Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan hosszabbítsuk meg a sebességváltónk életét?

Amikor az autó olyan részeiről beszélünk, mint a sebességváltó, biztosan nem az jut eszünkbe, hogy az könnyen meghibásodhat, holott ezek korántsem olyan tartós alkatrészek, mint ahogy gondolnánk. Mivel folyamatos használatban vannak, elkerülhetetlen, hogy egy idő után szükség legyen a szervizükre. Vannak azonban olyan módszerek, amelyek segítségével nagyban meghosszabbíthatjuk az életüket.

A sebességváltó működése

Azonban ehhez először elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a működési elvével. Elsődleges feladata, hogy szabályozza azt az erőt, amelyet a motor ad át az illetékes részeknek. Ebből is látszik, hogy ez milyen kényes szerkezet, és mennyire fontos, hogy megfelelő módon bánjunk vele. Minden autó másképp működik, és más-más odafigyelést igényel, amikor a sebesség váltásáról van szó. Általános szempont, hogy óvatosan kell váltani, időt kell hagyni, hogy az autó és a motor alkalmazkodni tudjon a parancshoz, amelyet adtunk neki. Azonban ez az „óvatos váltás” nem sablonszerű, és minden autó másképp birkózik meg a feladattal. Ezt nem lehet előre megjósolni, fontos, hogy a sofőr tapasztalja ki, mégpedig nagy elővigyázatossággal. Ha ezt megteszi, azzal meghosszabbítja az élettartamát, ugyanis a meghibásodások első sorban annak tudhatók be, hogy a sofőr nem vigyáz eléggé a váltásokkor, és túlerőlteti. Megtévesztő lehet, hogy az autó minden probléma nélkül átvált, aztán egyszer csak nem működik úgy, ahogy kéne, viszont néha a látszat csal. Amiért nem látszik egyből, hogy probléma lenne, attól még ott lehet!

A sebességváltó karbantartása

A másik dolog, amit megtehetünk a sebességváltó hosszú élettartamának fenntartása érdekében, az a megfelelő kenőolaj használat. Mint az autók nagyon sok alkatrészénél, itt is kiemelten fontos az olajhasználat, hogy aztán a részek „olajozottan működhessenek”. A sebességváltó esetében ennek az a feladata, hogy megakadályozza a fogaskerekek összesúrlódását és kopását. Bár gyárilag minden autót felszerelnek ezzel is, mégis előfordul az, hogy szükség lesz utólagos beolajozásra is. Sőt, aki nagyon előrelátó akar lenni, tanácsos, ha beolajaztatja rendszeresen ezt a részt, még akkor is, ha nem tapasztal különösebb meghibásodásra utaló jeleket. A biztonságos és zavartalan autózás érdekében elengedhetetlen, hogy figyeljünk ezekre a jelentéktelennek tűnő dolgokra is. Tanácsos, ha a kötelező műszaki vizsga alkalmával megnézetjük azokat a részeket is, amelyeket nem írnak elő.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata