Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan hosszabbítható meg a fékek élettartama?

Szerelő fékszerviz közben

A legtöbb ember arra kíváncsi, amikor egy autó szóba kerül, hogy mennyi a végsebessége, hogyan gyorsul, vagy éppen mennyit „eszik” száz kilométeren. Ilyenkor általában nem esik szó a kocsi egyik legfontosabb felszereltségéről, a fékekről. Pedig meghatározó kérdés, hogy milyen fék van az autónkban, mivel a célhoz nem csak gyorsan odaérni, de épségben megérkezni is fontos.

A kulcs az odafigyelés

Sajnos kevesebb figyelmet szentelünk a fékek állapotának, mint kellene, pedig nem szabad megvárnunk azt az állapotot, amikor már a fékrendszerünk is olajcseréért, illetve fék csere után imádkozik. Szerencsénkre egy kis odafigyeléssel megnyújthatjuk a fékek élettartamát. Ha ezt megtesszük, egyszerre kíméljük pénztárcánkat, és óvjuk környezetünket. Fékrendszerünk megóvásában segít minket, ha például a lábunkat nem tapasztjuk az utolsó percig a gázpedálra, vagy ha az autónkat hagyjuk kigurulni az erőteljes fékezés helyett, hiszen ilyenkor kevésbé kopik a rendszer. Másik fékkímélő megoldás a szakaszos fékezés, mivel ilyenkor a rendszernek van ideje hűlni, így kisebb lesz az amortizáció. Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb tömeg megállításáról van szó, a fékrendszer annál nagyobb tehernek van kitéve. Az autók mozgási energiája két tényezőből áll össze: a tömegből és a sebességből, utóbbi négyzetesen jelentkezik. Tehát ha alaposan megpakoljuk autónkat, az pluszterhelést jelent a fékeknek. Ide tartozik még az utánfutók húzása, valamint a sebesség extrém növelése szintén nagyobb terhet ró a rendszerre, ezzel extrém gyors kopást előidézve.

Extrém terhelés

A fékek működése hőt állít elő, ami azonban a rendszer legnagyobb ellensége. Nyáron ráadásul a fékek általában extrém terhelésnek vannak kitéve. Persze nem azért, amire először gondolnánk. Itt most nem a külső megemelkedett hőmérsékleten van a hangsúly, hanem azon hogy az emberek ilyenkor kerekednek fel a nyári vakációra. Jól megpakoljuk a csomagteret, talán még el is érjük a kocsi maximális terhelhetőségét, betesszük az egész családot a hátsó ülésre, és nekivágunk az országútnak. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy sokan még lakókocsit is húznak maguk után. Hegyekre hajtunk fel, majd mászunk le róluk, és az ereszkedés nagyon is igénybe veszi az autó felszerelését. Ilyenkor ajánlott a motorféket erőteljesen igénybe venni, hogy a fékre minél kisebb terhelés jusson. Ám nem csak ezzel égethetjük meg a fékeket: ajánlott kerülni a magas sebességről kezdett fékezést is az autópályán, mivel a nagy hőterhelés hatására a tárcsa tükrösödhet, ami a megfelelő súrlódó felület elkopásához vezet.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata