Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Harmadával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást engedélyez az EU, ha jóváhagyják a limitet

Európai Unió jelvénye

A teljes európai uniós szén-dioxid-kibocsátás 30 százalékáért felel a közúti közlekedés, ezen belül a személyautók a legszennyezőbbek. Az Európai Parlament új limitet fogadott el: harmadával kevesebb szén-dioxid jut majd a levegőbe az új autókból, bár lesznek kivételek.

A környezetvédőknek kevés, Németországnak sok is

Március 27-én fogadta el az Európai Parlament a személyautók és kistehergépjárművek szén-dioxid-kibocsátására vonatkozó új limitet. A plenáris ülésen nagy aránnyal megszavazott tervezet még jóváhagyásra vár, de valószínűleg megkapja azt. A terv szerint új személyautóknál 37,5 százalékkal, míg a könnyű haszongépjárműveknél 31 százalékkal kell leszorítani az átlagos szén-dioxid-kibocsátást 2030-ra a 2021-es szinthez képest. Az Európa Parlament honlapján olvastuk: A közlekedés felelős a teljes uniós szén-dioxid-kibocsátás majdnem 30 százalékáért. Ennek 72 százaléka a közúti közlekedésből származik. A személygépjárművek a leginkább szennyezőek, a közúti közlekedés teljes kibocsátásának 60,7 százalékáért felelősek. Az EU egyik legfontosabb célja, hogy 2050-re a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátás mértékét 60 százalékra csökkentse az 1990-es adatokhoz képest – tudtuk meg a weboldalról. A környezetvédő szervezetek persze ennél magasabb, a nagyobb autógyártó cégeknek otthont adó államok, mint például Németország, alacsonyabb értékekért „kampányoltak”.

Az a lényeg, hogy meglegyen az átlag

Az egyébként nem egyértelmű, mennyire szennyezi egy-egy autó a környezetet. Nem csak a motor rendszeres ellenőrzése fontos a kibocsátás csökkentéshez, de az üzemanyag milyensége is számít, sőt az sem mindegy, hány utast szállít. Ha legalább négyet, akkor csak a vasúti közlekedés jár kevesebb szennyezéssel utasonként. Az európai átlag azonban 1,5 utas autónként: ennél a környezetvédelem szempontjából jobb alternatívát jelent a buszközlekedés is. Az elektromos autó működését tekintve lényegesen környezetbarátabb, mint benzines, dízeles társai – de a gyártására pont a fordítottja igaz. Ha már ennyi szó esik az átlagokról, jelezzük, hogy az említett célszámok az autógyártók kínálatának átlagára vonatkoznak majd. Ez azt jelenti, hogy nem tűnnek el teljesen a magasabb szén-dioxid-kibocsátású autók. Ezeket azonban a gyártónak nagyon alacsony vagy zéró kibocsátású modellekkel kell majd „ellensúlyoznia”, hogy kijöjjön a matek, meglegyen a kötelező átlag. Európában évente 400 ezer haláleset írható a légszennyezés számlájára – éppen ideje volt meghozni ezt az intézkedést. A nehézgépjárművek sem maradnak ki a sorból: ezekre 30 százalékos limit vonatkozik majd.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2023.12.23-2024.01.01. között  ZÁRVA tart. 2024.01.02-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata