Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Megéri sportkipufogóra váltani?

Az autógyárak minden járművüket úgy alakítják ki, hogy a beépített alkatrészekkel tudjanak a típushoz képest a legjobb működést biztosítani a kocsinak. Ha valamelyik elemet kicseréljük, akkor félő, hogy az optimális működés kárára mehet a művelet. Persze tuningolni mindig lehet, de vajon megéri beépíteni például egy sportkipufogót az autóba?

A kipufogó

Egy autóban a kipufogórendszer fő feladata, hogy az üzemanyag elégetése során keletkezett gázokat kivezesse. Persze manapság már nem lehet minden apró részecskét a levegőbe engedni. Az egyre szigorodó károsanyag kibocsátási normák miatt az alkatrész felépítése jelentősen átalakult az évek alatt. Ahhoz, hogy az Európai Unió által megszabott feltételeknek meg tudjanak az autógyártók felelni, olyan elemeket építettek a kipufogórendszerbe, amely megszűri a káros részecskéket, így sokkal kevesebb, a környezetre ártalmas anyag kerül a légtérbe, mint korábban. Mivel önmagában a kipufogó csőrendszere nem lenne erre alkalmas, ezért kerül a modern autókba katalizátor és részecskeszűrő. A kipufogórendszer másik fontos feladata a zajcsökkentés. A motorból kiáramló gázok nem közvetlenül kerülnek a csöveken keresztül a levegőbe, hanem egy a rendszerbe épített úgynevezett hangtompító dobon keresztül jutnak a szabadba, amely csillapítja a fülsiketítő hangokat. Persze látni olyan autókat az utakon, amelyekről már nagy távolságról tudhatjuk, hogy közeledik. Ez legtöbbször a rozsdásodás eredményeképpen kilyukadt kipufogó miatt következik be, de természetesen olyan is van, amelyik szándékosan megnövelt hanghatással közlekedik. Hogy miért? Mert szerintük a tuningolt kocsi gyorsabb is. Igazuk van? Megéri sportkipufogót szerelni a járműre?

A sportkipufogó

A kipufogórendszer minden autón egyedi, így tudják a gyártók az optimális teljesítményt biztosítani a járműnek. Emiatt, ha meghibásodik az alkatrész, kilyukad vagy sérül, akkor a gyárival megegyező kipufogó elemeivel helyettesíthető. Ha változtatni szeretnénk, akkor elképzelhető, hogy több más elemet is az új alkatrészhez kell igazítani, hogy megmaradhasson az egyensúly. Nem biztos, hogy ez a költséges művelet megéri. Ha a sportkipufogó mellett döntenénk, akkor sem érdemes a weben megrendelnünk egy univerzális sportos darabot, hiszen könnyen elképzelhető, hogy nem fogjuk tudni beépíteni az autónkba. Keressünk a kocsink típusának megfelelőt, ha már mindenképpen szeretnénk változtatni. De miért is tennénk? Miért áldoznánk több tízezer forintot, hogy lecseréljünk valamit, ami tökéletesen működik? Ha pedig mégis ilyet szeretnénk, akkor miért nem ruházunk be egy olyan autóra, amelyikbe ilyet építettek? A csere mellett érvelők két szempontot emlegetnek. Egyrészt a hanghatás fokozása, amely elsősorban a fiatalok körében hangsúlyos, a feltűnő, különleges jármű szerintük egyediséget sugall. Másrészt pedig a sportkipufogók esetében nagyobb sebességgel tud kiáramlani a gáz, így pedig várható a motortól némi teljesítménynövekedés. Ez az érték nagyban függ az autó típusától, a motor erősségétől, a pontos számokra nincs tökéletes képlet. Elképzelhető, hogy csak egy-két százalékos, szinte észrevehetetlen változás következik be, ugyanakkor arra is van példa, hogy több, mint tíz százalékkal nő a teljesítmény. Óriási különbséget tehát nem érdemes várnunk a sportkipufogó beszerelésétől, egy átlagos családi autóban várhatóan nem fogja senki alkalmazni, nem is lenne igazán valódi haszna. Aki pedig szereti kicsit feldobni, tuningolni a verdáját, az jó eséllyel úgyis az elsők között fog hozzányúlni a kipufogórendszerhez.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata