Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Harangok, amik nem a hangjuk miatt vannak autónkban

Gumiharang

A címben az autóban található gumiharangokra utalunk, amelyek megvédik a féltengelyt a szennyeződésektől és a nedvességtől. Milyen gond lehet a gumiharanggal? Miért érdemes időnként ellenőrizni az állapotát? Hogyan hosszabbítható meg az élettartama? Mutatjuk a válaszokat!

A féltengely gumiharang megvédi a forgó alkatrészeket a szennyeződésektől

A féltengely gumiharang feladata a motor teljesítményének továbbítása a kerekek felé. Megvédi a forgó alkatrészeket a szennyeződésektől. Erre azért van szükség, mert a komoly erőhatásoknak kitett forgó alkatrészek rendkívül közel helyezkednek el az útfelülethez. Amennyiben gond adódik a gumiharanggal, meghibásodhat a féltengely és annak kiegészítő alkatrészei. Mindez a gépjármű leállásához vezethet, sőt akár a biztonságos közlekedést is veszélyeztetheti, hiszen a motorfék is elromolhat. Milyen gond lehet a gumiharanggal? Például elkophat és nem illeszkedik megfelelően. Továbbá ki is szakadhat, melynek következtében szennyeződés kerül a forgó alkatrészekre, amik végül elkopnak. Ezt nem érdemes megvárni, hiszen az említett alkatrészek cseréje sokkal többe kerül, mint a gumiharang időben elvégzett cseréje. Ha időben sor kerül a gumiharangok ellenőrzésére és esetleges cseréjére, nem hibásodik meg a féltengely. Jó tanács a cseréhez, hogy ha tönkremegy egy gumiharang, érdemes a teljes készletet cserélni, hiszen ezek körülbelül azonos idő alatt használódnak el.

Hogyan hosszabbítható meg a gumiharangok élettartama?

A vezetési szokások is nagyban befolyásolják a gumiharangok élettartamát. Nem érdemes magasabb járdára vagy padkára hajtani. Továbbá kerülni kell a kitekert kormány mellett történő gázfröccs-adást is. Továbbá érdemes minden szervizelés alkalmával ellenőriztetni a gumiharangok állapotát. Amennyiben a gumiharangok már nem nyújtanak kellő védelmet az érzékeny csuklók számára, sor kerül a cserére. Ezt a feladatot szakemberrel érdemes elvégeztetni, mivel a cseréhez szükséges a féltengely kiszerelése, melyhez speciális célszerszámra van szükség. Továbbá az új gumiharang-készlet kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy megbízható gyártótól származzon és a minősége kiváló legyen. Fontos körültekintőnek lenni a választás során, hiszen a féltengelycsukló a szennyeződésekkel és a nedvességgel szemben védtelen lenne a féltengely gumiharang nélkül. A féltengely meghibásodása pedig rendkívül magas javítási költségekkel jár, miközben a gumiharang cseréje csupán néhány ezer forintos költséget jelent.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.