Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan kell keverni a fagyállót?

Rózsaszín fagyálló a tartályban

Minden ősszel, mikor beköszönt a hideg és közeleg az első fagy, az emberben felmerül a nagy kérdés az autójával kapcsolatban: vajon megfelelő mennyiségű fagyálló van benne? Az átlag sofőr kevés dolgot vizsgál meg az autóján, még kevesebbet javít ki, de az egyik ezek közül a hűtőfolyadék ellenőrzése. De hogyan pótoljuk, kell-e cserélni, milyen folyadékkal töltsük fel? Hígított, vagy tömény fagyállót tegyünk bele? Vagy elég a tiszta csapvíz? Eddig zöldet vettem bele, tehetek bele pirosat, vagy kéket? Próbáljunk meg válaszokat kapni ezekre a kérdésekre.

Mindig figyeljünk a hűtésre

A legfontosabb, hogy legyünk tisztában az autónk műszaki állapotával. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékok szinten tartása. Ahogyan nem hagyjuk, hogy az üzemanyag kifogyjon a járműből, úgy nem szabad hagynunk, hogy a motorolaj, illetve a hűtőfolyadék szintje ne legyen megfelelő. Bizonyos időközönként, még a motor beindítása előtt érdemes ellenőriznünk a „víz” szintjét. Régebbi, „problémásabb” autóknál sűrűbben, de az újabbaknál sem árt, legalább hosszabb utak előtt. Sőt, mivel a fagyálló folyadék sokáig eláll, így érdemes lehet az autóban tartani belőle bontatlan csomagolásban, de természetesen bármelyik benzinkúton vásárolható is belőle szükség esetén. Ezen kívül, érdemes tudni, hogy mint minden folyadék, ez is egy idő után elhasználódik, így ezt is, mint az olajat, érdemes lecserélni néha az autóban. A szakemberek ajánlása alapján 4-5 évente, vagy maximum 150-200 ezer kilométerenként. Fontos ezt megtennünk, mivel a hűtőfolyadék, a nevével ellentétben nem csak a kocsi hűtéséért felel, hanem a benne lévő adalékanyagok miatt a vízkőlerakódás ellen, sőt a túlmelegedéstől is véd.

Milyen arányban keverjem?

Szerencsére a hűtővíz ellenőrzése miatt nem kell a szervizbe rohangálnunk, ezt pár perc alatt mi is el tudjuk végezni. Abban az esetben, ha utána kell töltenünk, kérdés, hogy milyen típusút vegyünk, és hogyan elegyítsük, és mivel. Több fajta fagyállót gyártanak, de a flakon leírásán rajta van, hogy milyen autóhoz milyen típusú kell. A legtöbb egyébként színtelen, a gyártók döntik el, hogy milyen színt adnak hozzá. Ennél fogva akár össze is keverhetnénk a különböző színűeket, de mégse tegyük, mert egyes adalékanyagok hatásfoka ezzel csökkenhet. Ami a legfontosabb, tiszta vízzel nem szabad nyáron sem feltöltenünk, mert az könnyen vízkőlerakódáshoz vezethet, ami károsíthatja az autónk alkatrészeit. Használjunk ioncserélt vagy desztillált vizet. Az ideális keverési arány pedig a megfelelő hatásfok miatt 70-30 a fagyálló javára. Így tulajdonképpen egy -68 Celsius-fokig hatásos folyadékot kapunk. Azonban, ha megkérdezünk itthon egy segítőkész benzinkutast, hogy mit ajánl, akkor 10-ből 9 az 50-50%-ot fogja javasolni. És nem is mond rosszat, hiszen Magyarországon az enyhébb telek miatt nem is nagyon van szükség többre, hiszen így is kb. -36 fokig hatásos elegyet kapunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata