Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Veszélyes játék – fékek légtelenítése házilag

Fék légtelenítése

Minden valamirevaló autótulajdonos tisztában van azzal, hogy időnként házi praktikákat is elég elővenni egy-egy meghibásodás esetén. Nem kell itt bonyolult cserékre gondolni, hiszen a modern autók esetében a legtöbb javítás szervizt igényel. A fékek légtelenítése – technikailag – megoldható otthoni körülmények között is, kérdés, hogy megéri-e.

A légtelenítés otthoni menete

Mielőtt a házi légtelenítés egyes mozzanatait részleteznénk, nem árt, ha megemlékezünk arról, hogy mikor van szükség erre a nem hétköznapinak mondható beavatkozásra. Amennyiben a fékek nyomásra szivacsosak, vagy éppen többszörös pumpálásra hajlandók csak nyomást kifejteni, szinte biztosan a fékcsőbe került légbuborékok a ludasak. A tömítések elöregedése, folyadék bekerülése a rendszerbe, vagy a fékfolyadék elöregedése mind okozhat buborékosodást. Ilyenkor nincs mit tenni, senki nem szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy a problémával nem törődve használhatatlan fékekkel ül volán mögé.
Otthoni légtelenítés kivitelezéséhez mindenekelőtt egy másik emberre van szükség, aki a féket pumpálja miközben mi a fékeknél figyelünk és elvégezzük a légtelenítést. Ezt követi a légtelenítő csőcsavar tetejének levétele és egy műanyag cső ráhúzása (a cső másik felét egy vödörbe engedve). A segédünk ez után elkezdheti a fék lassú lenyomását. Amennyiben jól dolgoztunk, először szörcsögő hangot hallunk majd, ez után valamennyi fékfolyadék távozik majd a csövön keresztül. Ezt a csavar lezárása követi, megismételve a mutatványt mind a négy kerék esetében.

Játék az ismeretlennel

Nem árt azonban, ha megemlékezünk arról a tényről, hogy a fékek felépítése – ha csak kis mértékben is – de mindegyik autó esetében változó. Ehhez hozzávehetjük a tényt, hogy a fékfolyadék mérgező, valamint azt is, hogy egy szerviz általi légtelenítés nem túlzottan költséges dolog. A legtöbb modern autó esetében a fékeket és a folyadékokat a rendszer elektronikusan is ellenőrzi, a csövekben lévő nyomáshoz igazodik a fékerő. Mi több, vannak olyan fékrendszerek is, amelyek esetében a fékpedál már nincs is mechanikus összeköttetésben a fékekkel, még bonyolultabbá téve az autó lassító rendszerének felépítését. Kérdés, hogy a fentieket és azt is figyelembe véve, hogy akár életek múlhatnak rajta az autón belül és kívül is, mennyire éri meg otthoni körülmények között légteleníteni azért, hogy megússzunk egy tízezres nagyságrendű szervizköltséget. Senkit nem szeretnénk lebeszélni az otthoni javításról – ugyanakkor csak az kezdjen bele egy ilyen vállalkozásba, aki biztosan tudja, hogy mit csinál.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson