Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az eltömődött üzemanyagszűrő jelei

Delphi olajszűrő az autóba szerelve

Az üzemanyagszűrő felelős azért, hogy a járművünk legfontosabb alkatrészei ne hibásodjanak meg apró, sunyi szennyeződésektől. Azonban ez a védelem nem tart örökké. Néha a kitartó, szívós szűrő is feladja a harcot.

Az üzemanyagszűrő egy pajzs

A pajzs működési mechanizmusa erősen leegyszerűsítve körülbelül így hangzik: az üzemanyagszűrő feladata a legdrágább alkatrészek teljes körű védelme. Funkciója szerint kiszűri az üzemanyaggal érkező apró, szabad szemmel láthatatlan részecskéket, amelyek akár a befecskendezőrendszert is magas fokon károsíthatják.

A szűrőket a gyártók magas fokú precizitással gyártják. Erre szükség van, hiszen a cél az lenne, hogy a legapróbb részecskét is kiszűrje a rendszerből. Az alkatrész betétjei leggyakrabban papírból készülnek, mivel a papír az az anyag, amely legyártható a kívánt póruselosztással és pórusmérettel. Az üzemanyagszűrő felületének nagyságát hajtogatással érik el annak érdekében, hogy az hosszabb ideig használható legyen.

Ha a szűrőnek rossz, az autónknak is rossz

Egy sérült, koszos vagy az eltömődés miatt szinte nem is üzemelő szűrő jelentős károkat okozhat a gépjárműben, ezért fontos időnként üzemanyagszűrő cserére vinni az autót. Első körben a kocsink teljesítménye érezhetően csökken, viszont a fogyasztása egyre csak növekszik. A motor próbál ugyan teljesíteni, de sikertelenül, aminek az eredménye a teljes leállás. Emellett a le nem szűrt részecskék bejutva a motorba jelentős kopást, valamint tömítetlenséget okozhatnak.

A hibás szűrő problémáját egy jól képzett szakember is nehezen képes rögtön beazonosítani, viszont vannak olyan jelek, amelyek erre utalhatnak. Ilyen például:

  • a kocsi nehézkes, esetleg bűzös hidegindítása,
  • a túl fehér, vagy túl fekete füst,
  • a kipufogó durrogó vagy kopogó hangja,
  • a már említett fokozott fogyasztás,
  • a motorteljesítmény csökkenése, vagy a motor leállása,
  • az üzemanyag-ellátás diszfunkciója, esetleg megszakadása,
  • az üzemanyag-szivattyú rövidzárlata.

Amint azt láthatjuk, valóban olyan tünetek ezek, amelyek más meghibásodásra is utalhatnak. Bár ez kicsit szomorúan hangozhat, van ennek egy jó oldala is: az említett „jelek” miatt nem kell rögtön keferágáson gondolkodni, elég elkezdeni a szűrő kicserélésével. Sok esetben tényleg csak a szűrő a probléma.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
</