Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Az állófűtés előnyei

Kevés kellemetlenebb élmény van, mint egy téli, fagyos reggelen dideregve kapargatni a szélvédőt, és imádkozni, hogy eltűnjön a pára róla, hogy el tudjunk indulni a jéghideg autóval. Arról nem is beszélve, hogy a kocsinak sem tesz jót a nagy hidegben az indítás, de hát mennünk kell, nincs mit tenni. Vagy mégis?

Van megoldás

Az autó indítása a fagyos hajnalokon megterhelő nekünk, és a járműnek is. Ráadásul sokszor hosszú percekig kell járatni a motort, mire eltűnik a szélvédőről a pára, és kilátunk rajta, hogy megkezdhessük az utunkat. Arról nem is beszélve, hogy az üresben járatás, és az első néhány megtett kilométer során mennyi üzemanyagot fogyaszt a kocsi, amíg eléri az optimális üzemi hőmérsékleti tartományt a motor és fel tudjuk fűteni az utasteret legalább annyira, hogy mi sem vacogva tekergetjük a kormányt. Azt már talán kár megemlítenünk is, hogy a károsanyag kibocsátás is ilyenkor mutatja a legrosszabb értékeket. Szerencsére manapság már van megoldás, segíthetünk magunkon és az autónkon is. Beépíthető a járműbe ugyanis egy szerkezet, amely segít a fent felsorolt problémák megoldásában. Ez pedig nem más, mint az állófűtés, amely akkor dolgozik, amikor a motort még be sem indították. Szabadon ki és bekapcsolhatjuk programozható órával vagy távirányítóval, sőt, akár a mobilunkkal is, ráadásul akkor sincs baj, ha mégsem ülünk autóba és elfeledkezünk róla, hogy működésbe hoztuk. Az állófűtés ugyanis egy óra után kikapcsol, így nem fenyeget minket az a veszély, hogy lemerítjük vele az autónk akkumulátorát. De hogyan működik, és milyen haszna van az állófűtésnek?

Miért hasznos az állófűtés?

A szerkezet, miután működésbe hoztuk elkezdi felmelegíteni az autó hűtőfolyadékát nagyjából hatvan fokig, amire a gyártók szerint nagyjából tizenöt-húsz percre van szüksége. Ez elegendő arra, hogy az utastérben lévő hőmérséklet ne legyen dermesztő, és a szélvédőn lévő pára elillanjon, mire beülünk a járműbe, ugyanis a készülék bekapcsolásával a szellőzőventillátor is munkába kezd. Ráadásul a motor beindítását is segíti, hogy nem a csikorgó mínuszokban kell útra kelnünk, persze arra azért nem árt odafigyelnünk, hogy a motorolaj ezzel együtt is messze van még az optimális üzemi hőmérséklettől, így nem ajánlatos nagy gázfröccs adásával nekilendülni az autóval. Ahhoz, hogy az állófűtés meg tudja tenni, hogy felmelegítse a hűtőfolyadékot, a kocsi üzemanyagát kezdi el dézsmálni. Azonban a fogyasztása nagyjából alkalmanként három-öt deciliter mindössze, amely jóval kevesebb, mint amennyit a hidegen indított autó az első pár kilométeren felhasználna. A megoldás tehát adott, azonban a kivitelezés nem egyszerű feladat. Természetesen a mai modern autókba már sokszor extraként kérhető az alkatrész, sőt a legnagyobb német márkák már nem is kérdezik meg, hogy akarjuk-e, szériatartozékként építik be a felső kategóriás járműveikbe. Ha azonban szeretnénk, hogy a saját autónkban is legyen állófűtés, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Maga a szerkezet nem nagy, nem is megfizethetetlen, azonban a szerelés során át kell alakítani kis túlzással a fél motorteret, ami jelentősen megnöveli a költségeket. Kábeleket kell bekötni, hozzáférést kell biztosítanunk a készüléknek, hogy fel tudjon venni a működéshez szükséges üzemanyagból, és persze áramforrásra is szüksége lesz. Összességében egy állófűtés beszerelés várhatóan bőven hat számjegyű összeg, de akár a három-négyszázezer forintot is elérheti. Mindenki döntse el maga, hogy ez az egyébként kiváló extra megéri-e neki vagy sem.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata