fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Átugrott vezérlés – mire figyeljünk?

Mercedes-Benz vezérműlánca

Noha az egyik legfontosabb „alkatrész”, sokan mégis kevés figyelmet fordítanak a vezérlésre. Cseréje kilométerre kiszámolva filléres befektetés, azonban szakadása súlyos tíz- vagy százezrekbe is kerülhet. Hogyan vehetjük észre az átugrott vezérlést? A legtöbb tünetet könnyű felismerni.

Vezérléstípusok a személygépjárművekben

Mielőtt részletesen bemutatnánk az átugrott vezérlés tüneteit és azt, hogyan tudjuk megelőzni a problémákat, nem árt röviden bemutatni a vezérlés egyes típusait. Mivel listánkban a legelső típus a leghangosabb, jellemzően teherautók esetében használatos – ez a fogaskerekeken alapuló vezérlés. Noha tartósság tekintetében szinte verhetetlen, az általa okozott zaj miatt csupán néhány SUV és kishaszongépjármű esetén találkozhatunk vele civil körökben. A másik két vezérléstípus az, amit a hétköznapi autózás során legtöbbször alkalmaznak – ez pedig a szíjas, illetve a láncos meghajtás. Előbbi élettartama valamelyest rövidebb, mint a láncos megoldásé, viszont egy esetleges szakadás itt valószínűleg kevesebb kárt okoz. A szíjas vezérlés legjellemzőbb “betegsége” a megnyúlás, ami zajos működést eredményez.

Láncos vezérlés – az átugrás veszélyei

Noha tartósság szempontjából a láncos vezérlés előnyösebb, ez korántsem jelenti azt, hogy karbantartása nem igényel törődést. Mivel ezt is olaj keni, fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő motorolaj használatára. A motorhoz hasonlatosan a vezetési stílus is nagy hatással van rá, főként a kiegyensúlyozott (autópálya, nyugodt tempó) autózást kedveli, a városi közlekedéssel járó sorozatos visszaváltás károsíthatja leginkább. Nem csoda, hogy a szakadás legtöbbször visszaváltás után következik be – figyeljünk hát oda a megfelelő fordulatszámra is visszaváltás előtt. Az átugrott vezérlés (amely során a lánc átugorja a tengelyek fogaskerekeit) tipikus tünete a motor erőtlensége, egyenetlen teljesítménye, változó járása. Ne az ijedtség legyen az első ilyenkor, futott kilométerre vetítve a vezérlés cseréje nem egy drága befektetés, elhanyagolva a problémát viszont komolyabb károsodást is okozhat egy szakadás. Utóbbi esetén a motor, valamint a dugattyúk súlyos sérülése is elképzelhető – tehetetlensége miatt a motorba vágódhat a lánc, illetve a motor vezérlés nélkül is jó párat fordulhat még, mielőtt leáll. Mivel a csere otthoni körülmények között nem kivitelezhető, sőt mi több, szakszerviz esetén a költségek fele a munkadíj lesz a szerelés összetettsége miatt, a legtöbb esetben érdemes az egész vezérlést egyszerre cseréltetni. Egyszeri befektetésnek nagyobb összeg, ugyanakkor több tízezer kilométer nyugodt autózást eredményez majd.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata