Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Hány kilométert jelent a gyakorlatban az 1.4 tsi motor vezérműlánc csereperiódusa?

Skoda tsi motorja

Kopóalkatrész. Nagyon sokszor hangoztattuk már, hogy minden autó életében eljön a pillanat, amikor a benne lévő, tökéletes működést elősegítő különböző alkatrészek rakoncátlankodni kezdenek. Szennyeződnek, megrepednek, elhasználódnak. Ilyenkor is van döntési lehetőségünk. Vagy cseréljük az alkatrészt, vagy cseréljük az autónkat.

Mikor cseréljek?

Minden alkatrésznek, amikor elkészül, a gyártók megállapítanak egy csereperiódust. Ezt azért határozzák meg, hogy jelezzék az egyes elemek megbízhatóságának idejét. Ezt megadhatják időben, de egyes alkatrészeknél inkább a megtett kilométerek után javasolják a cserét. Ehhez közeledve azt érjük el, hogy egyre rizikósabb az öregedő alkatrész használata, amellyel nagyban lerövidíthetjük az autó élettartamát. Másrészt, ha nem vesszük figyelembe a gyártók által ajánlott csereperiódusokat, akkor egy néhány ezer forintos javítás akár több százezer forintra is nőhet. Ezek közül az egyik legfontosabb ajánlás a vezérműlánc cseréje. Sok fórumon olvasható, hogy az 1.4 tsi motorok megbízhatatlanok. Igen, sok velük a probléma, amelyek leggyakrabban a vezérműlánc meghibásodása miatt alakulnak ki. Természetesen a gyártók itt is megadják, hogy mi a vezérműlánc várható csereperiódusa, azonban, mint látni fogjuk, a valós élettartamuk rengeteg egyéb tényezőtől is függhet.

Harminc- vagy százhúszezer?

A csereperiódusok meghatározásánál a gyártók úgy adják meg az adatokat, hogy azzal kalkulálnak, mindig az ideális körülmények között, a gépjárművet a megfelelő fordulatszámon használva, egyenletes tempóban utazva használjuk. Ez azonban természetesen nincs mindig így, ezért nem is egyenletesen kopnak az alkatrészek, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell megvárnunk, hogy leteljen a gyártó által megadott idő. Nem mindegy az sem, hogy hol használjuk az autót. Egyenletes tempóban, autópályán, vagy naponta, csak városban, folyamatosan váltogatva a sebességet. Az sem mindegy, hogy mennyire vagyunk „hirtelen” vezetők, vagyis hogy alacsonyabb, vagy magasabb fordulatszámon pörgetjük a motort induláskor, gyorsításkor. Az autó jelzi, ha figyelünk rá, hogy valami problémája van, így a vezérműlánc sem egyik pillanatról a másikra adja meg magát. A lánc átugrását, vagy a motor károsodás általában csörgő, csattogó hang vetíti előre a motor indításakor. Ezeken felül a gépjármű elektronikája szintén hibát jelezhet a motor felől, ezt semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül, ha nem szeretnénk mélyen a pénztárcánkba nyúlni. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy hiába írnak elő a gyártók típustól függően 60-100 ezer közötti megtehető kilométert a vezérműlánc cseréjéig, ha az autó jelez, ne legyünk restek akár 25-30 ezer kilométerenként cserélni a láncot.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.