Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Veszélyes játék – fékek légtelenítése házilag

Fék légtelenítése

Minden valamirevaló autótulajdonos tisztában van azzal, hogy időnként házi praktikákat is elég elővenni egy-egy meghibásodás esetén. Nem kell itt bonyolult cserékre gondolni, hiszen a modern autók esetében a legtöbb javítás szervizt igényel. A fékek légtelenítése – technikailag – megoldható otthoni körülmények között is, kérdés, hogy megéri-e.

A légtelenítés otthoni menete

Mielőtt a házi légtelenítés egyes mozzanatait részleteznénk, nem árt, ha megemlékezünk arról, hogy mikor van szükség erre a nem hétköznapinak mondható beavatkozásra. Amennyiben a fékek nyomásra szivacsosak, vagy éppen többszörös pumpálásra hajlandók csak nyomást kifejteni, szinte biztosan a fékcsőbe került légbuborékok a ludasak. A tömítések elöregedése, folyadék bekerülése a rendszerbe, vagy a fékfolyadék elöregedése mind okozhat buborékosodást. Ilyenkor nincs mit tenni, senki nem szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy a problémával nem törődve használhatatlan fékekkel ül volán mögé.
Otthoni légtelenítés kivitelezéséhez mindenekelőtt egy másik emberre van szükség, aki a féket pumpálja miközben mi a fékeknél figyelünk és elvégezzük a légtelenítést. Ezt követi a légtelenítő csőcsavar tetejének levétele és egy műanyag cső ráhúzása (a cső másik felét egy vödörbe engedve). A segédünk ez után elkezdheti a fék lassú lenyomását. Amennyiben jól dolgoztunk, először szörcsögő hangot hallunk majd, ez után valamennyi fékfolyadék távozik majd a csövön keresztül. Ezt a csavar lezárása követi, megismételve a mutatványt mind a négy kerék esetében.

Játék az ismeretlennel

Nem árt azonban, ha megemlékezünk arról a tényről, hogy a fékek felépítése – ha csak kis mértékben is – de mindegyik autó esetében változó. Ehhez hozzávehetjük a tényt, hogy a fékfolyadék mérgező, valamint azt is, hogy egy szerviz általi légtelenítés nem túlzottan költséges dolog. A legtöbb modern autó esetében a fékeket és a folyadékokat a rendszer elektronikusan is ellenőrzi, a csövekben lévő nyomáshoz igazodik a fékerő. Mi több, vannak olyan fékrendszerek is, amelyek esetében a fékpedál már nincs is mechanikus összeköttetésben a fékekkel, még bonyolultabbá téve az autó lassító rendszerének felépítését. Kérdés, hogy a fentieket és azt is figyelembe véve, hogy akár életek múlhatnak rajta az autón belül és kívül is, mennyire éri meg otthoni körülmények között légteleníteni azért, hogy megússzunk egy tízezres nagyságrendű szervizköltséget. Senkit nem szeretnénk lebeszélni az otthoni javításról – ugyanakkor csak az kezdjen bele egy ilyen vállalkozásba, aki biztosan tudja, hogy mit csinál.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata