Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

A fékfolyadék-szivárgás lehetséges helyei

Fékfolyadék tartály az autóban

Nem ritka látvány, hogy egy sofőr kérdőn, esetleg bosszús tekintettel áll parkoló, vagy éppen lerobbant kocsija mellett, és azon töri a fejét, hogy vajon a kocsi melyik alkatrészéből került oda egy nem várt tócsa. A probléma megfejtéséhez először szükséges megállapítani, hogy milyen folyadékkal állunk szemben. Ha ez sikerül, a hiba forrását is könnyebben tudjuk azonosítani.

A jellegzetes színek segíthetnek

Az esetek többségében valószínűleg elfolyt fagyállóval fogunk találkozni. Természetesen ez sem ad okot arra, hogy örüljünk, azonban nincs szó megoldhatatlan feladatról, valószínűleg a hűtőrendszer hibásodott meg. Tekintve, hogy a fagyálló felelős a motor megfelelő hőmérsékleten tartásáért, nem árt, ha nem folyik el az összes, hiszen az a motor túlmelegedését eredményezné. Ha azt látjuk, hogy csak kis mennyiség folyt el, akkor is keressük fel egy autószervizt, hiszen elképzelhető, hogy a fagyálló szivárgása fokozódni fog. A fagyállót egyébként könnyű felismerni, legtöbbször jellegzetes zöld, vörös, kék vagy sárga színe van. Ha maró, záptojásszagú folyadékot veszünk észre, akkor több mint valószínű, hogy az akkumulátorral lesz a probléma, ugyanis kifolyt belőle a sav. Gyakran találkozhatunk olajfoltokkal is. Ilyenkor több lehetőséggel kell számolnunk. Ha szennyezett, sötét olajat látunk a kocsink alatt, akkor az motorolaj lesz. Ha világosabb színű, kevésbé zavaros olajfoltot veszünk észre, vélhetően fékfolyadékra, esetleg hidraulikaolajra gyanakodhatunk. Tekintve, hogy a fékfolyadék arra hivatott, hogy fenntartsa a hidraulikus nyomást a fékrendszerben, vesztesége a teljes fékrendszer meghibásodását is könnyen eredményezheti. Ezt éppen ezért illik a lehető legkomolyabban venni.

A víz is nagy fejtörést okozhat

Amennyiben vízfoltot azonosítunk, nehezebb lehet a problémás rész megtalálása. Legjobban akkor járunk, ha kondenzvízzel találkozunk, ez ugyanis nem jelent problémát, hiszen a kondenzvíz a klíma működésének kísérő jelensége, főleg akkor, ha párás a levegő. Szerencsére, az autók alatti vízfoltok többségét ennek tulajdoníthatjuk. Itt a víz mindig tiszta, ha zavaros vizet látunk, akkor másra gyanakodhatunk. Az egyik lehetőség, hogy megsérült az ablakmosó folyadéktartálya, és innen ered a szivárgás. Nem vészes probléma, az autónk továbbra is üzemképes marad, azonban nem árt, ha van mivel letisztítanunk a szélvédőt, így gondoskodjunk a hiba orvoslásáról. A másik opció, hogy a hűtőrendszer hibásodott meg, ami már jóval problémásabb, így ez esetben haladéktalanul keressük fel autószervizünket.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.