Hétfő-Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-16:00

Szeged

Kossuth Lajos sugárút 85.

+36-62-554-013

Időpont kérés

Ezért fontos rendszeresen tisztítani

klímahűtő közelről

Működés közben a gépjárművek motorja jelentősen felmelegszik. Ezt valamilyen módon kordában kell tartani, különben túlhevül. A motor előírt hőfokon történő üzemeléséhez nyújt segítséget az autó hűtőrendszere.

A hűtőrendszer egy teljesen zárt és nyomás alatt lévő rendszer

A motor az égéstérben elégetett üzemanyagból hőenergiát állít elő. A hűtőrendszer esetében víz kering a rendszerben, mely elvezeti ezt a hőt a motortól. Emellett a hő egy része a kipufogószelepen keresztül a gázokkal együtt távozik, így a motor hőfoka állandóan egy adott tartományon belül tartható, nem kell tartani a túlmelegedéstől. A vizet folyamatosan hűteni kell, hogy hideg folyadék áramoljon vissza a rendszerbe. Ehhez több alkatrész összehangolt munkája szükséges. Az autó hűtőrendszerének része a hűtő, a ventilátor, a vízpumpa, a tágulási tartály, a termosztát, a fűtőradiátor, illetve az ezeket összekötő csőrendszer. Beindítást követően a megfelelő üzemi hőmérséklet eléréséig nincs szükség hűtésre, ennek szabályozásában egy termosztát segít. A megfelelő üzemi hőmérséklet elérését követően megnyílik a termosztát, és megindul a rendszerben a víz keringetése. A vékony csövekből álló hőcserélő, vagyis a hűtő lamellái között átfúj a menetszél, mely hűti a csövekben lévő folyadékot. Továbbá található egy ventilátor is a hűtő mögött, melyre akkor van szükség, ha a menetszél önmagában nem tudja elvégezni a hűtési feladatot. Ez például akkor fordul elő, ha rendkívül kis sebességgel halad a gépjármű vagy egy helyben áll. A hűtővíz keringetése a vízpumpa feladata. Először az utastérben lévő radiátorba kerül a meleg víz, mely akkor hasznos, ha fűtést igényelnek az utasok. Innen pedig a lehűtött víz a motor felé folyik tovább. Szóval a hűtőrendszer egy teljesen zárt és nyomás alatt lévő rendszer. Emiatt fontos, hogy nem szabad megnyitni, amíg a benne lévő hűtőfolyadék nem hűlt le. Mi történik akkor, ha mégis megnyitásra kerül? Amennyiben túlnyomás alatt kerül meglazításra a hűtősapka, könnyen komoly égési sérüléseket okozhat a kiáramló forró gőz.

A hűtőrendszer megfelelő karbantartása rendkívül fontos

Az egyik legfontosabb jó tanács a karbantartásra vonatkozóan, hogy semmi esetre sem szabad csapvizet használni. Ez azért tilos, mert a csapvízben lévő ásványok lerakódnak a rendszerben, és előbb-utóbb a meghibásodását eredményezik. Mit érdemes használni csapvíz helyett? Desztillált vizet, fagyállóval vegyítve. A fagyálló nemcsak amiatt hasznos, mert télen nem fagy meg a rendszerben a víz, hanem amiatt is, mert megnöveli a vízpumpa élettartamát. Azonban a desztillált víz és fagyálló keveréke 1-2 év alatt savasodni kezd, mely idővel tönkreteszi a rendszert. Emiatt legalább évente, de legfeljebb kétévente érdemes cserélni a folyadékot. Mindemellett érdemes rendszeresen ellenőrizni a vízpumpát, a gumicsöveket és a motoron található tömítéseket Amennyiben szükséges, el kell végeztetni a cseréjüket. Ezt megbízható szervizben érdemes elvégeztetni. A karbantartást tekintve az említetteken kívül rendkívül fontos a hűtőrendszer tisztítása. Erről sajnos sokan megfeledkeznek, és elszennyeződött klímahűtővel és vízhűtővel közlekednek. Ez előbb-utóbb költséges következményekkel jár, szóval érdemes időt szánni a hűtőrendszer felületének időnkénti tisztítására. Milyen gyakran érdemes tisztítani a hűtőrendszer felületét. Legalább 50 ezer kilométerenként, hiszen csak így garantálható a klíma megfelelő működése, valamint a motor előírt hőfokon történő üzemelése.

Jelentkezzen be szervizünkbe!

Időpont kéréshez töltse ki az alábbi űrlapot, vagy keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Olajcsere, szűrő csere  
Időszakos és kilométer függő kötelező karbantartási művelet. Motorolaj és az olajszűrő cseréje, szükség esetén a gépjárműben megtalálható szűrők ellenőrzése és cseréje.
Autódiagnosztika  
Hibajelzés esetén az autó elektromos berendezéseinek, vezérlőegységeinek vizsgálata naprakész márkafüggetlen vagy egyes típusoknál akár gyári diagnosztikai szoftverek segítségével.
Autó állapotfelmérés  
Szakszerű és modern műszerekkel történő gépjármű vizsgálat, hogy Ön és családja nyugodtan autózhasson.
Futómű beállítás  
Nem megfelelő úttartás, rendellenes gumikopás vagy futómű alkatrész cseréje után elvégzendő művelet melyet a legkorszerűbb Hunter márkájú berendezéssel végzünk.
Vezérműszíj csere, vezérlés javítás  
Kötelezően előírt karbantartási művelet mely során a vezérműszíj és a hozzá szorosan kapcsolódó alkatrészek (szíjfeszítő, vezetőgörgő, vízszivattyú) cseréje történik. Vezérlés javításra a motorvezérlés felől hallható rendellenes hang esetén van szükség vagy egy felvillanó hibajelzés során eltárolt a vezérlés meghibásodására utaló hibakód miatt.
Fékszerviz, fékjavítás  
Személy és kisteher gépjárművek hidraulikus fékrendszereinek javítása, karbantartása. Pontos hibamegállapítás, gyors javítás, hogy autója mielőbb biztonsággal használható legyen.
Klímatöltés, tisztítás, javítás  
Személy és kisteher gépjárművek klímaberendezéseinek töltése R134A és R1234yf ( régi és új típusú ) klímagázzal, klímarendszerek javítása képesítéssel rendelkező kollégákkal. Klímatisztítás és utastér fertőtlenítés akár ózonos eljárással is.
Automata váltó olajcsere  
Automata váltó olajcsere átöblítéses gépi automata eljárással.
Kuplung javítás, kuplung csere  
Kuplung rendszerek teljeskörű javítása, kuplung készletek cseréje rövid határidővel kedvező alkatrész árakkal.
Műszaki vizsgáztatás  
A gépjármű forgalmi engedélyében szereplő éppen aktuális műszaki vizsga lejárati időpontjának meghosszabbítása egy erre kijelölt műszaki vizsga állomáson a gépjárművön elvégzett kötelező átvizsgálást követően.
Részecskeszűrő tisztítás  
Másnéven DPF tisztítás. A meghibásodott részecskeszűrő rendszerek javítása, az eltömődött részecskeszűrők tisztítása.
Kipufogó javítás  
Személy és kisteher gépjárművek kipufogó rendszereinek javítása, cseréje rövid határidővel, hogy a javítás után ismét a megszokott komfort érzete legyen vezetés közben.
Lengéscsillapító mérés  
Instabil nem pontos úttartás esetén elsődleges diagnosztikai mérés mely során pontos értéket kap autója lengéscsillapítóinak %-os állapotáról. 30.000km-ként ajánlott vizsgálat.
Gumiszerviz  
Személy és kisteherautók gumiabroncsainak cseréje és centrírozása akár 20” feletti felniátmérő esetén is. TPMS rendszerek javítása, defekttűrő ( Runflat ) abroncsok szakszerű cseréje. Szerelés és centrírozás nagy kapacitással.
Autófűtés és autóhűtés javítás  
Gépjárműve hűtő-fűtő rendszerének akár megbontás nélküli hibamegállapítása, szakszerű javítása.
Autó akkumulátor csere, akkuszerviz  
Gépjármű akkumulátorok vizsgálata, töltő rendszerek ellenőrzése, diagnosztikája. Hagyományos és AGM akkumulátorok cseréje, akkumulátor vezérlőegységek szükség szerinti alapbeállítása.
Dióhéjas szívórendszer tisztítás  
Masszív koromlerakódás borítja a közvetlen befecskendezéses benzinmotorja szívószelepét vagy diesel autója szívósorát? Ne várjon addig, amíg ez problémát okoz!
idő

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy autószerviz műhelyünk 2024.05.20-án ZÁRVA tart. 2024.05.21-től a megszokott nyitvatartási rendben várjuk Önöket!

Az üzenet küldése sikeres!

Köszönjük hogy felvette a kapcsolatot a KA Bosch Car Szerviz munkafelvételével, hamarosan válaszolunk levelére, vagy felhívjuk a megadott telefonszámon egyeztetés végett.
Üdvözlettel: KA csapata