Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Használj-e autóponyvát?

Az autó tárolása nem egyszerű feladat, ugyanis ha nem megfelelő körülményeket biztosítunk neki, akkor gyorsan romolhat az állapota használat nélkül is. Nem mindenki rendelkezik fűtött garázzsal, így maradnak az alternatív megoldások: a mélygarázs vagy az autóponyva.

A semminél jobb

Sokan kénytelenek a szabad ég alatt tárolni az autójukat, hiszen nem rendelkeznek garázzsal. Az utcán vagy az udvaron hagyott kocsi viszont ki van téve az időjárás viszontagságainak, az eső, a pára vagy adott esetben a jég is hatással lehet az állapotára. Kicsit jobb lehet a helyzet, ha a saját udvarunkon tudunk parkolni, hiszen ott be tudunk állni egy kialakított tető alá, így legalább nem esik rá közvetlenül a jég, és védve van az esetleges leszakadó ágaktól is. Arra viszont figyeljünk oda, hogy ne közvetlenül a földre, vagy a fűbe álljunk vele. A talajnak ugyanis van egy állandó kipárolgása, ami könnyedén lecsapódhat a kocsi alvázán lévő fémes alkatrészeken, és rövid időn belül korrodálódhatnak az elemek, így a legjobb, ha betonon parkolunk vele a fedél alatt, ha már száraz, fűthető garázsunk nincs. Az utcán hagyott autók esetében is kerüljük a füves részeket, a legjobb, ha az út szélén vagy a kialakított parkolókban hagyjuk a járművet. Ott azonban nem tudunk tető alá húzódni vele, ezért félő, hogy egy jégeső vagy a letöredező ágak kárt tesznek benne. Sőt, akár az UV-sugárzás is káros lehet a fényezésre, nem is beszélve a madárpiszokról, ami ha hosszabb ideig marad az autón, akkor szintén lemarhatja a festéket. Éppen ezért megoldást jelenthet az autóponyva. Nem mindegy azonban, hogy milyet teszünk a kocsinkra, ugyanis az olcsóbb kategóriájú termékek sokszor inkább kártékonyak, mint hasznosak. Milyet válasszunk?

Az autóponyvák típusai

Ha eldöntöttük, hogy a ponyva lesz a megoldás az autónk gondjaira, akkor válogathatunk a típusok között. Nyilván szeretnénk az autónknak a legjobbat, viszont nem elhanyagolható szempont a megfelelő darab kiválasztásakor az ár sem. Az egyszerűbb nejlon ponyvákat ugyan már néhány ezer forintért megkaphatjuk, azonban ezeket bármennyire is precízen helyezzük rá a kocsinkra, nem tudjuk megakadályozni, hogy a pára ne jusson be alá. Emiatt viszont egy melegebb napon a ponyva üvegházként működik, a forró párás levegő pedig kedvez a baktériumoknak, ráadásul a korrózió ellen sem védjük a járművet. Ráadásul pedig, bármennyire is sikerült letakarítanunk az autót a ponyvázás előtt, az apró porszemcsék is bejuthatnak a ponyva alá, ami azért problémás, mert a szél segítségével ezek kisebb-nagyobb karcolásokat ejthetnek a fényezésen. Érdemes tehát olyan autóponyvát beszerezni, amely szövet anyagból készül, ezáltal szellőzik, emiatt pedig a pára nem szorul be alá. Persze tökéletes védelmet ez sem nyújt, a por és a szél itt is tehet kárt, ha hosszú ideig tároljuk benne a kocsit. Ha kicsit drágább kategóriát választunk, akkor a minősége is várhatóan jobb lehet, ugyanis a ponyvagyártók vállalják, hogy a portékájuk védelmet nyújt az eső, a pára és az UV-sugárzás ellen is, ráadásul ezeket már stabilabban lehet a kocsihoz rögzíteni, így pedig a szél ellen is védelmet nyújthatnak. A prémium kategóriás ponyvák pedig egyenesen a jégeső és a leszakadó kisebb ágak ellen is óvják az autót, a tetejébe varrt vastag habanyag segítségével. Ezeken kívül persze választhatunk speciális autóponyvát is, amellyel akár a hónapokig nem használt oldtimer autókat is biztonságban tudhatjuk, ezeknek az ára azonban elég borsos, ilyenkor már érdemes egy garázs bérlésén is elgondolkodnunk.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!