Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért jobb a sportfékbetét/sportféktárcsa?

A fékrendszer megfelelő működése elengedhetetlen a biztonságos közlekedés fenntartásához. Ahhoz, hogy vészhelyzet esetén is biztosan meg tudjunk állni, az alkatrészeket időnként ellenőrizni és szükség esetén cserélni kell. Érdemes-e beruháznunk egy jobb feltételeket biztosító sportfékbetétre és sportféktárcsára?

A fékberendezés

Az autó fékrendszere több alkatrészből áll, amelyek együttes működésével tudjuk elérni, hogy a kocsi akkor és ott álljon meg, amikor és ahol akarjuk. A fékberendezés minden eleme fontos munkát végez, bármelyik fals működésével csökkenhet a fékhatás, nőhet a fékút, és balesetveszélyessé válhat a közlekedés. A fékrendszer központjában a főfékhenger áll, a fékcsövek és a fékmunkahengerek szorosan kapcsolódnak hozzá. A munkából nem maradhat ki a fékdob, a fékpofa, és természetesen a féktárcsa és a fékbetét sem. A fékezést a fékpedál segítségével hozhatjuk működésbe, amelynek hatásfokát jelentősen javítja a fékolaj. A fékezés során ezeket az alkatrészeket extrém erőhatás éri, ami miatt elkophatnak, elhasználódhatnak, és bizonyos idő után cserélni is kell őket. A leginkább igénybe vett elemek a féktárcsa és a fékbetét. Utóbbi cseréjére nagyjából ötvenezer kilométerenként kell számítanunk, de az előbbi esetében is maximum nyolcvan-százezer futott kilométerre teszik a csereperiódusát a szakemberek. A javítás során felrakathatunk egy új, az autónk típusának megfelelő, ugyanolyan alkatrészt, de szóba jöhet a sportfékbetétek és sportféktárcsák alkalmazása is. Utóbbiak elsősorban az intenzív, sportos vezetési stílussal közlekedő sofőröknek ajánlott, ugyanakkor több pozitív tulajdonság is szólhat mellette, érdemes megfontolnunk a használatát.

A sportfékbetét és sportféktárcsa előnyei

A megfelelő fékhatás az egyik legfontosabb szempont, ha az autó állapotát vizsgáljuk, ezért nem tudunk melléfogni, ha a sportfékbetét, és a sportféktárcsa mellett tesszük le a voksunkat. Talán egyetlen hátránya, hogy borsosabb árat kérnek érte, mint a normál társaikért, ugyanakkor cserébe nagyobb megbízhatóságot kölcsönöz a járműnek. Elérhetőek persze olcsóbb verziók is a neten, de az innen-onnan beszerzett, nem ellenőrzött gyártótól származó alkatrészek megbízhatósága erősen megkérdőjelezhető. Éppen ezért csak a megfelelő, hivatalos helyekről származó alkatrészekkel érezhetjük magunkat biztonságban. Ha azonban mellette döntünk, akkor egy olyan szettet kapunk, amely sokkal nagyobb hőmérsékleti tartományban is tökéletesen tud működni, vagyis sokkal nehezebben melegszik túl a fékberendezés bármely eleme, vagyis kisebb az esélye, hogy csökken a fékhatás emiatt. Ezeknek az alkatrészeknek nagyobb a széntartalmuk, és jobb a hőelvezetésük, mivel a féktárcsán lévő marások, furatok sokkal könnyebben kivezetik a hőt és a fékport a súrlódó elemek közül. Ráadásul ezzel a módszerrel a vizet is sokkal hatékonyabban tudják a fékfelületekről elvezetni, így nedves időjárási körülmények között is eredményesebben tud működni a fék. A furatok miatt ráadásul nagyobb a súrlódás a tárcsa és a betét között, ezáltal pedig pont a legkritikusabb szakaszban, a fékezés megkezdésekor tud nagyobb hatásfokkal dolgozni a fékberendezés. Ez a tizedmásodpercnyi idő elég lehet ahhoz, hogy elkerüljük a baleseteket. Ha mindez még nem lenne elég, akkor azt sem árt tudni, hogy számos mechanikai előnye mellett a sportfékbetétek és sportféktárcsák még jól is néznek ki, hiszen a mintázatuk már messziről kiszúrható, sportos külsőt kölcsönöz a gépjárművünknek.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata