnan tudjuk, hogy az olajnyomás is rendben van?

A motorolaj szerepe

Minden autó számos hozzáadott folyadékkal van feltöltve, amelyek a különböző alkatrészek működésének hatásfokát javítják, vagy azok élettartamát próbálják jelentősen meghosszabbítani. A váltóolaj a sebességváltó működését könnyíti meg, a szervoolaj a kormányrásegítésben kap szerepet. A hűtőfolyadék a motor optimális üzemi hőmérsékletének fenntartásáért felelős. Az üzemanyag pedig olyan az erőforrásnak, mint nekünk az étel, nélküle nincs mozgás, nincs erő. A motor tökéletes és hosszantartó működésének a legfontosabb feltétele pedig nem más, mint a motorolaj. Ez a folyadék felel a motor kenéséért, az egymáson forgó fémes alkatrészek között finom filmréteget hoz létre, amely így segíti ezek munkáját, minimalizálva, hogy extrém módon koptassák egymást. A megfelelő minőségű és mennyiségű motorolaj áldásos hatásának köszönhetően lényegesen meghosszabbítható a motor alkatrészeinek várható élettartama. Ráadásul az erőforrás hűtésében is elévülhetetlen szerepe van, sőt, a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően a korrózió ellen is védelmet nyújt. A folyadék azonban csak akkor tudja a motor alkatrészei között létrehozni a filmréteget, ha megfelelő nyomás tud létrejönni a zárt rendszerben, üzemi hőmérsékleten. Az, hogy pontosan mekkora nyomás kell ehhez, az típusonként változhat: ha hideg motornál az olajnyomás nagyjából egy bar, akkor optimális esetben, működés közben ez három-hat bar közötti szintre kell, hogy nőjön. Hogyan tudjuk ezt ellenőrizni?

Az olajnyomás ellenőrzése

A gondos autótulajdonosként időnként le kell ellenőrizni, hogy elegendő motorolaj van-e az autóban. Ezt a nívópálca segítségével könnyedén meg is tudjuk tenni. Ha a folyadék szintje nem a megszabott minimum és maximum értékek között van, akkor azt egyszerűen be tudjuk állítani. A motorolajnak van néhány deciliternyi természetes fogyása használat közben, ezért érdemes egy flakonnal tartanunk az autóban a kocsink típusának megfelelő folyadékból, és szükség szerint a megfelelő szintig fel tudjuk tölteni a tartályt. A művelet közben leellenőrizhetjük azt is, hogy a minőségi irányelveknek is megfelel-e, ha nem, akkor pedig lehetőség szerint, minél hamarabb el kell végeznünk az olaj cseréjét. Akik nem teszik meg ezt az egyszerű feladatot, azoknak is fontos, hogy maximum tizenöt-húszezer kilométerenként végeztessék el az olajcserét a szervizben. Ezután ugyanis a motorolaj minősége folyamatosan és egyre nagyobb mértékben romlik, és már nem tudja elvégezni a feladatát. Az olajnyomás elégtelenségét legkönnyebben az autó olajlámpa ikonjának felvillanásából tudhatjuk. Persze elképzelhető, hogy az olajszint beállítása meg tudja oldani a hibát, de mit tehetünk, hogy biztosan tudjuk a probléma okát? Be tudunk szereltetni az autóba olajnyomás mérő órát. Néhány autó gyárilag rendelkezik vele, azonban a legtöbb esetben ezt nem tartották elég fontosnak az autógyártók. A szerkezet pár tízezer forintért beszerezhető, így nem kell aggódnunk, hogy a nem megfelelő olajnyomás miatt, nem tudja a motorolaj kifejteni a számos pozitív tulajdonságát az autó használata közben.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata