Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Miért nem működik az autóm ablaktörlője?

Ablaktörlő az esős szélvédőn

Az ablaktörlő – akármennyire is elhanyagolhatónak hangzik – elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Főleg hóban, illetve esőben fontos, de akármikor szükségünk lehet a szélvédő gyors tisztítására. Vegyük sorra, hogy az ablaktörlő hogyan működik, mik okozzák a meghibásodását, és hogyan előzhetjük meg azt.

Az ablaktörlő működése

Az ablaktörlő ellenőrzését gyakorta javasoljuk, hiszen elég egy keményebb tél ahhoz, hogy elhasználódjanak a lapáton lévő gumik. A biztonságos vezetéshez és egy sikeres műszaki vizsgához is elengedhetetlen. Először vizsgáljuk meg az ablaktörlő részeit. Jóllehet mi csak a lapátot és a karokat látjuk, a működéshez azonban szükség van egy villanymotorra és egy hajtóműre is. Valamint a megfelelő tisztításhoz ablakmosó folyadék is kell, aminek tartozéka egy tartály és egy szivattyú. Az ablakmosó működése, mivel sok kis alkatrészből áll, komplikált folyamat, így a meghibásodásnak is különböző okai lehetnek. Ha úgy vesszük észre, hogy a törlők nem látják el megfelelően a feladatukat, érdemes egy kis figyelmet fordítani rájuk, és ablaktörlő hibajavítást végezni. Vegyük sorra a leggyakoribb meghibásodási okokat.

Miért nem működik az ablaktörlő?

A leggyakoribb hiba a lapátokon lévő gumik elkopása. Mivel működés során ezek a gumik súrlódásnak, illetve kedvezőtlen időjárási hatásoknak vannak kiteve, hamar elkopnak. Ilyenkor gyakran nedves „csókokat” hagynak a lapátok maguk után, amik zavaróak lehetnek a szélvédőn való kilátásban. Ha ezt tapasztaljuk, érdemes a gumikat mihamarabb kicserélni. Ha az ablakmosó nem indul el, az elektromos hibára utalhat, ezzel mindenképpen keressünk fel egy szakembert.

Ha az ablakmosó folyadék nem spriccel, vagy nem oda, és nem annyit, amennyit kellene, annak több oka is lehet. Télen, ha nem fagyásálló folyadékot használunk, az könnyen befagyhat a tartályba. Tehát a fagypont körüli hőmérsékletnél mindenképpen ajánljuk a fagyásálló folyadék beszerzését és használatát. A másik ok a korrózió, amit szabad szemmel is könnyen észre lehet venni. Ez az ablaktörlő szerkezet fém részeinek rozsdásodását jelenti. A csöveken kis lyukak is kialakulhatnak, amelyek az ablakmosó folyadék szivárgásához vezetnek. Ezen kívül a fúvókákat is érdemes rendszeresen megnézni, hogy nem tömődtek-e el kosztól vagy vízkőtől. Leggyakrabban ezek a gondok rozsda- és vízkőoldóval, valamint lítiumos zsírral könnyen kezelhetők. Amennyiben nem, az alkatrész cseréje szükséges. Sajnos sokan nem fordítanak elegendő figyelmet az ablaktörlők működésére, de észben kell tartanunk, hogy a rossz látási viszonyok balesethez is vezethetnek.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson