Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogyan cseréljünk motorolajat?

Az olajcsere elvégzésének megtanulása egy rendkívül hasznos és kifizetődő dolog. Amellett, hogy az olajcsere több ezer mérfölddel megtoldja az autó élettartamát, egy komoly összeg kifizetésétől is megóvja magát, hiszen az olajcserék nem kevés pénzbe kerülnek, viszont ha saját maga végzi el az olajcserét, akkor csak egy kis időt kell rászánnia, pénzt nem. Itt van tehát az útmutató ahhoz, hogy hogyan cseréljen saját maga olajat.

A megfelelő olaj vásárlása

Az első és legfontosabb, hogy olaj vásárlásnál kövesse az autógyártó ajánlásait ami az olaj viszkozitását illeti. Nem minden motorolaj egyforma, a különbség pedig a viszkozitásban van, ami az olaj sűrűségét jelenti. Ha rossz típusú olajat vásárol meg, akkor ez rossz teljesítményhez vezethet és előfordulhat egy potenciális motorhiba is ami komolyabb károkat is okozhat. Ugyanez vonatkozik az olajszűrőre is. Réges-régen minden olajszűrő egyforma volt, de most már a különböző olajcsere intervallumokhoz különböző olajszűrők tartoznak. Egy olyan autóba, ami 3.000 kilométer után ajánlja az olajcserét teljesen más olajszűrő fog kelleni, mint egy olyan autóba, amelynél ez az ajánlás 6.000 kilométer. A gazdaságos és egy valóban jó szűrő között sok különbség van, de érdemes inkább egy magasabb minőségű olajszűrőre költeni, mert a pénzösszeg nem sokban tér el, viszont a különbség mégis érezhető.

Motorolaj csere lépésről lépésre

Az első lépésben helyezzen el egy műanyag fóliát a talajra és hajtson rá az autóval. Ez ugyanaz az elv, mint amikor újságot rakunk le a padlóra szobafestés előtt, hiszen a műanyag fólia megakadályozza majd azt hogy olaj kerüljön a padlóra. Majd emelje fel az autóját és állítsa be az emelőket még mielőtt újra leengedné az autót. Helyezze szerszámait egy tálcára vagy egy dobozba, hogy így ezeket könnyen elérhesse. Szüksége lesz egy csavarkulcsra a leeresztődugóhoz, egy szűrőkulcsra, egy leeresztő edényre, illetve egy új szűrőre. Mielőtt elkezdené nyissa ki az új palack olajat és kenje meg a tiszta olajjal az új szűrő tömítését. Távolítsa el a leeresztő dugót annak érdekében, hogy kifolyjon a régi olaj, majd távolítsa el az olajszűrőt is, hogy telepíthesse az újat. Miután a régi olaj lecsöpögött szereljen be egy új tömítést a dugóra majd húzza meg azt a gumibot segítségével. Végül törölje le a maradék cseppeket egy ronggyal és már készen is van. Ez tehát a motorolaj cseréje lépésről lépésre.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata