Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Átugrott vezérlés – mire figyeljünk?

Mercedes-Benz vezérműlánca

Noha az egyik legfontosabb „alkatrész”, sokan mégis kevés figyelmet fordítanak a vezérlésre. Cseréje kilométerre kiszámolva filléres befektetés, azonban szakadása súlyos tíz- vagy százezrekbe is kerülhet. Hogyan vehetjük észre az átugrott vezérlést? A legtöbb tünetet könnyű felismerni.

Vezérléstípusok a személygépjárművekben

Mielőtt részletesen bemutatnánk az átugrott vezérlés tüneteit és azt, hogyan tudjuk megelőzni a problémákat, nem árt röviden bemutatni a vezérlés egyes típusait. Mivel listánkban a legelső típus a leghangosabb, jellemzően teherautók esetében használatos – ez a fogaskerekeken alapuló vezérlés. Noha tartósság tekintetében szinte verhetetlen, az általa okozott zaj miatt csupán néhány SUV és kishaszongépjármű esetén találkozhatunk vele civil körökben. A másik két vezérléstípus az, amit a hétköznapi autózás során legtöbbször alkalmaznak – ez pedig a szíjas, illetve a láncos meghajtás. Előbbi élettartama valamelyest rövidebb, mint a láncos megoldásé, viszont egy esetleges szakadás itt valószínűleg kevesebb kárt okoz. A szíjas vezérlés legjellemzőbb “betegsége” a megnyúlás, ami zajos működést eredményez.

Láncos vezérlés – az átugrás veszélyei

Noha tartósság szempontjából a láncos vezérlés előnyösebb, ez korántsem jelenti azt, hogy karbantartása nem igényel törődést. Mivel ezt is olaj keni, fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő motorolaj használatára. A motorhoz hasonlatosan a vezetési stílus is nagy hatással van rá, főként a kiegyensúlyozott (autópálya, nyugodt tempó) autózást kedveli, a városi közlekedéssel járó sorozatos visszaváltás károsíthatja leginkább. Nem csoda, hogy a szakadás legtöbbször visszaváltás után következik be – figyeljünk hát oda a megfelelő fordulatszámra is visszaváltás előtt. Az átugrott vezérlés (amely során a lánc átugorja a tengelyek fogaskerekeit) tipikus tünete a motor erőtlensége, egyenetlen teljesítménye, változó járása. Ne az ijedtség legyen az első ilyenkor, futott kilométerre vetítve a vezérlés cseréje nem egy drága befektetés, elhanyagolva a problémát viszont komolyabb károsodást is okozhat egy szakadás. Utóbbi esetén a motor, valamint a dugattyúk súlyos sérülése is elképzelhető – tehetetlensége miatt a motorba vágódhat a lánc, illetve a motor vezérlés nélkül is jó párat fordulhat még, mielőtt leáll. Mivel a csere otthoni körülmények között nem kivitelezhető, sőt mi több, szakszerviz esetén a költségek fele a munkadíj lesz a szerelés összetettsége miatt, a legtöbb esetben érdemes az egész vezérlést egyszerre cseréltetni. Egyszeri befektetésnek nagyobb összeg, ugyanakkor több tízezer kilométer nyugodt autózást eredményez majd.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson