fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Veszélyes játék – fékek légtelenítése házilag

Fék légtelenítése

Minden valamirevaló autótulajdonos tisztában van azzal, hogy időnként házi praktikákat is elég elővenni egy-egy meghibásodás esetén. Nem kell itt bonyolult cserékre gondolni, hiszen a modern autók esetében a legtöbb javítás szervizt igényel. A fékek légtelenítése – technikailag – megoldható otthoni körülmények között is, kérdés, hogy megéri-e.

A légtelenítés otthoni menete

Mielőtt a házi légtelenítés egyes mozzanatait részleteznénk, nem árt, ha megemlékezünk arról, hogy mikor van szükség erre a nem hétköznapinak mondható beavatkozásra. Amennyiben a fékek nyomásra szivacsosak, vagy éppen többszörös pumpálásra hajlandók csak nyomást kifejteni, szinte biztosan a fékcsőbe került légbuborékok a ludasak. A tömítések elöregedése, folyadék bekerülése a rendszerbe, vagy a fékfolyadék elöregedése mind okozhat buborékosodást. Ilyenkor nincs mit tenni, senki nem szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy a problémával nem törődve használhatatlan fékekkel ül volán mögé.
Otthoni légtelenítés kivitelezéséhez mindenekelőtt egy másik emberre van szükség, aki a féket pumpálja miközben mi a fékeknél figyelünk és elvégezzük a légtelenítést. Ezt követi a légtelenítő csőcsavar tetejének levétele és egy műanyag cső ráhúzása (a cső másik felét egy vödörbe engedve). A segédünk ez után elkezdheti a fék lassú lenyomását. Amennyiben jól dolgoztunk, először szörcsögő hangot hallunk majd, ez után valamennyi fékfolyadék távozik majd a csövön keresztül. Ezt a csavar lezárása követi, megismételve a mutatványt mind a négy kerék esetében.

Játék az ismeretlennel

Nem árt azonban, ha megemlékezünk arról a tényről, hogy a fékek felépítése – ha csak kis mértékben is – de mindegyik autó esetében változó. Ehhez hozzávehetjük a tényt, hogy a fékfolyadék mérgező, valamint azt is, hogy egy szerviz általi légtelenítés nem túlzottan költséges dolog. A legtöbb modern autó esetében a fékeket és a folyadékokat a rendszer elektronikusan is ellenőrzi, a csövekben lévő nyomáshoz igazodik a fékerő. Mi több, vannak olyan fékrendszerek is, amelyek esetében a fékpedál már nincs is mechanikus összeköttetésben a fékekkel, még bonyolultabbá téve az autó lassító rendszerének felépítését. Kérdés, hogy a fentieket és azt is figyelembe véve, hogy akár életek múlhatnak rajta az autón belül és kívül is, mennyire éri meg otthoni körülmények között légteleníteni azért, hogy megússzunk egy tízezres nagyságrendű szervizköltséget. Senkit nem szeretnénk lebeszélni az otthoni javításról – ugyanakkor csak az kezdjen bele egy ilyen vállalkozásba, aki biztosan tudja, hogy mit csinál.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata