fbpx

Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Mit jelent az, hogy „szimeringes” az autó?

Szelepszár szimeringek beszerelése

Gyakran hallhatjuk a kifejezést: szimeringes lett az autónk. Noha a legtöbben ilyenkor a szívükhöz kapnak, nem kell egyből a legrosszabb forgatókönyvre készülni, a kifejezés csupán annyit jelent, hogy ideje a szelepszártömítések cseréjének.

Mi az a szimering?

Mielőtt bemutatnánk a tipikus „szimeringes” autó tüneteit és az ebből következő javítás részleteit, nem árt, ha megismerkedünk ennek a sokat hallott kifejezésnek az eredetével. A szimering gyakorlatilag egy fémből, rugós részből és gumiból álló gyűrű, amelynek elsődleges feladata az, hogy tömítsen, méghozzá mozgó alkatrészek határain. A rugós rész rányomja a gumitömítést a mozgó alkatrészre, ilyen módon olajozva be az alkatrészeket. Ilyen tömítőgyűrű található a vezérműtengelynél, a főtengelynél, a kormányműnél, illetve az erőátviteli rendszernél is. Maga a szóban forgó kifejezés ugyanakkor egy bizonyos rész hibás tömítését jelenti, a szelepszár tökéletlen működését. Elhasználódása egyedi és nyilvánvaló tünetek megjelenésével párosul.

A tipikus „szimeringes” tünetek

Mint az köztudott, a szelepek elsődleges feladata az, hogy az égéshez szükséges levegő–üzemanyag elegy előállítását elősegítse. Mivel az égésgáz nem juthat át rajtuk, tömíteni kell őket, hüvelyekkel és vezetőkkel rendelkeznek, meg kell akadályozni, hogy a motorolaj beszívódjon a motorba. Amennyiben ez mégsem sikerül, egyedi tüneteket tapasztalunk majd az autónk működésében. Az elsődleges tünetek közé az tartozik, hogy a kocsink megmagyarázhatatlan módon sok olajat kezd fogyasztani. Noha nem tapasztalunk csöpögést, az olaj mégis fogy – hiszen az elhasználódott szimering átereszti azt a motorba, ebből kifolyólag ott ég el az olaj. A második számú jellemző tünet a kékes színű kipufogófüst. A tünetek leginkább indításkor, még hideg motor esetén figyelhetők meg és sajnos az nem segít, ha felmelegedett motor esetén az autó füstje „normális” színűre változik vissza, a hiba forrása attól még nem tűnik el varázsütésre. Ilyen esetben nincs mit tenni, irány a szerviz, ahol a szimeringek cseréjével könnyen javítható a probléma. A legtöbb esetben hengerfejet is cserélni kell a javítás során. Ennek az az oka, hogy a szimeringekkel együtt a hengerfejek is elhasználódnak, mi több, élettartamuk az esetek többségében megegyezik az előbbiekével, így célszerű egyszerre túlesni a cserén, ezáltal megspórolni egy közeljövőben történő, megismételt látogatást a szerviznél. A csere után a kellemetlen és félelemkeltő füst eltűnik, az olajfogyasztás pedig visszaáll a hétköznapi szintre.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.

Kipufogó javítás

Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.

Autó állapotfelmérés

Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson

Vezérműszíj csere, vezérlés javítás

Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.

Autódiagnosztika

Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.

Részecskeszűrő tisztítás

Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.

Gumiszerviz

Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.

Futómű beállítás

Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.

Autóklíma töltés, tisztítás, javítás

Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.

Lengéscsillapító mérés

Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.

Autófűtés és autóhűtés javítás

Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.

Autó akkumulátor csere, akkuszerviz

Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelemi szabályzat

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett. Üdvözlettel: KA csapata