Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Árajánlat, időpont kérés

Ezért fontos rendszeresen tisztítani

klímahűtő közelről

Működés közben a gépjárművek motorja jelentősen felmelegszik. Ezt valamilyen módon kordában kell tartani, különben túlhevül. A motor előírt hőfokon történő üzemeléséhez nyújt segítséget az autó hűtőrendszere.

A hűtőrendszer egy teljesen zárt és nyomás alatt lévő rendszer

A motor az égéstérben elégetett üzemanyagból hőenergiát állít elő. A hűtőrendszer esetében víz kering a rendszerben, mely elvezeti ezt a hőt a motortól. Emellett a hő egy része a kipufogószelepen keresztül a gázokkal együtt távozik, így a motor hőfoka állandóan egy adott tartományon belül tartható, nem kell tartani a túlmelegedéstől. A vizet folyamatosan hűteni kell, hogy hideg folyadék áramoljon vissza a rendszerbe. Ehhez több alkatrész összehangolt munkája szükséges. Az autó hűtőrendszerének része a hűtő, a ventilátor, a vízpumpa, a tágulási tartály, a termosztát, a fűtőradiátor, illetve az ezeket összekötő csőrendszer. Beindítást követően a megfelelő üzemi hőmérséklet eléréséig nincs szükség hűtésre, ennek szabályozásában egy termosztát segít. A megfelelő üzemi hőmérséklet elérését követően megnyílik a termosztát, és megindul a rendszerben a víz keringetése. A vékony csövekből álló hőcserélő, vagyis a hűtő lamellái között átfúj a menetszél, mely hűti a csövekben lévő folyadékot. Továbbá található egy ventilátor is a hűtő mögött, melyre akkor van szükség, ha a menetszél önmagában nem tudja elvégezni a hűtési feladatot. Ez például akkor fordul elő, ha rendkívül kis sebességgel halad a gépjármű vagy egy helyben áll. A hűtővíz keringetése a vízpumpa feladata. Először az utastérben lévő radiátorba kerül a meleg víz, mely akkor hasznos, ha fűtést igényelnek az utasok. Innen pedig a lehűtött víz a motor felé folyik tovább. Szóval a hűtőrendszer egy teljesen zárt és nyomás alatt lévő rendszer. Emiatt fontos, hogy nem szabad megnyitni, amíg a benne lévő hűtőfolyadék nem hűlt le. Mi történik akkor, ha mégis megnyitásra kerül? Amennyiben túlnyomás alatt kerül meglazításra a hűtősapka, könnyen komoly égési sérüléseket okozhat a kiáramló forró gőz.

A hűtőrendszer megfelelő karbantartása rendkívül fontos

Az egyik legfontosabb jó tanács a karbantartásra vonatkozóan, hogy semmi esetre sem szabad csapvizet használni. Ez azért tilos, mert a csapvízben lévő ásványok lerakódnak a rendszerben, és előbb-utóbb a meghibásodását eredményezik. Mit érdemes használni csapvíz helyett? Desztillált vizet, fagyállóval vegyítve. A fagyálló nemcsak amiatt hasznos, mert télen nem fagy meg a rendszerben a víz, hanem amiatt is, mert megnöveli a vízpumpa élettartamát. Azonban a desztillált víz és fagyálló keveréke 1-2 év alatt savasodni kezd, mely idővel tönkreteszi a rendszert. Emiatt legalább évente, de legfeljebb kétévente érdemes cserélni a folyadékot. Mindemellett érdemes rendszeresen ellenőrizni a vízpumpát, a gumicsöveket és a motoron található tömítéseket Amennyiben szükséges, el kell végeztetni a cseréjüket. Ezt megbízható szervizben érdemes elvégeztetni. A karbantartást tekintve az említetteken kívül rendkívül fontos a hűtőrendszer tisztítása. Erről sajnos sokan megfeledkeznek, és elszennyeződött klímahűtővel és vízhűtővel közlekednek. Ez előbb-utóbb költséges következményekkel jár, szóval érdemes időt szánni a hűtőrendszer felületének időnkénti tisztítására. Milyen gyakran érdemes tisztítani a hűtőrendszer felületét. Legalább 50 ezer kilométerenként, hiszen csak így garantálható a klíma megfelelő működése, valamint a motor előírt hőfokon történő üzemelése.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere

Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Automata váltó olajcsere

Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.

Fékszerviz, fékjavítás

Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.

Olajcsere, szűrő csere Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.

Kuplung javítás, kuplung csere

Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.

Műszaki vizsgáztatás

A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.