Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az eltömődött üzemanyagszűrő jelei

Delphi olajszűrő az autóba szerelve

Az üzemanyagszűrő felelős azért, hogy a járművünk legfontosabb alkatrészei ne hibásodjanak meg apró, sunyi szennyeződésektől. Azonban ez a védelem nem tart örökké. Néha a kitartó, szívós szűrő is feladja a harcot.

Az üzemanyagszűrő egy pajzs

A pajzs működési mechanizmusa erősen leegyszerűsítve körülbelül így hangzik: az üzemanyagszűrő feladata a legdrágább alkatrészek teljes körű védelme. Funkciója szerint kiszűri az üzemanyaggal érkező apró, szabad szemmel láthatatlan részecskéket, amelyek akár a befecskendezőrendszert is magas fokon károsíthatják.

A szűrőket a gyártók magas fokú precizitással gyártják. Erre szükség van, hiszen a cél az lenne, hogy a legapróbb részecskét is kiszűrje a rendszerből. Az alkatrész betétjei leggyakrabban papírból készülnek, mivel a papír az az anyag, amely legyártható a kívánt póruselosztással és pórusmérettel. Az üzemanyagszűrő felületének nagyságát hajtogatással érik el annak érdekében, hogy az hosszabb ideig használható legyen.

Ha a szűrőnek rossz, az autónknak is rossz

Egy sérült, koszos vagy az eltömődés miatt szinte nem is üzemelő szűrő jelentős károkat okozhat a gépjárműben, ezért fontos időnként üzemanyagszűrő cserére vinni az autót. Első körben a kocsink teljesítménye érezhetően csökken, viszont a fogyasztása egyre csak növekszik. A motor próbál ugyan teljesíteni, de sikertelenül, aminek az eredménye a teljes leállás. Emellett a le nem szűrt részecskék bejutva a motorba jelentős kopást, valamint tömítetlenséget okozhatnak.

A hibás szűrő problémáját egy jól képzett szakember is nehezen képes rögtön beazonosítani, viszont vannak olyan jelek, amelyek erre utalhatnak. Ilyen például:

  • a kocsi nehézkes, esetleg bűzös hidegindítása,
  • a túl fehér, vagy túl fekete füst,
  • a kipufogó durrogó vagy kopogó hangja,
  • a már említett fokozott fogyasztás,
  • a motorteljesítmény csökkenése, vagy a motor leállása,
  • az üzemanyag-ellátás diszfunkciója, esetleg megszakadása,
  • az üzemanyag-szivattyú rövidzárlata.

Amint azt láthatjuk, valóban olyan tünetek ezek, amelyek más meghibásodásra is utalhatnak. Bár ez kicsit szomorúan hangozhat, van ennek egy jó oldala is: az említett „jelek” miatt nem kell rögtön keferágáson gondolkodni, elég elkezdeni a szűrő kicserélésével. Sok esetben tényleg csak a szűrő a probléma.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata