Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Átugrott vezérlés – mire figyeljünk?

Mercedes-Benz vezérműlánca

Noha az egyik legfontosabb „alkatrész”, sokan mégis kevés figyelmet fordítanak a vezérlésre. Cseréje kilométerre kiszámolva filléres befektetés, azonban szakadása súlyos tíz- vagy százezrekbe is kerülhet. Hogyan vehetjük észre az átugrott vezérlést? A legtöbb tünetet könnyű felismerni.

Vezérléstípusok a személygépjárművekben

Mielőtt részletesen bemutatnánk az átugrott vezérlés tüneteit és azt, hogyan tudjuk megelőzni a problémákat, nem árt röviden bemutatni a vezérlés egyes típusait. Mivel listánkban a legelső típus a leghangosabb, jellemzően teherautók esetében használatos – ez a fogaskerekeken alapuló vezérlés. Noha tartósság tekintetében szinte verhetetlen, az általa okozott zaj miatt csupán néhány SUV és kishaszongépjármű esetén találkozhatunk vele civil körökben. A másik két vezérléstípus az, amit a hétköznapi autózás során legtöbbször alkalmaznak – ez pedig a szíjas, illetve a láncos meghajtás. Előbbi élettartama valamelyest rövidebb, mint a láncos megoldásé, viszont egy esetleges szakadás itt valószínűleg kevesebb kárt okoz. A szíjas vezérlés legjellemzőbb “betegsége” a megnyúlás, ami zajos működést eredményez.

Láncos vezérlés – az átugrás veszélyei

Noha tartósság szempontjából a láncos vezérlés előnyösebb, ez korántsem jelenti azt, hogy karbantartása nem igényel törődést. Mivel ezt is olaj keni, fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő motorolaj használatára. A motorhoz hasonlatosan a vezetési stílus is nagy hatással van rá, főként a kiegyensúlyozott (autópálya, nyugodt tempó) autózást kedveli, a városi közlekedéssel járó sorozatos visszaváltás károsíthatja leginkább. Nem csoda, hogy a szakadás legtöbbször visszaváltás után következik be – figyeljünk hát oda a megfelelő fordulatszámra is visszaváltás előtt. Az átugrott vezérlés (amely során a lánc átugorja a tengelyek fogaskerekeit) tipikus tünete a motor erőtlensége, egyenetlen teljesítménye, változó járása. Ne az ijedtség legyen az első ilyenkor, futott kilométerre vetítve a vezérlés cseréje nem egy drága befektetés, elhanyagolva a problémát viszont komolyabb károsodást is okozhat egy szakadás. Utóbbi esetén a motor, valamint a dugattyúk súlyos sérülése is elképzelhető – tehetetlensége miatt a motorba vágódhat a lánc, illetve a motor vezérlés nélkül is jó párat fordulhat még, mielőtt leáll. Mivel a csere otthoni körülmények között nem kivitelezhető, sőt mi több, szakszerviz esetén a költségek fele a munkadíj lesz a szerelés összetettsége miatt, a legtöbb esetben érdemes az egész vezérlést egyszerre cseréltetni. Egyszeri befektetésnek nagyobb összeg, ugyanakkor több tízezer kilométer nyugodt autózást eredményez majd.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata