Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Hogy előzzük meg a karosszéria rozsdásodását?

Rozsdásodó autó

A használt autók egyik legnagyobb ellensége a karosszéria rozsdásodása. A folyamat teljesen természetes, azonban vannak módszerek, amivel felvehetjük a harcot a korrózióval szemben. Cikkünkben bemutatunk néhány praktikát, melyek segítségével megőrizhetjük autónk állapotát.

Néhány gondolat a korrózióról

Mióta léteznek autók, a tulajdonosok azóta folytatnak ádáz, a jelenlegi tudásunk szerint soha véget nem érő harcot a rozsdásodás ellen. Az alvázra a pocsolyák és a sós latyak, míg a kocsi látható részére az UV-sugárzás, a szmog és a csapadék különféle formái jelentik a legnagyobb veszélyt. A rozsdásodás főleg az idősebb, 10 évnél öregebb autóknál jelentkezik, azonban sokszor a fiatalabb kocsikon is megfigyelhető. Ez vagy azért van, mert valami hibát vétett a gyártó, vagy azért, mert töréskár után nem voltak kellően alaposak a javítás során. Bár az utóbbi két évtizedben a modern gyártási technológiáknak köszönhetően javult a kocsik korrózió védelme, a teljes biztonság egyelőre még csak álom. A már említett új technológiák bizonyos szinten nehezítik is a rozsda elleni harcot, hiszen mivel sok helyen már műanyagburkolást alkalmaznak, igen nehéz észrevenni az ilyen elemek alatt zajló korrodálódást. Ezeket egy saját autó esetén, szervizeléskor egyszerű ellenőrizni és akár javítani is. Használt autó vásárlása előtt már problémásabb a történet, hiszen nem meglepő módon, a még éppen aktuális tulaj vélhetően nem örülne neki, ha elkezdenénk szétbontani az eladás előtt álló kocsi kasztniját. Ilyen esetben az lehet a megoldás, ha a vásárlás előtt alaposan tájékozódunk az adott típusra jellemző rozsdásodásról.

A megelőzésről

Nagyszerű és egyben igencsak pénztárcabarát megoldást jelenthet, ha mosás után autówaxot viszünk fel a kocsink karosszériájára. Ez amellett, hogy szép csillogást biztosít, egy plusz réteg védelmet is jelent a fényezésnek. Ez főleg télen jelenthet sokat, hiszen így a sós latyak nem érintkezik közvetlenül a lakkréteggel. Wax helyett már léteznek különböző, kifejezetten fényezésvédelmi céllal kifejlesztett spray-k is, amik szintén nagy hatékonysággal bírnak. Természetesen az alvázvédelem legalább ennyire fontos. Alapos alvázvédelmi kezelés során megemelik az autót, lyukak és rozsdásodás után kutatva átvizsgálnak minden elemet. Ha komoly problémát észlelnek, rendbe hozzák, vagy kicserélik azt, hiszen jelen esetben a gyári állapot visszaállítása a cél. Ezek után az egészet átmossák először egy erősen lúgos vegyszerrel, majd egy rozsdapassziváló anyaggal, és egy egész napig várnak a száradással. A folyamat nem túlzottan időigényes, azonban áldásos hatását sokáig értékelni fogja az autónk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata