Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Miért ragaszkodunk annyira a manuális váltóhoz?

Automata váltó

Számos elfogadható indoka lehet az autósoknak az mellett, hogy miért inkább a manuális váltóval rendelkező gépjárművet választják. Mégis egyre népszerűbbek hazánkban is az automata váltós megoldások. Utóbbi tényleg hazavágja a vezetési élményt? Van különbség fogyasztásban? Ezekre a kérdésekre keressük most a válaszokat.

Az első automataváltók

Az első négykerekűek, amiket motor hajtott, még kizárólag manuális váltóval működtek. Az automata alkatrészeket csak az 1950-es évek elején találták fel az Egyesült Államokban, abban bíztak, hogy a sofőröknek egyszerűbb dolga lesz. Eleinte csak három fokozatot építettek beléjük, de ez bőven elégnek bizonyult az akkoriban használatos motorok működtetéséhez. Gyakran hagyták azonban cserben a sofőrt, így nem tudtak igazán népszerűvé válni. Meg sem közelítették a manuális váltók eladását. Mára azonban annyit fejlődött az automata alkatrész, hogy sok esetben meg is előzi a manuális teljesítményét. Az USA-ban pedig ma már ilyen autóból adnak el többet. Néhány évvel ezelőtt egy amerikai valóságshowban azt a feladatot kapták a szereplők, hogy automata váltós kocsival menjenek végig egy körülbelül 100 méter hosszú pályán. Tízből egyetlen versenyzőnek sikerült, de a kuplungot ő is leégette a produkció végére. A kézi váltókról elterjedt tétel volt, hogy nem koptatják annyira a fékeket, mint az automaták, de ezt ma már nem így gondolják a szakértők. Inkább úgy tűnik, hogy egyformán hatnak rá.

Kevesebb fogyasztás, de drágább beszerzés

A fogyasztásban viszont van érzékelhető különbség, és ez az az automata váltók serpenyőjét húzza lefelé a képzeletbeli mérlegünkön. Minden jel szerint ugyanolyan vezetési stílussal városi körülmények között az ilyen alkatrésszel rendelkező autók esznek kevesebb üzemanyagot. Hiába fogyaszt valamivel kevesebbet, az automata váltónak rövidebb az élettartama a manuálishoz képest. Utóbbival nem kell annyiszor autószervizt látogatni, kevesebb karbantartásra van szüksége. Mivel felépítése az automatának jóval összetettebb, ezért aztán természetes, hogy meghibásodni is könnyebben tud. A legjellemzőbb komoly hiba, hogy károsodik az olajnyomás, ami csökkenéshez vezet, ez akár azzal is járhat, hogy tönkremegy a teljes szerkezet. A kézi váltós autó ráadásul olcsóbb is. A magyar autósok egyöntetű indoka mégsem ez, hanem a vezetési élmény. A legtöbb megkérdezett szerint szükségünk van a váltásra, tudni szeretnék, hogy ők uralják a kocsit, nem pedig egy gép. Az automata váltó nem adja vissza ezt az érzést. Hogy kinek van igaza, azt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata