Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Mit jelent az, hogy „szimeringes” az autó?

Szelepszár szimeringek beszerelése

Gyakran hallhatjuk a kifejezést: szimeringes lett az autónk. Noha a legtöbben ilyenkor a szívükhöz kapnak, nem kell egyből a legrosszabb forgatókönyvre készülni, a kifejezés csupán annyit jelent, hogy ideje a szelepszártömítések cseréjének.

Mi az a szimering?

Mielőtt bemutatnánk a tipikus „szimeringes” autó tüneteit és az ebből következő javítás részleteit, nem árt, ha megismerkedünk ennek a sokat hallott kifejezésnek az eredetével. A szimering gyakorlatilag egy fémből, rugós részből és gumiból álló gyűrű, amelynek elsődleges feladata az, hogy tömítsen, méghozzá mozgó alkatrészek határain. A rugós rész rányomja a gumitömítést a mozgó alkatrészre, ilyen módon olajozva be az alkatrészeket. Ilyen tömítőgyűrű található a vezérműtengelynél, a főtengelynél, a kormányműnél, illetve az erőátviteli rendszernél is. Maga a szóban forgó kifejezés ugyanakkor egy bizonyos rész hibás tömítését jelenti, a szelepszár tökéletlen működését. Elhasználódása egyedi és nyilvánvaló tünetek megjelenésével párosul.

A tipikus „szimeringes” tünetek

Mint az köztudott, a szelepek elsődleges feladata az, hogy az égéshez szükséges levegő–üzemanyag elegy előállítását elősegítse. Mivel az égésgáz nem juthat át rajtuk, tömíteni kell őket, hüvelyekkel és vezetőkkel rendelkeznek, meg kell akadályozni, hogy a motorolaj beszívódjon a motorba. Amennyiben ez mégsem sikerül, egyedi tüneteket tapasztalunk majd az autónk működésében. Az elsődleges tünetek közé az tartozik, hogy a kocsink megmagyarázhatatlan módon sok olajat kezd fogyasztani. Noha nem tapasztalunk csöpögést, az olaj mégis fogy – hiszen az elhasználódott szimering átereszti azt a motorba, ebből kifolyólag ott ég el az olaj. A második számú jellemző tünet a kékes színű kipufogófüst. A tünetek leginkább indításkor, még hideg motor esetén figyelhetők meg és sajnos az nem segít, ha felmelegedett motor esetén az autó füstje „normális” színűre változik vissza, a hiba forrása attól még nem tűnik el varázsütésre. Ilyen esetben nincs mit tenni, irány a szerviz, ahol a szimeringek cseréjével könnyen javítható a probléma. A legtöbb esetben hengerfejet is cserélni kell a javítás során. Ennek az az oka, hogy a szimeringekkel együtt a hengerfejek is elhasználódnak, mi több, élettartamuk az esetek többségében megegyezik az előbbiekével, így célszerű egyszerre túlesni a cserén, ezáltal megspórolni egy közeljövőben történő, megismételt látogatást a szerviznél. A csere után a kellemetlen és félelemkeltő füst eltűnik, az olajfogyasztás pedig visszaáll a hétköznapi szintre.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata