Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan előzd meg a napfény által okozott károkat az autófestésen?

Az autó karosszériája folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak. Télen a jég, a hó, a pára, míg nyáron legfőképpen a napsugárzás által okozott hatásoknak kell ellenállnia. Mit tehetünk azért, hogy a kocsi fényezését ne tegye tönkre az UV-sugárzás?

Ne álljunk a napra!

Ha meg szeretnénk óvni az autónkat a napsugarak káros hatásaitól, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha olyan helyen parkoljuk le a kocsit, ahol nem éri a nap. A legkézenfekvőbb megoldás persze a fedett garázs, ahová nem szűrődik be a napfény. Ha nincs rá lehetőségünk, akkor egy parkolóházban is hagyhatjuk a járművet, s bár ennek lehetnek költségei, még mindig jobban járunk, mintha a karosszéria fényezését kellene újjá varázsolni. Ha ilyen sincs a közelünkben, akkor nincs más választásunk, hogy elrejtsük az autónkat az UV-sugárzás káros hatásai elől, mint vásárolni egy autóponyvát. Persze nem mindegy, hogy milyen típus mellett döntünk. Egy egyszerűbb, de olcsó nejlon ponyva sokszor több kárt tud okozni, mint amennyi hasznot hoz, hiszen könnyedén bejut alá a pára, ami pedig nagyban felgyorsíthatja a fém alkatrészek korrodálódását. Ráadásul az UV-sugárzás ellen sem nyújt feltétlenül védelmet. Ha nem sajnálunk rá néhány tízezer forintot, akkor már válogathatunk az olyan ponyvák közül, amelyeket stabilan lehet a kocsihoz rögzíteni, így a napsugárzás mellett a por és a szél ellen is védelmet nyújthatnak. A prémium kategóriás autóponyvák a tetejükbe varrt habanyag segítségével pedig a nyáron gyakorta előforduló jégeső ellen is hasznos eszköz lehet, de egy leszakadt kisebb faág sem tud kárt tenni a kocsiban. Ha már ponyva alá vagyunk kénytelenek rejteni a kocsit, fedett parkolóhely hiányában, akkor érdemes az elérhető legjobb megoldást választanunk.

Gyakori autómosás

Ha nincs lehetőségünk semmilyen formában fedél alá parkolni az autónkat, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy gyakran tisztítjuk a járművet. Érdemes akár hetente eltüntetni a szennyeződéseket a karosszériáról, hiszen az UV-sugárzás segítségével ezek könnyedén beleéghetnek a fényezésbe. Irány tehát az autómosó, hogy eltüntessük a port, a madárürüléket az autóról, majd ne felejtsük el a wax réteget is felvinni a karosszériára. A viasztartalmú autóápoló ugyanis amellett, hogy lepergeti a vizet az autóról, a napfényt is visszaveri, így akadályozva meg, hogy a sugárzás behatoljon a festés belső szerkezetébe. Az UV-sugárzás ugyanis kedvezőtlen hatással van a fényezésre, arra káros vegyi folyamatokat indíthat el. Ezek mattá tehetik az addig csillogó felületeket, és szinte beleégetik a karosszérián maradó szennyeződéseket, és visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak. Ráadásul a napfény hatására a lakkréteg kitágul, éjszaka a hűvösebb időben összehúzódik, és rövid időn belül mikroméretű repedések jelenhetnek meg a festésen. Végül nem marad más lehetőségünk a kocsi csillogóvá tételére, mint az új autófényezés kifizetése. Az autómosás során persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindig töröljük szárazra a kocsit. Ellenkező esetben rosszabbul is járhatunk, mintha nem csináltunk volna semmit. Ugyanis, hiába tettünk valamit az UV-sugárzás ellen a karosszéria védelmében azzal, hogy eltüntettük a szennyeződéseket és felvittük a fényezést védő wax réteget a kocsira, ha nem töröljük szárazra a kocsit, akkor az apró repedéseken bejuthat a víz és a pára a fém alkatrészekhez, és korrodálhatják az elemeket. Jó dolog az autómosás, de csak akkor, ha gondosan végezzük el.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata