Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan hosszabbítsuk meg a sebességváltónk életét?

Amikor az autó olyan részeiről beszélünk, mint a sebességváltó, biztosan nem az jut eszünkbe, hogy az könnyen meghibásodhat, holott ezek korántsem olyan tartós alkatrészek, mint ahogy gondolnánk. Mivel folyamatos használatban vannak, elkerülhetetlen, hogy egy idő után szükség legyen a szervizükre. Vannak azonban olyan módszerek, amelyek segítségével nagyban meghosszabbíthatjuk az életüket.

A sebességváltó működése

Azonban ehhez először elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a működési elvével. Elsődleges feladata, hogy szabályozza azt az erőt, amelyet a motor ad át az illetékes részeknek. Ebből is látszik, hogy ez milyen kényes szerkezet, és mennyire fontos, hogy megfelelő módon bánjunk vele. Minden autó másképp működik, és más-más odafigyelést igényel, amikor a sebesség váltásáról van szó. Általános szempont, hogy óvatosan kell váltani, időt kell hagyni, hogy az autó és a motor alkalmazkodni tudjon a parancshoz, amelyet adtunk neki. Azonban ez az „óvatos váltás” nem sablonszerű, és minden autó másképp birkózik meg a feladattal. Ezt nem lehet előre megjósolni, fontos, hogy a sofőr tapasztalja ki, mégpedig nagy elővigyázatossággal. Ha ezt megteszi, azzal meghosszabbítja az élettartamát, ugyanis a meghibásodások első sorban annak tudhatók be, hogy a sofőr nem vigyáz eléggé a váltásokkor, és túlerőlteti. Megtévesztő lehet, hogy az autó minden probléma nélkül átvált, aztán egyszer csak nem működik úgy, ahogy kéne, viszont néha a látszat csal. Amiért nem látszik egyből, hogy probléma lenne, attól még ott lehet!

A sebességváltó karbantartása

A másik dolog, amit megtehetünk a sebességváltó hosszú élettartamának fenntartása érdekében, az a megfelelő kenőolaj használat. Mint az autók nagyon sok alkatrészénél, itt is kiemelten fontos az olajhasználat, hogy aztán a részek „olajozottan működhessenek”. A sebességváltó esetében ennek az a feladata, hogy megakadályozza a fogaskerekek összesúrlódását és kopását. Bár gyárilag minden autót felszerelnek ezzel is, mégis előfordul az, hogy szükség lesz utólagos beolajozásra is. Sőt, aki nagyon előrelátó akar lenni, tanácsos, ha beolajaztatja rendszeresen ezt a részt, még akkor is, ha nem tapasztal különösebb meghibásodásra utaló jeleket. A biztonságos és zavartalan autózás érdekében elengedhetetlen, hogy figyeljünk ezekre a jelentéktelennek tűnő dolgokra is. Tanácsos, ha a kötelező műszaki vizsga alkalmával megnézetjük azokat a részeket is, amelyeket nem írnak elő.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.