Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A legsűrűbben cserélendő autóalkatrészek

ablaktörlő lapát a naplementében

Egy megfelelően karbantartott kocsi akár több évtizeden át is hűséges társként szolgálja éppen aktuális tulajdonosát. Az azonban elképzelhetetlen, hogy mindez alkatrészcsere nélkül valósuljon meg. Rövid írásunkban összegyűjtjük, melyek azok az autóalkatrészek, amik a leggyakrabban igénylik az elkerülhetetlen cserét vagy javítást.

A szűrők és az ablaktörlők biztosan hamar elhasználódnak

Nyilván nem egyszerű feladat meghatározni, hogy egy kocsiban mit kell a legsűrűbben cserélni. Ez függ az autó márkájától, az adott modelltől, évjárattól, a tulajdonos vezetési szokásaitól és természetesen az útviszonyoktól is. Ha egy alkatrész várható cseréjével előre szeretnénk kalkulálni, nagy segítségünkre lehet a gyártók által előzetesen, minden típushoz megadott csereperiódus intervalluma. Ha viszonylag rövid élettartamú alkatrészeket keresünk, nyilván először a különféle szűrők juthatnak az eszünkbe. A legalapvetőbb csere az olajszűrő és természetesen az ezzel együtt járó olajcsere. Az olaj biztosítja a motor megfelelő kenését, míg a szűrő garantálja, hogy ne kerüljön az olajba szennyeződés, így újra váltásuk mindig együtt történik körülbelül 10-15 ezer kilométerenként. Ha már úgyis a szervizben vagyunk, érdemes ilyenkor a légszűröt is kicserélni, amely azért felelős, hogy megakadályozza a levegőben található szennyeződések égéstérbe jutását. Szintén nem árt ekkor a pollenszűrű cseréje, ami leginkább nem az autónak, hanem az utastérben közlekedő személyek egészségmegóvása miatt fontos teendő. Használat függvényében, de általában évente nem árt leváltani az ablaktörlőket, amelyek az UV-sugárzás következtében akkor is erősen amortizálódnak, amikor éppen nincsenek használva.

Drágább alkatrészek

Folyamatosan nagy igénybevételnek vannak kitéve a lengéscsillapítók, amiket szintén használat függvényében, de általában 100 ezer kilométerenként érdemes lecserélni, ezt pedig erősen ajánlott párban elvégezni. Körülbelül hasonló élettartalommal számolhatunk a lengéscsillapítók munkáját segítő spirálrugók esetében is. Viszonylag kényes alkatrésznek számít a turbófeltöltő, ami azért optimális vezetési stílus mellett megélhet akár 200 ezer kilométert is. Ezt érdemes még a teljes meghibásodás előtt kicserélni, hiszen ha nem figyelünk, a motor is súlyos károkat szenvedhet. Állapottól függ, de általában 80 ezer kilométer környéken jól tesszük, ha kicseréljük, vagy optimális esetben felújítjuk a generátort is. Figyeljünk oda az autóra, ezzel ugyanis rengeteg jövőbeli kiadástól óvhatjuk meg magunkat.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata