Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan előzd meg a napfény által okozott károkat az autófestésen?

Az autó karosszériája folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak. Télen a jég, a hó, a pára, míg nyáron legfőképpen a napsugárzás által okozott hatásoknak kell ellenállnia. Mit tehetünk azért, hogy a kocsi fényezését ne tegye tönkre az UV-sugárzás?

Ne álljunk a napra!

Ha meg szeretnénk óvni az autónkat a napsugarak káros hatásaitól, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha olyan helyen parkoljuk le a kocsit, ahol nem éri a nap. A legkézenfekvőbb megoldás persze a fedett garázs, ahová nem szűrődik be a napfény. Ha nincs rá lehetőségünk, akkor egy parkolóházban is hagyhatjuk a járművet, s bár ennek lehetnek költségei, még mindig jobban járunk, mintha a karosszéria fényezését kellene újjá varázsolni. Ha ilyen sincs a közelünkben, akkor nincs más választásunk, hogy elrejtsük az autónkat az UV-sugárzás káros hatásai elől, mint vásárolni egy autóponyvát. Persze nem mindegy, hogy milyen típus mellett döntünk. Egy egyszerűbb, de olcsó nejlon ponyva sokszor több kárt tud okozni, mint amennyi hasznot hoz, hiszen könnyedén bejut alá a pára, ami pedig nagyban felgyorsíthatja a fém alkatrészek korrodálódását. Ráadásul az UV-sugárzás ellen sem nyújt feltétlenül védelmet. Ha nem sajnálunk rá néhány tízezer forintot, akkor már válogathatunk az olyan ponyvák közül, amelyeket stabilan lehet a kocsihoz rögzíteni, így a napsugárzás mellett a por és a szél ellen is védelmet nyújthatnak. A prémium kategóriás autóponyvák a tetejükbe varrt habanyag segítségével pedig a nyáron gyakorta előforduló jégeső ellen is hasznos eszköz lehet, de egy leszakadt kisebb faág sem tud kárt tenni a kocsiban. Ha már ponyva alá vagyunk kénytelenek rejteni a kocsit, fedett parkolóhely hiányában, akkor érdemes az elérhető legjobb megoldást választanunk.

Gyakori autómosás

Ha nincs lehetőségünk semmilyen formában fedél alá parkolni az autónkat, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy gyakran tisztítjuk a járművet. Érdemes akár hetente eltüntetni a szennyeződéseket a karosszériáról, hiszen az UV-sugárzás segítségével ezek könnyedén beleéghetnek a fényezésbe. Irány tehát az autómosó, hogy eltüntessük a port, a madárürüléket az autóról, majd ne felejtsük el a wax réteget is felvinni a karosszériára. A viasztartalmú autóápoló ugyanis amellett, hogy lepergeti a vizet az autóról, a napfényt is visszaveri, így akadályozva meg, hogy a sugárzás behatoljon a festés belső szerkezetébe. Az UV-sugárzás ugyanis kedvezőtlen hatással van a fényezésre, arra káros vegyi folyamatokat indíthat el. Ezek mattá tehetik az addig csillogó felületeket, és szinte beleégetik a karosszérián maradó szennyeződéseket, és visszafordíthatatlan károsodásokat okoznak. Ráadásul a napfény hatására a lakkréteg kitágul, éjszaka a hűvösebb időben összehúzódik, és rövid időn belül mikroméretű repedések jelenhetnek meg a festésen. Végül nem marad más lehetőségünk a kocsi csillogóvá tételére, mint az új autófényezés kifizetése. Az autómosás során persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindig töröljük szárazra a kocsit. Ellenkező esetben rosszabbul is járhatunk, mintha nem csináltunk volna semmit. Ugyanis, hiába tettünk valamit az UV-sugárzás ellen a karosszéria védelmében azzal, hogy eltüntettük a szennyeződéseket és felvittük a fényezést védő wax réteget a kocsira, ha nem töröljük szárazra a kocsit, akkor az apró repedéseken bejuthat a víz és a pára a fém alkatrészekhez, és korrodálhatják az elemeket. Jó dolog az autómosás, de csak akkor, ha gondosan végezzük el.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!