Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért nem működik az autóm ablaktörlője?

Ablaktörlő az esős szélvédőn

Az ablaktörlő – akármennyire is elhanyagolhatónak hangzik – elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Főleg hóban, illetve esőben fontos, de akármikor szükségünk lehet a szélvédő gyors tisztítására. Vegyük sorra, hogy az ablaktörlő hogyan működik, mik okozzák a meghibásodását, és hogyan előzhetjük meg azt.

Az ablaktörlő működése

Az ablaktörlő ellenőrzését gyakorta javasoljuk, hiszen elég egy keményebb tél ahhoz, hogy elhasználódjanak a lapáton lévő gumik. A biztonságos vezetéshez és egy sikeres műszaki vizsgához is elengedhetetlen. Először vizsgáljuk meg az ablaktörlő részeit. Jóllehet mi csak a lapátot és a karokat látjuk, a működéshez azonban szükség van egy villanymotorra és egy hajtóműre is. Valamint a megfelelő tisztításhoz ablakmosó folyadék is kell, aminek tartozéka egy tartály és egy szivattyú. Az ablakmosó működése, mivel sok kis alkatrészből áll, komplikált folyamat, így a meghibásodásnak is különböző okai lehetnek. Ha úgy vesszük észre, hogy a törlők nem látják el megfelelően a feladatukat, érdemes egy kis figyelmet fordítani rájuk, és ablaktörlő hibajavítást végezni. Vegyük sorra a leggyakoribb meghibásodási okokat.

Miért nem működik az ablaktörlő?

A leggyakoribb hiba a lapátokon lévő gumik elkopása. Mivel működés során ezek a gumik súrlódásnak, illetve kedvezőtlen időjárási hatásoknak vannak kiteve, hamar elkopnak. Ilyenkor gyakran nedves „csókokat” hagynak a lapátok maguk után, amik zavaróak lehetnek a szélvédőn való kilátásban. Ha ezt tapasztaljuk, érdemes a gumikat mihamarabb kicserélni. Ha az ablakmosó nem indul el, az elektromos hibára utalhat, ezzel mindenképpen keressünk fel egy szakembert.

Ha az ablakmosó folyadék nem spriccel, vagy nem oda, és nem annyit, amennyit kellene, annak több oka is lehet. Télen, ha nem fagyásálló folyadékot használunk, az könnyen befagyhat a tartályba. Tehát a fagypont körüli hőmérsékletnél mindenképpen ajánljuk a fagyásálló folyadék beszerzését és használatát. A másik ok a korrózió, amit szabad szemmel is könnyen észre lehet venni. Ez az ablaktörlő szerkezet fém részeinek rozsdásodását jelenti. A csöveken kis lyukak is kialakulhatnak, amelyek az ablakmosó folyadék szivárgásához vezetnek. Ezen kívül a fúvókákat is érdemes rendszeresen megnézni, hogy nem tömődtek-e el kosztól vagy vízkőtől. Leggyakrabban ezek a gondok rozsda- és vízkőoldóval, valamint lítiumos zsírral könnyen kezelhetők. Amennyiben nem, az alkatrész cseréje szükséges. Sajnos sokan nem fordítanak elegendő figyelmet az ablaktörlők működésére, de észben kell tartanunk, hogy a rossz látási viszonyok balesethez is vezethetnek.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata