Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Harangok, amik nem a hangjuk miatt vannak autónkban

Gumiharang

A címben az autóban található gumiharangokra utalunk, amelyek megvédik a féltengelyt a szennyeződésektől és a nedvességtől. Milyen gond lehet a gumiharanggal? Miért érdemes időnként ellenőrizni az állapotát? Hogyan hosszabbítható meg az élettartama? Mutatjuk a válaszokat!

A féltengely gumiharang megvédi a forgó alkatrészeket a szennyeződésektől

A féltengely gumiharang feladata a motor teljesítményének továbbítása a kerekek felé. Megvédi a forgó alkatrészeket a szennyeződésektől. Erre azért van szükség, mert a komoly erőhatásoknak kitett forgó alkatrészek rendkívül közel helyezkednek el az útfelülethez. Amennyiben gond adódik a gumiharanggal, meghibásodhat a féltengely és annak kiegészítő alkatrészei. Mindez a gépjármű leállásához vezethet, sőt akár a biztonságos közlekedést is veszélyeztetheti, hiszen a motorfék is elromolhat. Milyen gond lehet a gumiharanggal? Például elkophat és nem illeszkedik megfelelően. Továbbá ki is szakadhat, melynek következtében szennyeződés kerül a forgó alkatrészekre, amik végül elkopnak. Ezt nem érdemes megvárni, hiszen az említett alkatrészek cseréje sokkal többe kerül, mint a gumiharang időben elvégzett cseréje. Ha időben sor kerül a gumiharangok ellenőrzésére és esetleges cseréjére, nem hibásodik meg a féltengely. Jó tanács a cseréhez, hogy ha tönkremegy egy gumiharang, érdemes a teljes készletet cserélni, hiszen ezek körülbelül azonos idő alatt használódnak el.

Hogyan hosszabbítható meg a gumiharangok élettartama?

A vezetési szokások is nagyban befolyásolják a gumiharangok élettartamát. Nem érdemes magasabb járdára vagy padkára hajtani. Továbbá kerülni kell a kitekert kormány mellett történő gázfröccs-adást is. Továbbá érdemes minden szervizelés alkalmával ellenőriztetni a gumiharangok állapotát. Amennyiben a gumiharangok már nem nyújtanak kellő védelmet az érzékeny csuklók számára, sor kerül a cserére. Ezt a feladatot szakemberrel érdemes elvégeztetni, mivel a cseréhez szükséges a féltengely kiszerelése, melyhez speciális célszerszámra van szükség. Továbbá az új gumiharang-készlet kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy megbízható gyártótól származzon és a minősége kiváló legyen. Fontos körültekintőnek lenni a választás során, hiszen a féltengelycsukló a szennyeződésekkel és a nedvességgel szemben védtelen lenne a féltengely gumiharang nélkül. A féltengely meghibásodása pedig rendkívül magas javítási költségekkel jár, miközben a gumiharang cseréje csupán néhány ezer forintos költséget jelent.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata