Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Fordítsunk kellő figyelmet a vezérlésre!

Egy TDC motorhoz tartozó vezérműszíj

Azt még a kevésbé gyakorlott autósok is tudják, hogy a belső égésű motorokban vezérlés is van. Azt viszont már nem mindenki, hogy a szíjas és láncos vezérlés mellett fogaskerekes is létezik. Bármelyik is legyen autónkban, fokozott figyelmet kell fordítani az állapotukra!

Kulcsszerepben a dugattyúk

Mondanunk sem kell, hogy minden motor igényel valami fajta vezérlést; a vezérműtengely felel például a szelep nyitásának, zárásának szabályozásáért. A vezérműtengelyt is hajtja valami – erre szolgál a főtengely, mely egy szíj, lánc vagy fogaskerék segítségével végzi feladatát. Személygépjárművek esetén utóbbi nem annyira jellemző. A „láncolat” végén a dugattyúk állnak, ezek hajtják meg a vezérműtengelyt működtető főtengelyt. Épp ezért, nagyon fontos, hogy összehangoltan működjön a dugattyúk mozgása a szelepek nyitásával.

Ismerjük fontosságát, mégis elhanyagoljuk

A legtöbben nagyon is jól tudják, hogy a vezérlésnek nagy szerepe van a motor működésében, és egy komplex mechanizmusról van szó. Ennek ellenére mégis sokan elhanyagolják, és nem cseréltetik időben. Érdemes erre jobban odafigyelni, ugyanis ha a vezérlésnek valamely eleme meghibásodik, akkor bizony egy komolyabb motorkárosodással, ezáltal pedig egy jelentősebb anyagi kárral is számolhatunk. Fontos megemlítenünk, hogy a vezérműlánc íves terelőkön, valamint olajnyomással operáló, hidraulikus feszítőn fut, tehát kenést igényel. Ezt is a motorolaj keni, akárcsak a motor más elemeit. Azoknak az autótulajdonosoknak tehát, akik láncos vezérlésű kocsit birtokolnak, még fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk a motorolaj minőségére, és a csereperiódus betartására, hogy ne kopjon olyan gyorsan a lánc. Ha odafigyelünk autónk jelzéseire, a vezérlés meghibásodására utaló „nyomokra”, akkor nem lehet nagyobb probléma. Ilyen jel például a motor egyenetlen járása, erejének gyengülése – ezek mind az átugrott vezérlésre figyelmeztetnek. A vezérműlánc nyúlását pedig a zajos, hangos vezérlésből vehetjük észre. Bármelyiket is tapasztalod, vidd azonnal szervizbe a kocsid, ellenőriztesd a motort – lehet teljes vezérlés csere kell majd.

A teljes vezérlés cseréje

A vezérlés gyárilag előírt csereintervallumát mindenki megtalálja a kocsija kézikönyvében – érdemes ehhez tartani magunkat. Jó, ha tudod, hogy ilyenkor nem csak a vezérműszíjat, hanem az ahhoz szánt feszítő- és terelőgörgőket, valamint a vízpumpát is cserélni szokták. Ha ne adj Isten, ezek közül bármelyik is megszorul, akkor elszakad a szíj, majd a felső holtpontnál tartó dugattyúk hozzáérnek a nyitott szelepekhez a motorban. Ilyen esetekben a szelepek mindig elgörbülnek, de még a dugattyútetők, a szelepvezetők és a himbák is károsodnak. Legtöbbször még a szíjszakadás után is fordul néhányat a motor, épp ezért a szelepeket is tönkre vágja a szakadás. Sokan drágának találhatják a teljes vezérlés cserét, de gondoljunk bele, hogy ez még mindig olcsóbb, mintha az esetlegesen keletkező motorkárosodást kellene kijavíttatnunk. A vízpumpa megszorulásán túl a szivárgása is meggyilkolhatja a kocsi motorját. Érdemes tehát ezt az alkatrészt is újra váltani vezérlés csere alkalmával.

Megóvhatjuk a vezérlést

Ahogy a legtöbb alkatrész (fék- és kuplungalkatrészek főleg), úgy a vezérlés elemek is jobban „díjazzák”, ha valaki nyugisabban vezet, vagy akár egyenletesen, tempósan az autópályán, mintha csak a városban furikázik. Minden egyes sebesség visszaváltás terheli a vezérlést, főleg ha intenzív fordulatszám-különbséggel végezzük. A vezérműszíj és a -lánc is visszaváltáskor szokta megadni magát, mivel ilyenkor éri a legintenzívebb terhelés. Tehát azzal, hogy a kapcsolandó sebességhez optimális fordulatszámot választjuk, jelentősen meghosszabbíthatjuk a vezérlés élettartamát. Amennyiben úgy adódik, hogy lemerül a kocsid akksija, érdemes kerülni a lejtőn gurulással, esetleges betolással való indítást, mivel ilyen esetekben is könnyen átugorhat a vezérlés. Hasonlóképp veszélyes, ha a lejtőn álló kocsit csak fokozatba rakott sebváltóval parkoltatjuk. Ez főként az álló motornál feszítetlen láncos vezérlések esetében kerülendő.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők elle