Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit jelent az, hogy „szimeringes” az autó?

Szelepszár szimeringek beszerelése

Gyakran hallhatjuk a kifejezést: szimeringes lett az autónk. Noha a legtöbben ilyenkor a szívükhöz kapnak, nem kell egyből a legrosszabb forgatókönyvre készülni, a kifejezés csupán annyit jelent, hogy ideje a szelepszártömítések cseréjének.

Mi az a szimering?

Mielőtt bemutatnánk a tipikus „szimeringes” autó tüneteit és az ebből következő javítás részleteit, nem árt, ha megismerkedünk ennek a sokat hallott kifejezésnek az eredetével. A szimering gyakorlatilag egy fémből, rugós részből és gumiból álló gyűrű, amelynek elsődleges feladata az, hogy tömítsen, méghozzá mozgó alkatrészek határain. A rugós rész rányomja a gumitömítést a mozgó alkatrészre, ilyen módon olajozva be az alkatrészeket. Ilyen tömítőgyűrű található a vezérműtengelynél, a főtengelynél, a kormányműnél, illetve az erőátviteli rendszernél is. Maga a szóban forgó kifejezés ugyanakkor egy bizonyos rész hibás tömítését jelenti, a szelepszár tökéletlen működését. Elhasználódása egyedi és nyilvánvaló tünetek megjelenésével párosul.

A tipikus „szimeringes” tünetek

Mint az köztudott, a szelepek elsődleges feladata az, hogy az égéshez szükséges levegő–üzemanyag elegy előállítását elősegítse. Mivel az égésgáz nem juthat át rajtuk, tömíteni kell őket, hüvelyekkel és vezetőkkel rendelkeznek, meg kell akadályozni, hogy a motorolaj beszívódjon a motorba. Amennyiben ez mégsem sikerül, egyedi tüneteket tapasztalunk majd az autónk működésében. Az elsődleges tünetek közé az tartozik, hogy a kocsink megmagyarázhatatlan módon sok olajat kezd fogyasztani. Noha nem tapasztalunk csöpögést, az olaj mégis fogy – hiszen az elhasználódott szimering átereszti azt a motorba, ebből kifolyólag ott ég el az olaj. A második számú jellemző tünet a kékes színű kipufogófüst. A tünetek leginkább indításkor, még hideg motor esetén figyelhetők meg és sajnos az nem segít, ha felmelegedett motor esetén az autó füstje „normális” színűre változik vissza, a hiba forrása attól még nem tűnik el varázsütésre. Ilyen esetben nincs mit tenni, irány a szerviz, ahol a szimeringek cseréjével könnyen javítható a probléma. A legtöbb esetben hengerfejet is cserélni kell a javítás során. Ennek az az oka, hogy a szimeringekkel együtt a hengerfejek is elhasználódnak, mi több, élettartamuk az esetek többségében megegyezik az előbbiekével, így célszerű egyszerre túlesni a cserén, ezáltal megspórolni egy közeljövőben történő, megismételt látogatást a szerviznél. A csere után a kellemetlen és félelemkeltő füst eltűnik, az olajfogyasztás pedig visszaáll a hétköznapi szintre.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.